Tråden for dumme spørsmål.

Min erfaring er at det virker helt utrolig bra fra 15 og helt til nedkjøling (har glemt å tilsette tidligere et par ganger).

- men det hadde vært interessant om flere prøvde å flytte tidspunktet nærmere kokeslutt for å se om det gjorde noen forskjell:). Og mest interessant vil det være om folk som ellers ikke gjør noe annet for å klarne ølet, gjør det.
 
Alle de vanligste mineralene selges som tørt pulver i bryggebutikkene. Koster en bagatell, og varer en evighet: CaSo4 (kalk), CaCl2 (veisalt), CaCO3 (kritt) – og NaHCO3 (Natron) har du sikkert fra før. Hvis ikke finnes det i bakeavdelingen hos dagligvarebutikken.

Flytende CaCl2 må vel være saltlake? CaCl2 er egentlig mest kjent som veisalt.
Bestilte de 4 du lister fra Bryggselv. Fast form hadde de bare CaCl2 i 1 kg-poser, noe som blir helt overkill for min del.
Jeg tror uansett at dette kommer til å vare lenge, for det er jo ikke mange gram per gang.
 
For oss som må ha det inn med teskje (dråpeteller); skjer det noe mer enn sløsing hvis du bruker en hel tablett Whirlfloc på 30 liter?
Vet ikke, men jeg brukte 4 ganger så mye Irish Moss som anbefalt i mine første brygg, og fikk den interessante bivirkingen at jeg fikk flytende gjærklumper ved endt gjæring istedenfor at alt bunnfalt. Det tok en stund før jeg skjønte dette. Det gikk opp for meg da jeg kom over en artikkel som nevnte det.
 
For oss som må ha det inn med teskje (dråpeteller); skjer det noe mer enn sløsing hvis du bruker en hel tablett Whirlfloc på 30 liter?

Du får naturligvis mer bunnfall, noe som ikke nødvendigvis er bra hvis du vil tappe vanlig mengde ren vørter fordi det vil bli mer grums som ikke tettpakker seg på bunn slik de dtore flokkene gjør, men ligger liksom og flyter litt nesten på bunn..
 
Bestilte de 4 du lister fra Bryggselv. Fast form hadde de bare CaCl2 i 1 kg-poser, noe som blir helt overkill for min del.
Jeg tror uansett at dette kommer til å vare lenge, for det er jo ikke mange gram per gang.
Hehe, det blir i overkant, ja. Selv barnebarna ville arvet salter om jeg bestilte slike mengder. Er ikke mange grammene i hver batch. En slik narko-vekt med tiendedels gram er forresten et nyttig verktøy. Koster noen tiere på ebay, om du ikke har.
 
Planlegger å starte med ølbrygging. Fått påbud om å brygge i garasjen , pga lukt etc.
Så første fase er å ordne gjæreskap. Har kjøleskap stående og venter på kontroller og varmeelement fra ebay.

Så kommer det dumme spørsmålet:
Kan jeg risikere at kjøleskapet er for tett og bygger opp trykk?
Når man gjærer ting skapes det jo trykk i gjæringskaret. Har man plastikk beholder kan man merke dette på lokket.
Tenker at eventuelt det som vil skje er at det bygger seg opp et trykk i kjøleskapet, slik at døren "popper" opp til slutt. Kan ikke tenke meg dette er et stort problem.

TL DR; gjæreskap av kjøleskap, kan man risikere at det bygger seg opp trykk slik at døren "popper" opp?
 
Planlegger å starte med ølbrygging. Fått påbud om å brygge i garasjen , pga lukt etc.
Så første fase er å ordne gjæreskap. Har kjøleskap stående og venter på kontroller og varmeelement fra ebay.

Så kommer det dumme spørsmålet:
Kan jeg risikere at kjøleskapet er for tett og bygger opp trykk?
Når man gjærer ting skapes det jo trykk i gjæringskaret. Har man plastikk beholder kan man merke dette på lokket.
Tenker at eventuelt det som vil skje er at det bygger seg opp et trykk i kjøleskapet, slik at døren "popper" opp til slutt. Kan ikke tenke meg dette er et stort problem.

TL DR; gjæreskap av kjøleskap, kan man risikere at det bygger seg opp trykk slik at døren "popper" opp?

Nei.
 
Planlegger å starte med ølbrygging. Fått påbud om å brygge i garasjen , pga lukt etc.
Så første fase er å ordne gjæreskap. Har kjøleskap stående og venter på kontroller og varmeelement fra ebay.

Så kommer det dumme spørsmålet:
Kan jeg risikere at kjøleskapet er for tett og bygger opp trykk?
Når man gjærer ting skapes det jo trykk i gjæringskaret. Har man plastikk beholder kan man merke dette på lokket.
Tenker at eventuelt det som vil skje er at det bygger seg opp et trykk i kjøleskapet, slik at døren "popper" opp til slutt. Kan ikke tenke meg dette er et stort problem.

TL DR; gjæreskap av kjøleskap, kan man risikere at det bygger seg opp trykk slik at døren "popper" opp?
Nei
 
Hehe, det blir i overkant, ja. Selv barnebarna ville arvet salter om jeg bestilte slike mengder. Er ikke mange grammene i hver batch. En slik narko-vekt med tiendedels gram er forresten et nyttig verktøy. Koster noen tiere på ebay, om du ikke har.
Jeg har. Det er en etterlevning etter tiden min som espressoekstremist. Jeg bruker den til humle også.
 
Eg fekk fatpakke til jul, men bur i ein svært liten leilegheit Det èine ekstra kjøleskapet eg får plass til er per i dag til gjæring, og eg leiker med tanken på å bruke det både som gjæringsskap og kjøling av fat. Når det ikkje er øl til gjæring, så blir det brukt til fat.

Spørsmålet er om eg hugsar rett i at den viktigaste perioden å ha temperaturkontroll på er i stormgjæringa? Meiner å ha lest at store bryggeprofilar gjerne berre kontrollerte temperaturen dei fem fyrste dagane.

Er det noko dumt med denne planen? Ref. trådens navn. :) Er jo svært kjedeleg å ha ein to-fatspakke ståande utan å få brukt den.
 
Det er den viktigste fasen ja. Noen øl trenger lengre kontrollert temperatur forsåvidt. Men hvis du f.eks lager noen streite greier, pale ales med brukervennlig gjær så kan du kanskje styre tempen i opptil en uke, tappe på fat, ta resten av modingen i romtemp på fat, samtidig som det ølet som er ferdig modnet på fat går inn i kjøleskapet, så kan du brygge et nytt øl når fatet evt er tomt eller når du får lyst til å brygge, når det er gjæret kan du sette inn det fatet som har øl til modning. F.eks.

Med OG på rundt 50 så tar det som regel kanskje ei uke så kan du ta den.
 
Eg fekk fatpakke til jul, men bur i ein svært liten leilegheit Det èine ekstra kjøleskapet eg får plass til er per i dag til gjæring, og eg leiker med tanken på å bruke det både som gjæringsskap og kjøling av fat. Når det ikkje er øl til gjæring, så blir det brukt til fat.

Spørsmålet er om eg hugsar rett i at den viktigaste perioden å ha temperaturkontroll på er i stormgjæringa? Meiner å ha lest at store bryggeprofilar gjerne berre kontrollerte temperaturen dei fem fyrste dagane.

Er det noko dumt med denne planen? Ref. trådens navn. :) Er jo svært kjedeleg å ha ein to-fatspakke ståande utan å få brukt den.

Du har forstått riktig. Det er i den første fasen av hovedgjæringa det gjelder å ha kontroll. Nok gjær, frisk gjær, nok oksygen og start gjæringa på en temperatur i nedre ende av området for den gjæren du bruker. Da unngår du en voldsom formering der gjæren overproduserer estere og høye alkoholer. Så kan den få lov å stige langsomt to-tre grader når gjæringa er kommet i gang.

Når ploppinga i gjærlåsen avtar, skal du i grunnen ikke bekymre deg om noe særlig annet enn å unngå at temperaturen i ølet faller. Sett den i romtemperatur, og RDWHAHB. Regn med å måtte binde opp kjøleskapet 3-4 dager - men det kan variere.

Dette gjelder ales. Med de betingelsene du opererer under, er det antakelig ingen god ide å brygge undergjæret øl. Da må du nok binde opp kjøleskapet for lengre perioder.

Ser at @Miguel og jeg vurderer litt ulikt når det gjelder lengden du trenger kjøleskapet. Men med normal gjæring av ales, holder jeg å at du ikke trenger stålkontroll så lenge.
 
Tilbake
Topp