Bare lurer... vi ser deg vell ikke i ett program på tv2.. bonderomantikk eller hva det heter?
Hvor lenge ut i mesketiden venter du før du måler ph i mesk?
Hva lager du? Ikke noe ekstra kalsium?Nybegynner på vannjustering.. Betyr dette at tilsetninger skal røres inn etter innmesk?
Vis vedlegget 36636
Hva lager du? Ikke noe ekstra kalsium?![]()
Okay, hiver oppi ei teskje cacl2 før jeg mesker inn neste halvpart av malten.Ja, gjæren trenger vel hvertfall over 50ppm for trivsel, det er vel det som blir sagt. Og så vil forholdet mellom klorid og sulfat bestemme om maltsødme (klorid) eller humle (sulfat) blir fremhevet.
Hva lager du? Ikke noe ekstra kalsium?![]()
Okay, hiver oppi ei teskje cacl2 før jeg mesker inn neste halvpart av malten.
Det er dobbelmesking ja. Kjøpte Knusern fra Bryggselv i januar, og tenkte den har stått i reolen i garasjen lenge nok nå. To maltblandinger á 11,15 kilo. Hittil, tilsatt to teskjer med natron og sju med kalk i henhold til bryggekalkulator.no sin vannjusteringsprofil for Stout. Så mesket jeg inn første malten. Skylte med 10 liter til jeg fikk meskevann til neste maltblanding, og satt silekaret på en gjæringsbøtte for å skylle ut 10 liter til, som jeg satt til sides i en kjele som holder den på cirka 70 grader. Så tilsatte jeg en teskje cacl2 i innmesk på maltblanding nr to, som nå står på 72 graders "skumsteg", før oppvarming til utmesk. Da bruker jeg de 10 liter fra forrige maltblanding til første skyllevann, så 10 liter springvann til jeg når kokevolum på 50-52 liter. Kokes 2 timer, sikter på drøyt 40 liter til gjæring. Hadde pH på 5.45 i mesk nr 2, og etter første mesk, en heller laber effektivitet på 65% og 1.056 på 40 liter. Men det tror og håper jeg retter seg når jeg skyller neste maltblanding med væsken fra første maltblanding.. Pokker til lang tid dette tok, kjenner at det blir godt å få Brewtools maskin i hus![]()
Innmesk på 66C 75min, striketemp 72, kan være der som du sier.. Er dette da trygt å flaske hvis det holder seg stabilt noen dager til? Samme sukkermengde som om den skulle være helt utgjæret?Mer tro på litt for høy mesketemp... Måle flere steder i mesken underveis.
Jeg kom tilfeldigvis over denne i går:Ble komplisert, dette - og jeg har null erfaring med dobbeltmesking. Men det virker som om du bruker mye salter. Men hvis det var det kalkulatoren fortalte deg, så.
Det er jo mineraler i malten, også - så egentlig skulle i alle fall behovet for kalsium være noe mindre når det er snakk om så mye malt.