Ferdigjæret eller ikke? Flaske eller ikke? Det er det evige spørsmålet som alltid skaper snev av tvil i hjemmebryggersjelen min. Jeg har en mørk, amerikansk strong ale med 83% Pale malt, 5% hver av Amber, Cara Munich II, Dark Crystal og resten Chocolate malt. Dette er mesket med multistegsmesk med temperaturer fra 63 til 67 grader, altså ikke spesielt høyt. OG på ca 1075. Så til problemet: Dette er gjæret med gjenbrukt Yeast Bay Sigmund's Voss Kveik. Der oppgis det utgjæring til 78-83%. Med det som utgangspunkt burde jeg ha FG på 1012-1016. Samtidig ser jeg at erfaring med utgjæring av Gjerneskveik spenner fra 65% til 90%, og det skaper jo litt usikkerhet. Jeg fikk god kjøling, og pitchet gjær fra starter på ca 20 grader, og puttet i skap på 37 grader. Det ga en stigning til rundt 37 grader i løpet av første døgnet og gjæringen startet raskt i løpet av den tiden. Krausenring kunne observeres tydelig på dag to. Kveik er kjent for å kunne fermentere ferdig i løpet av 3-4 dager ved høy temperatur, og jeg senket skaptemperaturen igjen etter 5 dager til 25 grader, som fortsatt er innenfor temperaturområdet for gjæren, som er ca 20-38 grader.
Nå har det gått to uker, og etter måling av SG på dag 9 til SG på 1021, så skrur jeg opp temperaturen på skapet igjen til 35 grader og roterer litt på bøtta noen kvelder på rad for å få opp litt gjær fra bunnen. Det er ikke synlige tegn til gjæring på dette tidspunktet (klar vørter/øl i bøtta og bunnfelt gjær). Jeg har målt SG noen ganger over de siste dagene og det er en marginal endring i SG til 1019 målt i dag (dag 14). En av mellommålingene viste imidlertid 1018. Alle disse målingene med refraktometer. Dette tyder jo på en liten målingsunøyaktighet i selve refraktometeret også. Med FG på 1019 er utgjæringen på ca 74%. Ikke innenfor spesifikasjonene til Yeast Bay, men helt greit innenfor erfaringsrommet for Gjerneskveik generelt. Det er likevel litt rart, gitt at all mesking foregikk på 67 grader eller under..
Jeg har bestemt meg for at dette ikke kommer til å gå særlig mye lavere. Dette er spesielt også basert på at jeg har brygget dette ølet tidligere, og hadde da med samme gjær en nedgjæring fra OG på 1072 til FG på 1019, noe som gir utgjæring på ca 73%. Dette har ikke vist noen tegn til overkarbonering eller lignende. Jeg kommer til å flaske i morgen.
Er jeg på jordet? Det mest beroligende er jo at jeg har brygget ølet før, men det er litt forutroligende at jeg ikke klarer å måle dønn stabil SG.
Det er også litt pussig at jeg har brygget en red IPA med samme kveik , malt Red X + pilsner, mesketemp 65 grader, hvor jeg fikk høyere utgjæring (fra OG på 1071 til SG på 1013). Kan en gjær oppføre seg så forskjellig på hhv mørke og lysere maltbaser?