1. JaBrygga for første gang en lager som skal gjæres i gjæringsskap, og da dukker naturligvis noen dumme spørsmål opp. Beklager hvis jeg blusser opp i eldgamle, ihjeldiskuterte, tema:
1. Det skal gjære ved 10 grader, men jeg fikk bare kjølt vørter ned til 23-24 grader. Jeg pitcha med en gang, men burde jeg putta gjæringskaret i kjøleskapet, deretter venta til vørter nådde 10 grader og så pitcha?
2. Jeg rehydrerte gjæren i kjøleskapet ved 10 grader. Burde jeg kanskje ha rehydrert ved romtemperatur dersom jeg pitcher på den måten jeg gjorde?
3. Jeg har temperaturproben til STC1000 teipa inntil utsiden av gjæringskaret, og jeg slet med at kjøleskapets termostat kutta ut kjølinga lenge før STC1000 kutta ut, siden vørteren fortsatt var "mye" varmere enn omgivelsestemperaturen. Tok kanskje 1 døgn før STC1000 viste at temperaturen var i nærheten av 10 grader. I går, etter 2 døgn, fikk jeg putta inn en vifte, og da ble alt definitivt mer stabilt.
Blir vel noe drikkende uansett, men greit å gjøre det riktig.
2. Følg rehydreringsframgangsmåten som er anbefalt av gjærprodusenten for den gjæren du har valgt.
3. Er et ikke-problem så lenge du får kjølt ned vørteren til riktig pitchetemperatur før du pitcher.
Som du selv sier: Det blir øl. Når det gjelder drikkbarhet, så blir nesten alt øl betydelig bedre ved lagring (med noen forbehold om enkelte tørrhumlede typer). Er det ikke så godt med en gang, sett det kjellerkaldt i 2-3 mnd og forsøk igjen. Jeg har tro på at dette kan bli et helt fint sommerøl.