Holder på å bygge en magnetrører, men tror jeg fikk altfor små Neodym magneter til å lime på PC viften fra DX. Ser at Clas har en med 10mm diameter. Er disse OK til formålet?
Dersom du har en stor gammel harddisk liggende, kan du slakte magneten på lese-armen. De duger.Holder på å bygge en magnetrører, men tror jeg fikk altfor små Neodym magneter til å lime på PC viften fra DX. Ser at Clas har en med 10mm diameter. Er disse OK til formålet?
Bare bruk det som det er. Vasking (eller skylling, som det egentlig er) er ikke verdt tiden det tar. Og det er kronisk vanskelig å skille disse lagene.Jeg har prøvd meg på å vaske gjær for første gang i dag, tatt fra en cream ale gjæret med US-05 som blei fatet rett før jeg startet. Jeg har sett en enkel video hvor det vaskes gjær i 3 steg. Jeg, i min uvitenhet, syns gjæra så veldig rein ut, kun brukt humle på 60 min kok, og skippa et steg, jeg er på siste steget nå før de skal på siste flaske, men etter 2 av de 3 timene jeg skal vente ser jeg at jeg nok har tatt feil av hvor ren den egentlig var
Så nå ser jeg 3 muligheter.
1: Bare dekantere det jeg klarer av øverste lag, og fyller lag 2 og 3 på labflaskene.
2: Dekantere øverste lag, prøver å samle lag 2 i labflaskene og tømmer ut lag 3.
3: Innser at dette var mitt første forsøk, ta med meg erfaringen til neste gang og tømme det hele i dass.
Hva mener dere?
Vis vedlegget 43076
Mange takk for svar, i utgangspunktet ville jeg i første omgang bare teste ut bunnhøsting, skylling og starter av en gjær jeg kjenner så US-05 var et naturlig valg for meg. Jeg skulle ikke skippet det siste steget, men gjort er gjort og jeg endte opp med å teste mulighet 2.Bare bruk det som det er. Vasking (eller skylling, som det egentlig er) er ikke verdt tiden det tar. Og det er kronisk vanskelig å skille disse lagene.
Skal du bruke dette til en starter? Da trenger du bare 20-30 ml slurry, og det blir minimalt med trub.
Den ser veldig ren og fin utMange takk for svar, i utgangspunktet ville jeg i første omgang bare teste ut bunnhøsting, skylling og starter av en gjær jeg kjenner så US-05 var et naturlig valg for meg. Jeg skulle ikke skippet det siste steget, men gjort er gjort og jeg endte opp med å teste mulighet 2.
Det var enkelt å dekantere det øverste laget uten å virvle opp de to nederste lagene, men som du sier å bare få med det midterste laget var rimelig håpløst, men tror det blei litt bedre enn om jeg hadde tatt med hele suppa.
Jeg skal brygge pils på Onsdagen med W-34/70 og det er den gjæra jeg vil få høstet, skylt og lagd starter av, men tenkte som sagt at en testrunde av prosessen kunne være greit Og selv om det ikke gikk helt som planlagt ser den veldig ren ut nå etter et par timer i kjøleskapet, men kanskje noen med mer erfaring kan fortelle meg mer.
Nå syns ikke jeg at det tok så lang tid, vel arbeidet vel å merke, ventetiden er jo noe annet, men hvis infeksjonsfaren er større en gevinsten ved skylling så ser jeg poenget ditt, men om jeg ikke skal skylle gjæra, vil det kanskje være hensiktsmessig å bruke mindre vann når jeg skal høste?
Legger ved et bilde om du, eller noen andre har noen innspill til åssen det blei
Vis vedlegget 43078
Mange takk for svar, i utgangspunktet ville jeg i første omgang bare teste ut bunnhøsting, skylling og starter av en gjær jeg kjenner så US-05 var et naturlig valg for meg. Jeg skulle ikke skippet det siste steget, men gjort er gjort og jeg endte opp med å teste mulighet 2.
Det var enkelt å dekantere det øverste laget uten å virvle opp de to nederste lagene, men som du sier å bare få med det midterste laget var rimelig håpløst, men tror det blei litt bedre enn om jeg hadde tatt med hele suppa.
Jeg skal brygge pils på Onsdagen med W-34/70 og det er den gjæra jeg vil få høstet, skylt og lagd starter av, men tenkte som sagt at en testrunde av prosessen kunne være greit Og selv om det ikke gikk helt som planlagt ser den veldig ren ut nå etter et par timer i kjøleskapet, men kanskje noen med mer erfaring kan fortelle meg mer.
Nå syns ikke jeg at det tok så lang tid, vel arbeidet vel å merke, ventetiden er jo noe annet, men hvis infeksjonsfaren er større en gevinsten ved skylling så ser jeg poenget ditt, men om jeg ikke skal skylle gjæra, vil det kanskje være hensiktsmessig å bruke mindre vann når jeg skal høste?
Legger ved et bilde om du, eller noen andre har noen innspill til åssen det blei
Vis vedlegget 43078
Hvor lang tid siden pitch av gjær?Tok nettopp første SG måling etter gjæringen startet; 1.027 og plopping i gjærlåsen ca hvert 75 sekund, normal utvikling?
Målt OG 1.055 (target 1.060) og FG 1.014
Det finnes fine kalkulatorer som finner riktig verdi når det er alkohol til stede, så lenge man kjenner OG.Du må måle FG med hydrometer. Refraktometeret viser feil når det er alkohol i væsken du måler, og det er det jo når ølet er gjæret.
Kult, nå tenkte jeg å sette starter og ikke gjenbruke gjær, men måtte jo ha no gjær å lage starter av og såvidt jeg har forstått er det foretrukket å høste når det gjelder tørrgjær. Ville det vært like greit å rehydrert en pose og satt den gjæra i kjøleskapet til jeg skulle lage starter?Hvis du høster gjær fra et brygg som ikke er for sterkt (OG lavere enn 1,060), og som du ikke har tørrhumlet, og der gjæringsprosessen har vært uproblematisk, ville jeg brukt gjæren om igjen - i alle fall hvis du har utstyr for oksygenering.
Du kan også "gjenoppruste" gjæren gjennom å gi den en liter vørter dagen før du skal brygge. Rist så godt du kan (= rist som bare f... .), og la det stå i ro. Gjæren gjør seg ganske kjapt ferdig med sukkeret, så på morgenen kan du sette dette i kjøleskapet, og så dekanterer du like før du bruker den. Gjæren kan brukes kjøleskapkald; det er helt uproblematisk.
Kult, nå tenkte jeg å sette starter og ikke gjenbruke gjær, men måtte jo ha no gjær å lage starter av og såvidt jeg har forstått er det foretrukket å høste når det gjelder tørrgjær. Ville det vært like greit å rehydrert en pose og satt den gjæra i kjøleskapet til jeg skulle lage starter?
En annen ting, om jeg nå videre, bare lager en litt større starter som Holmentoppen foreslår, vil da den slumpen jeg sparer videre være en 2.gen? Og når jeg da lager en litt større starter av 2.gen igjen for nye startere være en 3.gen?
Leser også at oksygenenering med tørrgjær ikke er viktig pga metoden tørrgjær produseres, er det helt kritisk med oksygenering om man bruker fersk gjær og/eller starter fra tørrgjær?
Var det jeg antok og litt av grunnen til at jeg vil høste, skylle og lage starter av alle gjær, også der det ikke er penger å spare, nettopp for å se hvordan de vil oppføre seg noen generasjoner ut. Også er det jo morro å ha noe nytt å dille medDu kan ikke regne generasjoner gjær på samme måten når du går fra starter til starter som du gjør når du gjenbruker gjær fra et "virkelig" brygg. Muligens diskutabelt. Jeg trodde lenge at det var sånn, men så vidt jeg nå forstår, er det avgjørende for å få den kvalitetsutviklinga på gjæren som profesjonelle bryggere snakker om, at gjæren har gått gjennom formering under de forholdene den får når vi bruker den til å lage øl. (Klarer ikke å komme på kilden nå.)
Du må rehydrere umiddelbart før du setter starteren. Rehydrert tørrgjær kan ikke oppbevares. Jeg ville i alle fall ikke tatt sjansen.
Bruker du rikelig med fersk gjær som du veit er i veldig god tilstand, holder det antakelig å riste godt. (Men folka fra Imperial Yeast - som leverer veldig god gjær - sier riktignok at du skal oksygenere/belufte til 8 ppm uansett.)
Denne artikkelen gir mye god info om gjær: Oxygen's Role in the Fermentation of Beer | MoreBeer
Så gjær som har gått et fullt forløp har bedre kvalitet enn den som bare har gått i en starter? Ja, den påstanden håper jeg du finner en troverdig kilde på.Du kan ikke regne generasjoner gjær på samme måten når du går fra starter til starter som du gjør når du gjenbruker gjær fra et "virkelig" brygg. Muligens diskutabelt. Jeg trodde lenge at det var sånn, men så vidt jeg nå forstår, er det avgjørende for å få den kvalitetsutviklinga på gjæren som profesjonelle bryggere snakker om, at gjæren har gått gjennom formering under de forholdene den får når vi bruker den til å lage øl. (Klarer ikke å komme på kilden nå.)
Måling med hydrometer var 1.016, da er det vel vesentlig bedre, og ikke vits i å gjøre tiltak?
FG er vel den gravityen ølet stanser på, så om gravity er det samme om 3 dager er det FG. Og selv etter at FG er oppnådd vil det være hensiktsmessig å la de små krabatene få rydde opp etter sukkerfesten, om jeg husker riktig satt du ølet på Onsdag og startet opp Torsdags morgen, så jeg mener den bare har godt av å stå lengreOg i dag er SG 1.014, altså FG
Skjer det mye med smak og klarhet videre herfra? Det er ganske uklart, og, vel, ikke spesielt godt. Veldig beisk smak, men da selvsagt ved 20° og helt flatt, ganske sjelden jeg drikker øl sånn
Vis vedlegget 43087
Det vet jeg alt om og er nettopp derfor jeg deler informasjonen med deg, denne forferdelige byrden vi hjemmebryggere må overkomme er hard og brutal, så det minste vi kan gjøre er å gjøre det sammen^ jeg startet faktisk enda en dag senere, satte det torsdag og gjæringen startet natt til fredag. Ja, det bør nok stå en stund til, bare så utålmodig vet du
Så gjær som har gått et fullt forløp har bedre kvalitet enn den som bare har gått i en starter? Ja, den påstanden håper jeg du finner en troverdig kilde på.
Var en god artikkelen, det som for meg var det viktigste, var som du sa, at riktig størrelse av fersk og sterk gjær kan være nok, og jeg kjenner at det vil være et bedre alternativ for meg enn mer utstyr, nå ble nettopp søknaden for startere og alt involvert rundt det innvilget, så burde nok ikke sende ny søknad på komplett oksygenerings sett med det første, kone institusjonen er en viktig medspiller og tenker at for mye mas kan få katastrofale følger om ikke samarbeidet blir ivaretatt og respektertDenne artikkelen gir mye god info om gjær: Oxygen's Role in the Fermentation of Beer | MoreBeer