Tråden for dumme spørsmål.

Brygga for første gang en lager som skal gjæres i gjæringsskap, og da dukker naturligvis noen dumme spørsmål opp. Beklager hvis jeg blusser opp i eldgamle, ihjeldiskuterte, tema:

1. Det skal gjære ved 10 grader, men jeg fikk bare kjølt vørter ned til 23-24 grader. Jeg pitcha med en gang, men burde jeg putta gjæringskaret i kjøleskapet, deretter venta til vørter nådde 10 grader og så pitcha?
2. Jeg rehydrerte gjæren i kjøleskapet ved 10 grader. Burde jeg kanskje ha rehydrert ved romtemperatur dersom jeg pitcher på den måten jeg gjorde?
3. Jeg har temperaturproben til STC1000 teipa inntil utsiden av gjæringskaret, og jeg slet med at kjøleskapets termostat kutta ut kjølinga lenge før STC1000 kutta ut, siden vørteren fortsatt var "mye" varmere enn omgivelsestemperaturen. Tok kanskje 1 døgn før STC1000 viste at temperaturen var i nærheten av 10 grader. I går, etter 2 døgn, fikk jeg putta inn en vifte, og da ble alt definitivt mer stabilt.

Blir vel noe drikkende uansett, men greit å gjøre det riktig.
 
Brygga for første gang en lager som skal gjæres i gjæringsskap, og da dukker naturligvis noen dumme spørsmål opp. Beklager hvis jeg blusser opp i eldgamle, ihjeldiskuterte, tema:

1. Det skal gjære ved 10 grader, men jeg fikk bare kjølt vørter ned til 23-24 grader. Jeg pitcha med en gang, men burde jeg putta gjæringskaret i kjøleskapet, deretter venta til vørter nådde 10 grader og så pitcha?
2. Jeg rehydrerte gjæren i kjøleskapet ved 10 grader. Burde jeg kanskje ha rehydrert ved romtemperatur dersom jeg pitcher på den måten jeg gjorde?
3. Jeg har temperaturproben til STC1000 teipa inntil utsiden av gjæringskaret, og jeg slet med at kjøleskapets termostat kutta ut kjølinga lenge før STC1000 kutta ut, siden vørteren fortsatt var "mye" varmere enn omgivelsestemperaturen. Tok kanskje 1 døgn før STC1000 viste at temperaturen var i nærheten av 10 grader. I går, etter 2 døgn, fikk jeg putta inn en vifte, og da ble alt definitivt mer stabilt.

Blir vel noe drikkende uansett, men greit å gjøre det riktig.
1. Det kan går bra å pitche litt varmere enn gjæringstemperaturen. Men 23-24 grader er høyt. Vørteren bør rekke å nå 10 grader i løpet av lag-fasen, altså tiden før selve gjæringen begynner.
2. Lagergjær skal som regel rehydreres rundt 25 grader. Slike ting står på dataarket til gjæren. Tørrgjær som rehydreres for kaldt kan ta skade.
3. OK, en vifte er lurt.

Tror ikke du skal ha altfor høye forventninger, det kan ha sneket seg inn noen usmaker om gjæringen startet varmt. I mange øl er ikke slikt merkbart, men i en lys lager kjenner man lett gjæringsfeil. Sett det på utdanningskontoen.
 
Satte en lager på søndag (>25 liter OG 1.042), og urutinert lagerbrygger som jeg er, fulgte jeg instruksjonene på pakka og pitchet én pakke S-189 rett i vørteren uten rehydrering, på 10°C.

Innså feilen min idag, påfølgende onsdag. Burde jeg stikke og kjøpe en pakke eller to til og etterpitche (evt med rehydrering), eller skal jeg bare la den stå og tenke at den kommer nok, og håpe at det ikke påvirker smaken negativt i for stor grad? Tok en sample og det har skjedd fint lite med SG-en. Er ganske forkjøla og hadde sånn sett vært greit både å holde seg innendørs og å slippe å åpne tanken. Skal jeg evt tukle med temperaturen for å få den i gang?
 
1. Det kan går bra å pitche litt varmere enn gjæringstemperaturen. Men 23-24 grader er høyt. Vørteren bør rekke å nå 10 grader i løpet av lag-fasen, altså tiden før selve gjæringen begynner.
2. Lagergjær skal som regel rehydreres rundt 25 grader. Slike ting står på dataarket til gjæren. Tørrgjær som rehydreres for kaldt kan ta skade.
3. OK, en vifte er lurt.

Tror ikke du skal ha altfor høye forventninger, det kan ha sneket seg inn noen usmaker om gjæringen startet varmt. I mange øl er ikke slikt merkbart, men i en lys lager kjenner man lett gjæringsfeil. Sett det på utdanningskontoen.
Innså når jeg så svaret ditt at spørsmål nr. 3 ikke var et spørsmål. Det var vel egentlig ikke ment som et spørsmål heller, kun en ettertanke. Eventuelt kunne spørsmålet vært: Har den trege nedkjølingen noe å si for resultatet?

Eneste jeg har trua på er at det blir en øl av det. Om det er så rent og fint som en lys lager skal være er jeg i tvil om. Aromahumla i denne er Sabro, så noe typeriktighetskonkurranse ville den aldri vunnet uansett.

Dette var kun for å komme i gang med lagerbrygginga. Neste batch, eller den etter der igjen, får bli der jeg har forhåpninger om noe "riktig".
 
Innså når jeg så svaret ditt at spørsmål nr. 3 ikke var et spørsmål. Det var vel egentlig ikke ment som et spørsmål heller, kun en ettertanke. Eventuelt kunne spørsmålet vært: Har den trege nedkjølingen noe å si for resultatet?

Eneste jeg har trua på er at det blir en øl av det. Om det er så rent og fint som en lys lager skal være er jeg i tvil om. Aromahumla i denne er Sabro, så noe typeriktighetskonkurranse ville den aldri vunnet uansett.

Dette var kun for å komme i gang med lagerbrygginga. Neste batch, eller den etter der igjen, får bli der jeg har forhåpninger om noe "riktig".
Her er litt lesing :)
Kort og konsist - White Labs lager yeast tips | White Labs
Mere utfyllende om lagerfermentering - Fermenting Lagers - German brewing and more

Fermentis sin Q&A - Answers about yeast and fermentation

Håper dette hjelper!
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Innså når jeg så svaret ditt at spørsmål nr. 3 ikke var et spørsmål. Det var vel egentlig ikke ment som et spørsmål heller, kun en ettertanke. Eventuelt kunne spørsmålet vært: Har den trege nedkjølingen noe å si for resultatet?

Eneste jeg har trua på er at det blir en øl av det. Om det er så rent og fint som en lys lager skal være er jeg i tvil om. Aromahumla i denne er Sabro, så noe typeriktighetskonkurranse ville den aldri vunnet uansett.

Dette var kun for å komme i gang med lagerbrygginga. Neste batch, eller den etter der igjen, får bli der jeg har forhåpninger om noe "riktig".
Det er vanskelig å si noe sikkert om utfallet, men om det er liberale mengder Sabro, vil det uansett kunne kamuflere feil. Det blir sikkert greit drikke. Har selv testet lagergjær på høy temperatur, og den gangen ble ølet ikke udrikkelig før etter flere måneder.
 
Satte en lager på søndag (>25 liter OG 1.042), og urutinert lagerbrygger som jeg er, fulgte jeg instruksjonene på pakka og pitchet én pakke S-189 rett i vørteren uten rehydrering, på 10°C.

Innså feilen min idag, påfølgende onsdag. Burde jeg stikke og kjøpe en pakke eller to til og etterpitche (evt med rehydrering), eller skal jeg bare la den stå og tenke at den kommer nok, og håpe at det ikke påvirker smaken negativt i for stor grad? Tok en sample og det har skjedd fint lite med SG-en. Er ganske forkjøla og hadde sånn sett vært greit både å holde seg innendørs og å slippe å åpne tanken. Skal jeg evt tukle med temperaturen for å få den i gang?
Kulturen har jobbet med å forberede stormgjæring i flere dager, og vil nok starte opp ganske snart. Er litt sent å tilføre mer, etter mitt syn. Finn fram varm te med honning og en bunke Donald-blader – og plei forkjølelsen.
 
Satte en lager på søndag (>25 liter OG 1.042), og urutinert lagerbrygger som jeg er, fulgte jeg instruksjonene på pakka og pitchet én pakke S-189 rett i vørteren uten rehydrering, på 10°C.

Innså feilen min idag, påfølgende onsdag. Burde jeg stikke og kjøpe en pakke eller to til og etterpitche (evt med rehydrering), eller skal jeg bare la den stå og tenke at den kommer nok, og håpe at det ikke påvirker smaken negativt i for stor grad? Tok en sample og det har skjedd fint lite med SG-en. Er ganske forkjøla og hadde sånn sett vært greit både å holde seg innendørs og å slippe å åpne tanken. Skal jeg evt tukle med temperaturen for å få den i gang?

Du har jo brukt for lite gjær, så jeg tror jeg ville spandert et par pakker til, i alle fall. Det øker sjansene dine for å få et godt øl ganske betraktelig.

Du skal kunne strø gjæren rett i vørteren. Da skal du strø den jevnt utover, og la det stå i ro et kvarters tid før du rører /rister for å blande gjæren godt med vørtreren. Men om du skaffer et par poser ekstra nå, ville jeg rehydrert den først. Og dersom gjæringa er kommet i gang, er antakelig det aller beste å gi den litt vørter og la den komme i gang før du tilsetter den.
 
Brygga for første gang en lager som skal gjæres i gjæringsskap, og da dukker naturligvis noen dumme spørsmål opp. Beklager hvis jeg blusser opp i eldgamle, ihjeldiskuterte, tema:

1. Det skal gjære ved 10 grader, men jeg fikk bare kjølt vørter ned til 23-24 grader. Jeg pitcha med en gang, men burde jeg putta gjæringskaret i kjøleskapet, deretter venta til vørter nådde 10 grader og så pitcha?
2. Jeg rehydrerte gjæren i kjøleskapet ved 10 grader. Burde jeg kanskje ha rehydrert ved romtemperatur dersom jeg pitcher på den måten jeg gjorde?
3. Jeg har temperaturproben til STC1000 teipa inntil utsiden av gjæringskaret, og jeg slet med at kjøleskapets termostat kutta ut kjølinga lenge før STC1000 kutta ut, siden vørteren fortsatt var "mye" varmere enn omgivelsestemperaturen. Tok kanskje 1 døgn før STC1000 viste at temperaturen var i nærheten av 10 grader. I går, etter 2 døgn, fikk jeg putta inn en vifte, og da ble alt definitivt mer stabilt.

Blir vel noe drikkende uansett, men greit å gjøre det riktig.
1. Ja
2. Følg rehydreringsframgangsmåten som er anbefalt av gjærprodusenten for den gjæren du har valgt.
3. Er et ikke-problem så lenge du får kjølt ned vørteren til riktig pitchetemperatur før du pitcher.

Som du selv sier: Det blir øl. Når det gjelder drikkbarhet, så blir nesten alt øl betydelig bedre ved lagring (med noen forbehold om enkelte tørrhumlede typer). Er det ikke så godt med en gang, sett det kjellerkaldt i 2-3 mnd og forsøk igjen. Jeg har tro på at dette kan bli et helt fint sommerøl.
 
Kulturen har jobbet med å forberede stormgjæring i flere dager, og vil nok starte opp ganske snart. Er litt sent å tilføre mer, etter mitt syn. Finn fram varm te med honning og en bunke Donald-blader – og plei forkjølelsen.

Ser vi gir ulike svar her. Spiller det egentlig noen rolle om en tilsetter mer gjær litt seinere i prosessen? Når du underpitcher får du jo det problemet at gjæren kanskje ikke har nok ressurser til å fullføre gjæringsprosessen ordentlig.
 
Det er vanskelig å si noe sikkert om utfallet, men om det er liberale mengder Sabro, vil det uansett kunne kamuflere feil. Det blir sikkert greit drikke. Har selv testet lagergjær på høy temperatur, og den gangen ble ølet ikke udrikkelig før etter flere måneder.
Brygga en julepils med W-34/70 under trykk ved 22-23 grader (romtemperatur) i august, som heldigvis AKKURAT fortsatt var drikkbar i jula. Drakk nest siste boksen her om dagen, og det begynner å bli en skikkelig ubehagelig opplevelse. Vurderer å spare siste boks noen måneder til for å sjekke nøyaktig hvor ubehagelig det kan bli.
 
1. Ja
2. Følg rehydreringsframgangsmåten som er anbefalt av gjærprodusenten for den gjæren du har valgt.
3. Er et ikke-problem så lenge du får kjølt ned vørteren til riktig pitchetemperatur før du pitcher.

Som du selv sier: Det blir øl. Når det gjelder drikkbarhet, så blir nesten alt øl betydelig bedre ved lagring (med noen forbehold om enkelte tørrhumlede typer). Er det ikke så godt med en gang, sett det kjellerkaldt i 2-3 mnd og forsøk igjen. Jeg har tro på at dette kan bli et helt fint sommerøl.

Dette fikk meg til å tenke på et nytt dumt spørsmål: Hvis jeg setter vørteren til nedkjøling før pitching, klarer den å holde på tilført oksygen over tid? Jeg bruker "plask og rist" for å få tilført oksygen. Vil dette forsvinne fra væska over tid?
 
Brygga en julepils med W-34/70 under trykk ved 22-23 grader (romtemperatur) i august, som heldigvis AKKURAT fortsatt var drikkbar i jula. Drakk nest siste boksen her om dagen, og det begynner å bli en skikkelig ubehagelig opplevelse. Vurderer å spare siste boks noen måneder til for å sjekke nøyaktig hvor ubehagelig det kan bli.

Det kan bli ganske utsøkt jævelig:confused: - og det gjelder slett ikke bare hjemmebrygg. Så gled deg:p.
 
Dette fikk meg til å tenke på et nytt dumt spørsmål: Hvis jeg setter vørteren til nedkjøling før pitching, klarer den å holde på tilført oksygen over tid? Jeg bruker "plask og rist" for å få tilført oksygen. Vil dette forsvinne fra væska over tid?

Ja, så vent med ristinga til den har nådd riktig temperatur. Du klarer dessuten å riste inn mer ved en lavere temperatur.
 
instruksjonene på pakka og pitchet én pakke S-189 rett i vørteren uten rehydrering, på 10°C.
Tipper selv at det går helt fint. OG er relativt lav. Litt lenger lag tid er vel trolig det eneste du vil merke, kanskje den ikke blir helt nøytral men det er ikke S-189 uansett når underpitchet. Bare å la den få god tid i gjæringsdunken.
 
Forkjølelsen tiltok såpass at den gjorde valget for meg, tror jeg. Har i alle fall ikke kommet meg på handletur etter gjær ennå, og nå plopper det såpass at jeg lurer på om fredag kveld blir i seneste laget for det å gjøre noen forskjell. Innen den nye hypotetiske gjæren våkner, så er vel mye av jobben gjort der inne?
 
Forkjølelsen tiltok såpass at den gjorde valget for meg, tror jeg. Har i alle fall ikke kommet meg på handletur etter gjær ennå, og nå plopper det såpass at jeg lurer på om fredag kveld blir i seneste laget for det å gjøre noen forskjell. Innen den nye hypotetiske gjæren våkner, så er vel mye av jobben gjort der inne?

Ta det som et lærestykke. Det blir øl. Jeg veit ikke om du hadde planlagt en diacetylrast, men jeg ville i hvert fall gjort det nå, og jeg ville ikke være sein med å sette opp temperaturen mot slutten. La den stige til 16 grader i løpet av et døgn når den nærmer seg 1.020. Og som @Steinar Huneide sier; gi den god tid til å gjøre seg helt ferdig. Går det veldig treigt med å få ut de siste poengene, hadde jeg satt den i romtemperatur.

Jeg tror ikke problemet først og fremst er måten du tilsatte gjæren på, men at du har brukt for lite gjær. Du har nok bare fått unødig lang lagtid.
 
Blir ikke klok på beercalc sin effektivitetberegning. Brygget i går en IPA med gristen: 4.5kg pale, 0.5kg hvete og 0,2kg crystal (tot. 5,2kg malt).
La inn 75% effektivitet (meskeeffektivitet). I følge beercalc skulle jeg nådd en OG på 1.062 med denne effektiviteten. Jeg endte opp med OG 1.050 og i følge beercalc en effektivitet på 66%
Når jeg legger inn tallene i Brewersfriend kalkulatoren (pre boil SG 1.042 og 30l til kok ) ender jeg opp med 82% meskeeffektivitet og en brygghuseffektivitet på 72% (22l i bøtta da jeg utelot en par liter trub)
Hva er riktig her?
 
Blir ikke klok på beercalc sin effektivitetberegning. Brygget i går en IPA med gristen: 4.5kg pale, 0.5kg hvete og 0,2kg crystal (tot. 5,2kg malt).
La inn 75% effektivitet (meskeeffektivitet). I følge beercalc skulle jeg nådd en OG på 1.062 med denne effektiviteten. Jeg endte opp med OG 1.050 og i følge beercalc en effektivitet på 66%
Når jeg legger inn tallene i Brewersfriend kalkulatoren (pre boil SG 1.042 og 30l til kok ) ender jeg opp med 82% meskeeffektivitet og en brygghuseffektivitet på 72% (22l i bøtta da jeg utelot en par liter trub)
Hva er riktig her?

Jeg bruker Brewersfriend, og den stemmer godt for meg, i alle fall. Men når jeg legger inn tallene dine (5,2 kg malt, 30 liter i kjelen med en SG på 1.042) der, gir den en meskeeffektivitet (preboil efficiency) på 76%.
 
Tilbake
Topp