Tråden for dumme spørsmål.

Jeg syns også det var lav aktivitet, det er derfor jeg spør.

Ja, jeg er sikker på at det er tett (jobber med trykktesting til daglig)
 
Sliter med å forbedre skylleprosessen i bryggemaskinen min (Netthandelen 30L auto). Jeg sliter ikke nevneverdig med effektiviteten, men basert på hvordan skyllingen foregår, så føler jeg dette er et sentralt element jeg kan forbedre. Jeg skyller på samme måte som er anbefalt for en Grainfather (annen maskin, samme prinsipp).

I ni av ti tilfeller, når jeg hever maltrøret fra kjelen, så renner vannet fryktelig fort ut. Hvis jeg skal tilsette vann for å alltid holde nivået et par centimeter over kornet, så må jeg tilsette skyllevannet rimelig fort (dvs. ca. 6-8 liter i minuttet). Dette vannet renner også fort gjennom maltrøret.

Resultatet er at hoveddelen av skyllingen ofte tar mindre enn 10 minutter(!). Jeg lar alltid maltrøret stå i 20-30 minutter etter dette, slik at alle dråper kommer med, men jeg vil estimere den totale mengden vann som renner gjennom den siste halvtimen er maks en liter.

Min bryggemaskin har kun hanker nederst på maltrøret, så jeg er tvunget til å heve hele røret i én omgang (i motsetning til f.eks. Brewster Beacon, som min maskin er en kinakopi av, som har ett sett hanker midt på maltrøret og ett sett nederst).

Tips?
 
Sliter med å forbedre skylleprosessen i bryggemaskinen min (Netthandelen 30L auto). Jeg sliter ikke nevneverdig med effektiviteten, men basert på hvordan skyllingen foregår, så føler jeg dette er et sentralt element jeg kan forbedre. Jeg skyller på samme måte som er anbefalt for en Grainfather (annen maskin, samme prinsipp).

I ni av ti tilfeller, når jeg hever maltrøret fra kjelen, så renner vannet fryktelig fort ut. Hvis jeg skal tilsette vann for å alltid holde nivået et par centimeter over kornet, så må jeg tilsette skyllevannet rimelig fort (dvs. ca. 6-8 liter i minuttet). Dette vannet renner også fort gjennom maltrøret.

Resultatet er at hoveddelen av skyllingen ofte tar mindre enn 10 minutter(!). Jeg lar alltid maltrøret stå i 20-30 minutter etter dette, slik at alle dråper kommer med, men jeg vil estimere den totale mengden vann som renner gjennom den siste halvtimen er maks en liter.

Min bryggemaskin har kun hanker nederst på maltrøret, så jeg er tvunget til å heve hele røret i én omgang (i motsetning til f.eks. Brewster Beacon, som min maskin er en kinakopi av, som har ett sett hanker midt på maltrøret og ett sett nederst).

Tips?
Når jeg merker det blir for rask gjennomstrømning i maltsengen (kjører alltid vorlauf), går jeg over til en annen skyllemetode. Jeg tapper ut vørt og fyller med skyllevann i maltrøret før jeg hever det. Fyller på sånn cirka det jeg tapper. Lar det stå litt. Hever maltrøret når jeg ikke mer plass til å tappe av og tar resten av skyllingen som vanlig.
Sliter du med for rask gjennomstrømning, kan det komme av for grov kverning. Eller at fine partikler som skal tette mesken og lage en fin maltseng, har lagt seg i bunnen av kjelen.
 
Når jeg merker det blir for rask gjennomstrømning i maltsengen (kjører alltid vorlauf), går jeg over til en annen skyllemetode. Jeg tapper ut vørt og fyller med skyllevann i maltrøret før jeg hever det. Fyller på sånn cirka det jeg tapper. Lar det stå litt. Hever maltrøret når jeg ikke mer plass til å tappe av og tar resten av skyllingen som vanlig.
Sliter du med for rask gjennomstrømning, kan det komme av for grov kverning. Eller at fine partikler som skal tette mesken og lage en fin maltseng, har lagt seg i bunnen av kjelen.
Takk for svar!

Jeg har alltid droppet vorlauf, ettersom maskinen resurkulerer fra bunn av kjelen over maltsengen, men det skader ikke å prøve. Jeg skal forsøke metoden du beskriver.
 
Sliter med å forbedre skylleprosessen i bryggemaskinen min (Netthandelen 30L auto). Jeg sliter ikke nevneverdig med effektiviteten, men basert på hvordan skyllingen foregår, så føler jeg dette er et sentralt element jeg kan forbedre. Jeg skyller på samme måte som er anbefalt for en Grainfather (annen maskin, samme prinsipp).

I ni av ti tilfeller, når jeg hever maltrøret fra kjelen, så renner vannet fryktelig fort ut. Hvis jeg skal tilsette vann for å alltid holde nivået et par centimeter over kornet, så må jeg tilsette skyllevannet rimelig fort (dvs. ca. 6-8 liter i minuttet). Dette vannet renner også fort gjennom maltrøret.

Resultatet er at hoveddelen av skyllingen ofte tar mindre enn 10 minutter(!). Jeg lar alltid maltrøret stå i 20-30 minutter etter dette, slik at alle dråper kommer med, men jeg vil estimere den totale mengden vann som renner gjennom den siste halvtimen er maks en liter.

Min bryggemaskin har kun hanker nederst på maltrøret, så jeg er tvunget til å heve hele røret i én omgang (i motsetning til f.eks. Brewster Beacon, som min maskin er en kinakopi av, som har ett sett hanker midt på maltrøret og ett sett nederst).

Tips?
Ja, ikke hev maltrøret, men tapp saaaakte ut i et midlertidig kar, mens du hele tiden sørger for at det er 1cm skyllevann på toppen. Tapp ikke raskere enn 0,5-1 liter i minuttet. Når du oppnår kokevolum, eller SG er 1,010 på det du tapper av, så avbryter du. Skyll bryggeren, og hell vørteren tilbake for kok. :)
 
Lallemand BRY-97 2 poser på 25l

Det er i alle fall ikke slik den gjæren skal oppføre seg. Kan du ha gjort noe galt under rehydrering - hvis du rehydrerte?

I alle fall: Sett opp temperaturen, vent til du har nådd den høyere temperaturen, og sett ølet i bevegelse, slik at du får gjæren opp i suspensjon igjen. (Den har ganske sikkert lagt seg godt til rette på bunnen nå. Denne gjæren skal flokkulere ganske godt.)
 
Det er i alle fall ikke slik den gjæren skal oppføre seg. Kan du ha gjort noe galt under rehydrering - hvis du rehydrerte?

I alle fall: Sett opp temperaturen, vent til du har nådd den høyere temperaturen, og sett ølet i bevegelse, slik at du får gjæren opp i suspensjon igjen. (Den har ganske sikkert lagt seg godt til rette på bunnen nå. Denne gjæren skal flokkulere ganske godt.)

Som diskutert tidligere i tråden rehydrerte jeg med litt vel varm vørter (under 40°)

Det er et tydelig lag på bunnen i karet ja.
 
Måling med hydrometer var 1.016, da er det vel vesentlig bedre, og ikke vits i å gjøre tiltak?
Da er du helt på skjema.
Øk temperaturen litt uansett, det er alltid greit å gjøre på slutten av gjæringen uansett. Et par grader opp.
Gjæren skal rydde opp i en del stoffer den har produsert i første deler av gjæring.
 
Jeg har prøvd meg på å vaske gjær for første gang i dag, tatt fra en cream ale gjæret med US-05 som blei fatet rett før jeg startet. Jeg har sett en enkel video hvor det vaskes gjær i 3 steg. Jeg, i min uvitenhet, syns gjæra så veldig rein ut, kun brukt humle på 60 min kok, og skippa et steg, jeg er på siste steget nå før de skal på siste flaske, men etter 2 av de 3 timene jeg skal vente ser jeg at jeg nok har tatt feil av hvor ren den egentlig var:oops:

Så nå ser jeg 3 muligheter.
1: Bare dekantere det jeg klarer av øverste lag, og fyller lag 2 og 3 på labflaskene.
2: Dekantere øverste lag, prøver å samle lag 2 i labflaskene og tømmer ut lag 3.
3: Innser at dette var mitt første forsøk, ta med meg erfaringen til neste gang og tømme det hele i dass.

Hva mener dere?
Vis vedlegget
 
Tilbake
Topp