Tråden for dumme spørsmål.

@Finn Berger

Du har jo lest deg opp til å bli en mann med mye gjærkompetanse. Siden vi nå befinner oss i denne tråden, vil jeg be deg komme med noen betraktninger på en ny prosess jeg har fundert på...
Når man setter gjær kaldt, er dette for å bremse videre utvikling slik at gjærens reserver skal holde seg bedre over tid. Ideelt ned mot 0 ℃, men ikke under pga krystallisering. De fleste kjøleskap ligger mellom 5 og 10 ℃.
Hva vil skje om man lager en ‘starter’ (av frisk gjær) som man setter i kjøleskap / kjølig umiddelbart, eller i starten av stormgjæringen?
Vil ikke gjæren da ha gode reserver over tid?
Ser ikke på dette som en starter i trad. forstand, men mer som langtidslagring.

Regner fremdeles med å måtte sette ny starter før den skal benyttes...

Kanskje dette er mer @rosnes sitt felt :)

Jeg ville ikke ha gjort dette. Simpelthen fordi prosessen du beskriver innebærer at du forsøker å lagre gjær mens den er metabolsk aktiv - det vil si mens den bruke energi på å duplisere organeller og/eller DNA. Da forbruker den tilgjengelige næringsressurser, og vil være sårbar for stress av ulike slag. Både for frysing og lagring bør gjæren være utenfor replikativ syklus. Når næringsinnholdet i vekstmediet er uttømt, vil cellesyklusen stoppe, og gjæren vil begynne å aktivere gener som i sin tur initierer stressforebyggende mekanismer. Dette innebærer også å konservere energireserver (f. eks. de mye omtalte glykogen og trehalose), samt å sikre en god integritet i plasmamembran og cellevegg. Dette er ikke et fokus cellens genetiske maskineri har når den driver med formering.
Jeg kan ikke si helt eksakt hva som vil skje med metoden du foreslår, men min antagelse er at du vil får en mindre effektiv oppformering når du skal bruke gjæren igjen, og muligens vil ressurser som egentlig skulle gå til produksjon av visse smaksprofiler, brukes til å gjenvinne replikativ evne, slik at andre metabolske avfallsprodukter enn de ønskede vil dannes. Det kan bety både en annen esterprofil, og et høyere innslag av høyere alkoholer (fusel). I beste fall vil bare lagfasen (den "stille" perioden før stormgjæringen) bli lengre.

Nedkjøling vil i praksis stoppe cellesyklus, men ikke nødvendigvis på et punkt i cellesyklusens som er gunstig for god gjærhelse. Det er bedre at cellene går inn i hvilefase først. Når de så kjøles ned, vil all metabolisme gå uhyre langsomt, og du kan lagre nokså lenge, så lenge du ikke gir den tilgang på noen karbohydratkilde. Men du skal ikke lagre under 4 grader. Da vil det genetiske apparatet begynne å uttrykke stressproteiner. Det er helt unødvendig når du ikke skal fryse.

Jeg ville heller tatt av en slump av en starter som er ferdig, og sette denne i kjøleskap med vørteren den har jobbet i. Du sikrer bedre gjærhelse og overlevelse på den måten.
 
Hvordan beregne ABV.

Har tenkt å tilsette juice i en ferdig gjæret og «kjemisk pasteurisert» cider.
Si at jeg startet med 15 liter med 8% ABV. Tilsetter 4 liter juice. Hva er ABV da ?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Juicen gjærer vel ut til ca. 5%
Så (5% x 4 liter + 8% x 15 liter) / 19 liter = 7,4%

Nei, du misforstod.
Etter gjæring tenker jeg tilsette Kaliumdisulfit (Camden) og Kalium Sorbat, så det blir ikke noe mer gjæring. Spørsmålet er altså hvor mye svakere cideren vil bli når jeg tilsetter juice?

Men kan jeg da bruke samme formel ?

(0% x 4 + 8% x 15)/19 = 6,3%


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Husk at kolonner og destillasjonsapparat i kobber er overlegne kontra rustfritt. Du får et mye smoothere produkt uten svovel. Ikke spør meg hvordan jeg vet det... :)

Er det ikke destilatører som sverger til Kobber da ? Visste ikke det gjalt ølbrygging.
 
Skal forsøke meg på en pils i morra, og får litt dårlig tid så vil kutte noe tid. Hvor galt vil det gå å koke 60 kontra 90 minutter og det går full pupp?
 
Finn, studier gjengitt av QI sier faktisk at fordelingen hundemenneske/kattemenneske er ganske 50/50.

Høres bedre ut, det ja:). Min påstand stammer fra noe jeg googla i farten; det var også en undersøkelse. Nå jeg snakka om "tung vitenskap" var det tungt ironisk ment.

Noen gang lurt på hvorfor "Cat Woman" er en populær figur, mens det ikke finnes noen "Dog Woman":D?
 
Skal forsøke meg på en pils i morra, og får litt dårlig tid så vil kutte noe tid. Hvor galt vil det gå å koke 60 kontra 90 minutter og det går full pupp?

Det holder med 30 minutter. Jeg har prøvd:). (Men jeg har sagt gjentatte ganger at det er mot mine prinsipper å stole på meg. For deg, altså.)
 
Tilbake
Topp