Tråden for dumme spørsmål.

Men, vannjustering med de mineralene nedenfor, vil det også senke PH? Eller bør man feks. bruke syremalt i tillegg?



Vis vedlegget 49977
Sulfatet og kloridet drar pH'en ned, mens natron og kalk drar den opp. Tilsettinga av klorid og sulfat er begrunna ut fra hensynet til smak, og så tilsettes natron og kalk for å utligne effekten på pH'en.

Jeg går ut fra at mengdene her er beregna sånn at resultatet skal bli riktig pH, men jeg er usikker på hvor vellykka det er. Jeg ville lagt alt inn i f.eks. Brunwater - eller en annen tilsvarende kalkulator - for å sjekke om det faktisk blir riktig. Men du kommer sikkert ikke helt galt ut, om du synes det der blir for mye styr.

Se forøvrig posten min over her.
 
Sist redigert:
Sulfatet og kloridet drar pH'en ned, mens natron og kalk drar den opp. Tilsettinga av klorid og sulfat er begrunna ut fra hensynet til smak, og så tilsettes natron og kalk for å utligne effekten på pH'en.

Jeg går ut fra at mengdene her er beregna sånn at resultatet skal bli riktig pH, men jeg er usikker på hvor vellykka det er. Jeg ville lagt alt inn i f.eks. Brunwater - eller en annen tilsvarende kalkulator - for å sjekke om det faktisk blir riktig. Men du kommer sikkert ikke helt galt ut, om du synes det der blir for mye styr.

Se forøvrig posten min over her.

Prøver Bru'n Water nå, men kommer meg ikke videre. Mangler 2 vesentlige (?) tall, og det er Bicarbonate HCO³ og Carbonate CO³. Kjemiker, det er jeg i alle fall ikke, ser jeg
 
Prøver Bru'n Water nå, men kommer meg ikke videre. Mangler 2 vesentlige (?) tall, og det er Bicarbonate HCO³ og Carbonate CO³. Kjemiker, det er jeg i alle fall ikke, ser jeg
Hvis du har tall for kalsium (Calsium), så vil bikarbonat være en halv gang til så høyt. Jeg har f.eks. 40 ppm (mg/l) kalsium og 60 ppm bikarbonat. Jeg tar sjansen på å si at du da kan sette karbonat til 0. Har du normalt bløtt norsk vann vil uansett verdiene dine være så lave at det har liten betydning om du setter null i alle rubrikker:). (Jeg bor i et kalkrikt område, og har derfor noe kalk (kalsiumkarbonat). Sjøl om det jeg har, er relativt lavt, har de fleste langt lavere verdier enn meg der.)
 
Når det gjelder måling av PH brukes strips eller kan en slik digital måler være bedre? Koster jo ikke mange kronene.

Samme selger har også et refraktometer

Noen med erfaring av disse?

Ellers kunne det kanskje vært en ide med en egen tråd for vannjustering hvor det henvises til aktuelle ressurser. Gahr sin artikkel, kalkulatorer, etc.

Gjerne med vannprofiler i ulike kommuner etc.
 
Når det gjelder måling av PH brukes strips eller kan en slik digital måler være bedre? Koster jo ikke mange kronene.

Samme selger har også et refraktometer

Noen med erfaring av disse?

Ellers kunne det kanskje vært en ide med en egen tråd for vannjustering hvor det henvises til aktuelle ressurser. Gahr sin artikkel, kalkulatorer, etc.

Gjerne med vannprofiler i ulike kommuner etc.
Hvis du søker på "vannjustering" i overskrifter på forumet, kommer det faktisk opp en del:p: https://forum.norbrygg.no/search/136496/?q=vannjustering&c[title_only]=1&o=relevance

pH-stips er relativt ubrukelige. Hvorvidt det pH-meteret er brukbart, aner jeg ikke, men et godt pH-meter mener jeg er et veldig nyttig verktøy. Mange klarer seg imidlertid forbausende godt uten.
 

Hvis du søker på "vannjustering" i overskrifter på forumet, kommer det faktisk opp en del:p: https://forum.norbrygg.no/search/136496/?q=vannjustering&c[title_only]=1&o=relevance

pH-stips er relativt ubrukelige. Hvorvidt det pH-meteret er brukbart, aner jeg ikke, men et godt pH-meter mener jeg er et veldig nyttig verktøy. Mange klarer seg imidlertid forbausende godt uten.
At det er mange tråder om vannjustering på forumet underbygger på mange måter mitt poeng. Det er et gjentakende tema. Dere som er veteraner besvarer sikkert mange av de samme spørsmålene flere ganger. .

En egen tråd som tar for seg typiske ting vi noviser lurer på, tror jeg vil være av stor verdi for både nye og gamle medlemmer.

Det er ikke er en egen tråd om vannjustering her, det burde det vært imo.

Innlegget til @JEG burde forøvrig vært festet :)

Det er mulig en av trådene du viser til, kan bygges videre slik jeg ønsker. Har sett i noen av de men ikke alle.
 
Har 4 liter cider som har fått stått en god stund på gjæringskar. Tenkte derfor å karbonere kunstig på et 12 liters fat. Noen skrupler med det, bortsett ifra litt sløsing av co2?
 
Jeg har brygget en 5-6 brygg de siste årene og fått litt erfaring med brygging så det har funket greit med saison etc. Nå tenker jeg mer i surøl/lambic baner.
Så var det dette eventuelt med eikefat da. Har noen ekstra dumme spørsmål rundt det.

En 30 liters eiketønne, tar den nøyaktig 3o liter innhold? mer eller mindre? Noen sier de tar noe mindre stemmer det?
(30 liter er nok det største for meg grunnet trapper og manuell håndtering etc)

Har det noe hensikt å ha tappekrane? Eller er det bare null på toppen som er praktisk? Tappekrane er vel ikke montert hvis man kjøper et fat håper jeg?

Ved lagring av øl på fat, står de alltid med gjærlås eller plugges de rett og slett igjen på noe tidspunkt? Har sett det på noen videor?

Ser de selger fra Petit agentur, ser og at det har variert litt gjennom årene hvem som selger. Er det noen andre annbefalt for tiden?
 
Noen som har tips til rimelig varmebelte som fungerer ålreit? Samt hva brukes egentlig for å isolere selve temperaturmåleren mot gjæringsdunken?
Noen som har tips til rimelig varmebelte som fungerer ålreit? Samt hva brukes egentlig for å isolere selve temperaturmåleren mot gjæringsdunken?
Dekker tempføleren til incbird med ca. 10x10 cm bit av sitteunderlag, tapes fast med maskeringstape, varmekilde nederst i kjøleskap er en omsk varmekabel (konstant effekt, tenker ikke selv) montert på en nettingrist. Gjæringskar står på kryssfinerplate med 6 hull (9cm dia.)på neste avsats i skapet. Ca 8-9 cm over. Funker aldeles glimrende!
 
Jeg brukte den her som varmebelte, funket fint det. https://www.felleskjopet.no/hjem-og...us/tilbehoer/varmematte-230v-53x22cm-50319804

Men skaffer etter hvert varmeelement for montering i gjæringsskap
etter tips på forumet.

Fun fact: kjøpte varmematten som
«hent i butikk», da hadde de funnet frem denne:

Da tenker jeg jeg måtte oppskalert gjæringskaret litt, eller kjørt veldig belgisk/kveik!
 
Jeg brukte den her som varmebelte, funket fint det. https://www.felleskjopet.no/hjem-og...us/tilbehoer/varmematte-230v-53x22cm-50319804

Men skaffer etter hvert varmeelement for montering i gjæringsskap
etter tips på forumet.

Fun fact: kjøpte varmematten som
«hent i butikk», da hadde de funnet frem denne:

Da tenker jeg jeg måtte oppskalert gjæringskaret litt, eller kjørt veldig belgisk/kveik!
Ser fin ut den fra Felleskjøpet.

Har selv sett på denne fra AliExpress.

Enkel temperatur kontroll, mye svakere varmekilde.

Alternativet er et 35w varmebelte, hvor man kan klippe et liggeunderlag til.

Eventuelt en litt lenger. Som man surrer et par runder.

Har noen brukt varmeteppe som kjøpes for noe hundringser på Biltema eller lignende?
 
Nokon som har funne ei fin løysing for å unngå at gjærkaka blir med på tappinga slik?

Screenshot 2021-03-01 at 09.53.56.png

Sist så vippa eg bak karet rett før tapping, men gjærkaka låg solid og fast. Det enklaste er kanskje rett og slett berre å be om gjæringskar med hull høgare oppe?
 
Nokon som har funne ei fin løysing for å unngå at gjærkaka blir med på tappinga slik?

Vis vedlegget 50068

Sist så vippa eg bak karet rett før tapping, men gjærkaka låg solid og fast. Det enklaste er kanskje rett og slett berre å be om gjæringskar med hull høgare oppe?
Den enkle løsninga er sjølsagt å plassere karet skrått fra starten av:).

Den aller enkleste løsninga er å ikke ta med bunnfallet fra kokinga. Jeg gjør ikke det, og har aldri hatt noe problem. (Vi snakker om 30-liters kar? De mindre typene med ferdige høl har jeg ikke noen erfaring med.)

Jeg tviler vel på om du får spesialsydde gjæringskar. Men du kan kjøpe bøtter uten høl på Europris, og lage høl sjøl.
 
  • Like
Reaksjoner: JoW
Nokon som har funne ei fin løysing for å unngå at gjærkaka blir med på tappinga slik?

Vis vedlegget 50068

Sist så vippa eg bak karet rett før tapping, men gjærkaka låg solid og fast. Det enklaste er kanskje rett og slett berre å be om gjæringskar med hull høgare oppe?
Det der er en viktig grunn (av flere) til at jeg gjærer i bøtte uten kran. Hevert fungerer helt fint.
 
Det der er en viktig grunn (av flere) til at jeg gjærer i bøtte uten kran. Hevert fungerer helt fint.
Nå er det der et problem jeg aldri har hatt, og som uansett er lett å unngå. Hvilke er de andre viktige grunnene dine, igjen? (Jeg spør fordi jeg har dårlig hukommelse, og er nysgjerrig, altså:).)
 
Nokon som har funne ei fin løysing for å unngå at gjærkaka blir med på tappinga slik?

Vis vedlegget 50068

Sist så vippa eg bak karet rett før tapping, men gjærkaka låg solid og fast. Det enklaste er kanskje rett og slett berre å be om gjæringskar med hull høgare oppe?
Jeg har aldri fått så svær gjærkake at den kommer helt opp til tappekranen. Og jeg er ikke akkurat forsiktig med bunnfallet når jeg overfører vørter fra kokekjele.
Hva slags bøtte er det? Sitter tappekraner veldig lavt? Nå ble jeg nysgjerrig:)
 
Eg har akkurat gått bort frå hevert for å forsøke å unngå oksygenet, så vil gjerne få kran til å fungere.

Nedkjølinga skjer med pumpe og kjølekappe, så det blir ein del med. Eg skal forsøke å tillegge meg ein time ekstra der det kan få tid til å synke.

Dette er standard gjæringsbøtte frå Bryggselv. Og på Hasle så kan eg spørre om å få hullet der eg vil faktisk, så eg skal ordne meg ei bøtte med kranen eit par cm opp. Og Donald-pocket på denne batchen. :)
 
Tilbake
Topp