Tråden for dumme spørsmål.

Hei

Jeg driver jo på med den noe ufornuftige heftige stouten som jeg har fått en del tips i forhold til tidligere. Nå har den stått til gjæring på 20 grader i drøyt 3 døgn og det er greit med aktivitet og bobler i syltetøyglasset. Mulig det har gått fra å ploppe en gang i sekundet til hvert halvannet sekund nå. Dersom OG-målingen jeg tok før gjæring var riktig skal vørteren bevege seg fra 1.130 til nærmere 1.050 og det er jo en del.

Saken er den at jeg har tenkt på om jeg bør øke temperaturen med 2-3 grader når stormgjæringen (mer liten kuling enn storm i gjæringsskapet mitt) avtar. Jeg gjærer med Safale US-05 som har en anbefalt "temperaturskala" fra 18-26 grader.

I tillegg skal jeg bort fra i morgen til fredag så dersom det anbefales en temperaturøkning lurer jeg på om jeg bør gjøre det før jeg reiser eller om det vil være helt greit å avvente ett par døgn?
 
Hei

Jeg driver jo på med den noe ufornuftige heftige stouten som jeg har fått en del tips i forhold til tidligere. Nå har den stått til gjæring på 20 grader i drøyt 3 døgn og det er greit med aktivitet og bobler i syltetøyglasset. Mulig det har gått fra å ploppe en gang i sekundet til hvert halvannet sekund nå. Dersom OG-målingen jeg tok før gjæring var riktig skal vørteren bevege seg fra 1.130 til nærmere 1.050 og det er jo en del.

Saken er den at jeg har tenkt på om jeg bør øke temperaturen med 2-3 grader når stormgjæringen (mer liten kuling enn storm i gjæringsskapet mitt) avtar. Jeg gjærer med Safale US-05 som har en anbefalt "temperaturskala" fra 18-26 grader.

I tillegg skal jeg bort fra i morgen til fredag så dersom det anbefales en temperaturøkning lurer jeg på om jeg bør gjøre det før jeg reiser eller om det vil være helt greit å avvente ett par døgn?
Tror neppe det trengs.
Men om du knepper opp en grad før du reiser så skader ikke det. Så får du i tillegg fred i sjelen :)
 
Har du en konklusjon på S-33 smaksmessig? Vurderer den nå for en alkoholfri øl (0,5%), pleier å bruke Windsor til denslags.
Synes den er forholdsvis nøytral ved 17-18 grader, noen vil sikkert si litt kjedelig, men det er flyktige estere så den gir et ale-preg, om det sier noe. Tror stammen er engelsk.

Den har vært solgt som "Belgisk", men da skal du nok er stykke opp 20 tallet, tror jeg. Det siste er spekulasjon fra min side. Jeg hadde brukt den i alkofri selv.
 
I handlekurven har jeg ingredienser til et brygg jeg er usikker på om jeg har utstyr til å håndtere.
Jeg har en Digiboil 35 liter med BIAB-pose til.
I den tenker jeg å fylle 7,3 kg malt og 25 liter vann til mesk for en runde med "no sparge"
Dette er tenkt etterfylt med 8,5 liter for 28 liter til kok

Spørsmålet blir da om dette kan la seg gjennomføre til et godt resultat, eller om jeg bør redusere ønsket om 22 liter til gjæring?
 
Tror kanskje det blir i meste laget ja.
Tilsett så mye vann det er plass til. Resterende når mesking er ferdig.
Eventuelt sett meskeposen i en vid kjele og ha over resterende vann. Blir da litt skylling så da er det vel ikke no sparge.
 
  • Like
Reaksjoner: Ove
I handlekurven har jeg ingredienser til et brygg jeg er usikker på om jeg har utstyr til å håndtere.
Jeg har en Digiboil 35 liter med BIAB-pose til.
I den tenker jeg å fylle 7,3 kg malt og 25 liter vann til mesk for en runde med "no sparge"
Dette er tenkt etterfylt med 8,5 liter for 28 liter til kok

Spørsmålet blir da om dette kan la seg gjennomføre til et godt resultat, eller om jeg bør redusere ønsket om 22 liter til gjæring?
Malt tar til seg 0.8 liter pr kilo.
28 liter + 7,3 kg * 0.8 = under 35 liter.
Eller forstår ikke jeg hva du skal til med?
 
Malt tar til seg 0.8 liter pr kilo.
28 liter + 7,3 kg * 0.8 = under 35 liter.
Eller forstår ikke jeg hva du skal til med?
Ah! Så det blir regnestykket
28 + (7,3 * 0,8) =33,84 liter i en 35 liters kjele.
Tror kanskje det blir i meste laget ja.
Tilsett så mye vann det er plass til. Resterende når mesking er ferdig.
Det høres jo ut som det skal gå om man rører forsiktig. Eventuelt overføre litt av meskevannmengden til etterfyllingen.
Får vel gjerne (enda) dårligere utbytte, men det må jeg sikkert leve med

Utgangspunktet:


22L- No Sparge BIAB

63.7% effektivitet

Bryggevolum: 22 L

Koketid: 60 min


Meskevann: 25.11 L

Etterfyllingsvann: 8.54 L

Total vannmengde: 33.65 L

Kokevolum: 28 L

Gravity før kok: 1.058
 
Det høres jo ut som det skal gå om man rører forsiktig. Eventuelt overføre litt av meskevannmengden til etterfyllingen.
Får vel gjerne (enda) dårligere utbytte, men det må jeg sikkert leve med
Du kan jo og meske en times tid, tappe av 8 liter og fylle på 8 liter meskevann igjen og la stå et kvarters tid. Så lar du posen renne av, tilsetter det du tappet ut, og koker. Så har du fått noe bedre utbytte ved å fortynne "andre part" av meskingen.
 
Du kan jo og meske en times tid, tappe av 8 liter og fylle på 8 liter meskevann igjen og la stå et kvarters tid. Så lar du posen renne av, tilsetter det du tappet ut, og koker. Så har du fått noe bedre utbytte ved å fortynne "andre part" av meskingen.
Ja, det virker som en god løsning. Den har sikkert et navn også? :)
Hele den opprinnelige skylleprosessen har vært litt tungvint i mine omgivelser, så jeg har gått bort fra den. Men denne måten ser mye mer gjennomførbar ut
 
Ja, det virker som en god løsning. Den har sikkert et navn også? :)
Hele den opprinnelige skylleprosessen har vært litt tungvint i mine omgivelser, så jeg har gått bort fra den. Men denne måten ser mye mer gjennomførbar ut
Det blir en slags delvis partiskylling. Til mer vørter du får tappet av til høyere utbytte klarer du. Bare ikke ta en "Finn" når du skal slå den varme vørteren tilbake i kokekjelen. :) Hev og senk bord er ganske billige blitt, så for dere som tapper mellom kjeler så er det noe jeg ville ha sett på om ikke taljer er en mulighet for å hjelpe med løft, eller pumper for å flytte væsken. Dette bordet kan høydejusteres fra 70-119 cm. Usikker på vekta det tåler, men det er jo laga for å tåle et par PC-skjermer som fort blir 20 kg alene. Går an å finne ut. Tipper at det tåler en vekt på 50-60 kg.

 
Sist redigert:
  • Haha
Reaksjoner: Ove
Det blir en slags delvis partiskylling. Til mer vørter du får tappet av til høyere utbytte klarer du. Bare ikke ta en "Finn" når du skal slå den varme vørteren tilbake i kokekjelen. :) Hev og senk bord er ganske billige blitt, så for dere som tapper mellom kjeler så er det noe jeg ville ha sett på om ikke taljer er en mulighet for å hjelpe med løft, eller pumper for å flytte væsken. Dette bordet kan høydejusteres fra 70-119 cm. Usikker på vekta det tåler, men det er jo laga for å tåle et par PC-skjermer som fort blir 20 kg alene. Går an å finne ut. Tipper at det tåler en vekt på 50-60 kg.

Jeg koker på verandaen, på et bord mellom sittegruppe og solstoler, så noe heve/senkebord blir trangt. Talje er vurdert da skylling av biab-pose ble så knotete, men enn så lenge ble no-sparge den enkleste løsningen for meg.
Men jeg skal se på denne delvise partiskyllingen. Kanskje den kler meg helt perfekt.

Regner med jeg med tiden ender med en grainfather G30 så jeg følger med på finn dott no mens jeg venter og håper på en black friday-løsning

Og samtidig ser jeg nå at ølbrygging har hevet prisen med 1500 ...
 
Du får det sikkert til, men væsken utvider seg på høyere temperatur, så det kommer til å bli breddfullt :D
 
  • Like
Reaksjoner: Ove
Har følere ute på Finn, men er mest fysen på versjon 3 uten "pipen" i midten og den har jeg enda ikke sett til salgs.
8 000 for en ny og 4 000 for en 7 år gammel variant blir litt sånn tja ...
 
Du kan ta ut pipen i midten og tette hullet med skive+mutter. Vær obs på at du da ikke har vern mot at pumpa kjører det tomt under silen.
Jeg gjør det og det funker fint. Bytte ut rør og sil koster 2400.
 
Tilbake
Topp