1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Bratberg - erfaringstall

En tråd i 'Brewcrafter / Bratberg kompaktbryggeri' startet av JEG, 20 Nov 2015.

  1. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Stavanger
    Hei.
    Vi er ikke så veldig mange som brygger med Bratberg, men det kunne vært interessant om man postet og samlet erfaringstall - og gjerne andre erfaringer også.

    Typisk:
    - Fordampink i kok (l per time?)
    - Effektivitet (store forskjeller her - leser fra 70 til 85 %)
    - Maks maltmengde (diskutert her)
    - Kjøletid

    Skal poste etter hvert som jeg blir mer systematisk, men fint om de som har tall gidder å post dem.
     
    #1 JEG, 20 Nov 2015
    Sist redigert: 20 Nov 2015
  2. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Stavanger
    Da får jeg starte litt selv:
    Effektivitet: 65 % (!) - Dette ved 3 l vann per kg korn. Litt vel mye skullevann. 2 cm over "max" ved kok (ingen god ide....).
     
  3. Espen93

    Espen93
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tror jeg ligger på 9- 11 % fordampning
    med orginal bratberg lå jeg på 65-75. kommer ann på hvilken malt. 80-85 % med silbun
    og bruker vell 20min på og kjøle det ned
     
    JEG liker dette.
  4. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Stavanger
    20 min på kjøl? Snakker timer her!
    Hva i all verden kan jeg gjøre galt? Jeg mener; vann in - vann ut... ffs!
     
    erlende liker dette.
  5. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Rører du ?

    Sent fra min SM-A300FU via Tapatalk
     
  6. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Stavanger
    Eh... Nei....?
    (Noe sier meg at feilen er brukeren og ikke kjøleren....)
     
  7. esas

    esas
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Har v2. Har byttet ut termostaten med PID. Utbytte 75% ( 3.8 l vann/kg malt). Sliter med dårlig utbytte om jeg mesker med mye malt).

    Kjøletid ~15min. Rører ikke, men holder kjøleren konstant i bevegelse (opp/ned og sideveis),
     
    JEG liker dette.
  8. Trulskl

    Trulskl
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ligger på 65%. Satser på å øke det med pumpe og PID. Det meste er innkjøpt, så satser på å få testa ganske snart.

    Når det gjelder malt, vil jeg aldri overstige 7,5kg igjen.. Prøvde i underkant av 8kg og endte med 55% utbytte. Det gidder jeg ikke forsøke igjen.
     
    JEG liker dette.
  9. Terje J

    Terje J
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tromsø
    Fordamping ca 8% time
    Brewhouse efficiency; 65-75% (typisk 65% med 7.5kg malt, 75% ved 5.5kg)
    Sirkulerer med pumpe og rører jevnlig i mesken.
    3.0-3.5l vann/kg malt (tykkere med mye malt)
     
    JEG liker dette.
  10. Espen93

    Espen93
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    rører av og til. kobler du vann inn rett? vannet skal inn på røret som går i fra top til bunn. ikke omvendt. og kjølern burde ligge så nert toppen av vørtern som mulig. siden varme stiger. ligger den i bunnen vill bunnen bli kald og toppen glovarm
     
    Jan Martin Grindheim og JEG liker dette.
  11. trykkertor

    trykkertor
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Haukeland/Arna
    Og full gass på kjølevannet, med skikkelig trykk.
    Romster kjøleren jevnlig i vørteren.
     
  12. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Stavanger
    @Espen93 : Jeg er 50 % sikker på at jeg koblet vann inn rett :D. Takk, skal passe på det neste gang.

    @trykkertor : Har koblet til via dusjen, og vannmengden er nok ikke allverden. Trodde ikke det var så nøye. Takk for tips. Rører også neste gang.
     
  13. jurn

    jurn
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Kongsberg
    Har moddet min V2 med PID. Ligger stort sett på ca 85% meskeutbytte. Bruker da ca 3l vann pr kg malt. Litt mer hvis jeg brygger små batcher. Rører mye i mesken underveis. Mindre røring gir erfaringsmessig dårligere utbytte. Ca 10% avkok uten lokk på 80% effekt. Kjøling er litt avhengig av størrelse på batchen, temp på vannet i springen og hvilken temp jeg kjøler til. Men typisk 20-30min til 17 grader.
     
    JEG liker dette.
  14. Trulskl

    Trulskl
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Første test i dag med pumpe ga meg 75% utbytte. Rørte kun en gang når det var igjen 10 min av meskinga. Kan nok økes litt til om man gir det litt innsats.

    Hvordan gjør dere det med skylling? Maltrøret rett opp i øverste posisjon med en gang, eller har dere en snedig måte å heve den gradvis på? Jeg kjører V1.
     
  15. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Stavanger
    Vedr. skylling, så gjør jeg som det står i instruksen på v2:
    1 - Løfter opp over væskespeilet og setter temp til kok (kun 2000 W)
    2 - Skyller til væskespeilet nærmer seg meskerør.
    3. Hever noen cm
    Gjentar 2-3 til jeg når ønsket mengde.

    Og der var jeg på under 20'C på ca 20 min :)
     
    Espen93 liker dette.
  16. CARMEN MINIBRYGG

    CARMEN MINIBRYGG
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei
    Da kan du bare dobbelmeske.Ta halvparten av vannet og halvparten av malten. Skyll første mesk med halvparten av skyllevannet ca 4 liter i snitt.Ta så å mesk resten i samme vørtern som er i karet og mesk ferdig og skyll med resten av di 4 litrene. Så kan du koke alt i sammen.
    Tar mere tid,men godt resultat. Utbytte var nede i 55% for meg med 8 kg. malt i kjelen. Så det ble for mye. Kokingen kan du jo gjøre også i en stor gryte i tillegg, men husk på å fordele humla. Diss bryggermaskinene sier at du skal ha 25 liter,men fakta er at når du kommer til koking så kan du ikke koke mere enn 25 liter maks i disse, og til gjæring blir det da lett bare 22 liter vørter uten innblandet vann for å øke mengden, sjekk OG før du tilsetter vann.
     
  17. Trulskl

    Trulskl
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kjørte et eksperiment på Bratbergen i kveld. Planen var å se hvor heftig man kan brygge en stout med v1.

    Tallene ble som følger:
    Meskevann: 27 liter(startet med 24 og tilsatte 3 ganske fort.)
    Maltmengde: 7,5kg
    Skyllevann: 3 liter
    Preboil SG: 1.082
    Preboil vørtermengde: 23 liter
    Mesketid: Nesten 3 timer

    Hadde nok klart et høyere utbytte med kun palemalt, men har vanskeligheter med å se hvordan man skal få et bedre utbytte ved brygg av mørke øl.
    Forsøket var på en Imperial Stout med 22% spesialmalt. (3% Sjokolade, 4,5% carafa III, 3% roasted barley, 6,5% flaked barley, 4,5% dark crystal)

    Merk: Målet mitt var ikke mest mulig vørter, men høyest mulig OG. Var ikke nødvendigvis ute etter effektivitet i dette brygget.
     
    JEG liker dette.
  18. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Stavanger
    Fikk du plass til 27 l vann og 7,5 kg malt? Mener å ha lest att 1 kg malt tar 0,7 liter plass når det blandes med vannet.
    Brygget selv en APA i dag med 25 l vann + 4,8 korn, og så det var litt å gå på, men trodde ikke det var såpass.

    Ellers er det spennende lesning, da jeg vurderer å gå "no sparge" eller i hvert fall minimere skylling. Effektiviteten i dag var på skarve 70 % (med 25 liter meskevann og 6 liter skylling) og er redd den blir vel lav med no-sparge.
     
  19. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Stavanger
    @Trulskl : Hvorfor ikke bare "trekke" (f. eks. ved cold steeping) det mørke maltet, som nesten utelukkende bidrar til smak og farge - ikke sukkerstoffer? På den måten kan man bruke hele maltkapasiteten til Bratbergeren til maltet som gir utbytte til OG.
     
  20. Andre Fonneland

    Andre Fonneland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Vurderer å modde min også med en pid og sensor jeg har liggende. Har du noe bilder av din? Har du gått over til full pid styring?
     

Del denne siden