Atle M skrev:
Ser av oppskrift som følger med BB30 (ett trinns mesking) at etter mesking (eks. 65 grader) så heves temperaturen til 80 grader som så skal holdes en time.
Er det jeg som leser feil/misforstår her? Synes ikke dette harmonere med det jeg har lest i andre kilder; har lest om utmesking men det trodde jeg var gjort på ca. 10 min.
Kan noen forklare hva dette skal være godt for og om det er nødvendig?
Dette er jeg også nysgjerrig på. Jeg fulgte oppskriften og gjorde som det sto, steketermometeret jeg ikke stoler på viste stort sett rundt 71 grader i toppen av mesken under sirkulasjonen.
Men man har jo lest tidligere at mesking bør skje på lavere temp enn dette.
Siden jeg er helt fersk med allgrain setter jeg pris på det hvis noen ser noe jeg åpenbart har gjort feil/burde gjort på en bedre måte:
Bryggingen foregikk fredag kveld, og lørdag morgen reiste jeg vekk og kom hjem i går kveld. Fikk derfor ikke fulgt med i starten av prosessen, men forløpet var som følger, med råvarene som fulgte med:
-Skar til et liggeunderlag som passer rundt apparatet for isolasjon.
-varmet opp 25,5 liter vann til angitt temp (var det 70 det sto?). Dette gikk veldig fort.
-Helte oppi malten, sirkulerte ti miutter og lot den passe seg selv.Termometeret mitt lå stort sett på 61 den timen det skulle stå i ro.
-Økte til 80, ventet ca fem minutter og begynte sirkulasjon. Her viste termometeret som sagt ca 71 grader. Trenger helt klart en pumpe, var god og støl på lørdag etter en time "knebøy" opp og ned fra krana
-Løftet opp sila og lot den renne av seg på ringen, helte 7 liter vann ca 80 grader sakte og spredd over for skylling. Var greit å ha en bøtte å sette maltrøret i mens jeg fikk på ringen så jeg ikke mista det som rant av i mellomtida. Når det mer eller mindre hadde sluttet å dryppe satt jeg røret tilbake i oppsamlingsbøtta for å kunne bruke alt som rant av.
Satte termostaten på fullt. Tiden til oppkok gikk på en brøkdel av hva jeg er vant til fra ekstraktbrygging på komfyr/koketopp. Veldig godt fornøyd med effekten her!
-Ved koking fulgte jeg humleskjemaet, og hadde etterhvert oppi avrenningen som hadde samlet seg i den andre bøtta. Har aldri hatt så godt kok på brygging før.
-Kjølingen tok litt lenger tid enn det burde fordi blandebatteriet til dusjen ikke hadde lyst til å gi meg helt kaldt vann. I tillegg må jeg finne en bedre måte å skjøte på hageslangen på kjøleren, for det lakk bittelitt. Utafor kjelen og ikke oppi vørteren heldigvis.
-Væsketapet var større enn jeg hadde trodd, jeg satt igjen med ganske nøyaktig 20 liter i gjæringskaret. Ca 12,5 liter tap. Fikk dessverre ikke målt hvor mye vørter jeg hadde etter mesk da kokinga startet, det kan vel være lurt å lage seg en målestav. Ser at væsketapet er en del større enn jeg greier å simulere i Brewmate.
-OG var høyere enn ventet: 1.062
Da jeg kom hjem i går var det ca 15 grader bare i rommet bøtta sto i, fikk økt dette sakte men sikkert til en bedre temp. Det er aktivitet i gjærlåsen, men ikke i nærheten av hva jeg er vant til. Veggene på bøtta er også en del lysere enn jeg har sett før, det ser ganske grumsete ut hele veien. Men jeg har ikke brukt Nottingham før, kanskje det er sånn den oppfører seg?
Er litt nervøs for at noe har skåret seg. Det har jeg riktignok vært på stort sett alle brygga mine, og de fleste har blitt gode. Kun det brygget jeg har følt meg sikker på har smakt ille
Ellers virker det som mengdene på råvarene vi fikk har variert litt. Begge humleporsjonene mine tikka inn på 20gram blank. Det virker litt tamt. Hadde det ikke vært for at jeg hadde bestemt meg for å følge oppskriften så godt som mulig hadde jeg nok bidratt med noe humle fra fryseren og. Malten fikk jeg ikke veid da jeg ikke har stor nok vekt. Planen var å se hva andre veier den til, men det ser ut som det er forskjeller ute og går der, så jeg har satt den til 5 kilo i Brewmate.
Alt i alt var det kjempegøy å brygge på dette apparatet, og jeg klør i fingra etter å sette i gang igjen.
Men vil gjerne ha en bedre kontroll på temperatur til neste gang, samt kanskje ha på en pumpe.
Ser folk som er langt mer teknisk anlagt enn meg legger ut om pid og ssr og sånt no for å styre temperaturen under mesking. Det der er noe jeg i hvert fall etter å ha lest tråden tre fire ganger, ikke forstår helt enda.
Jeg tenkte litt enklere, kikka på den der UT-200 temperaturkontroll bryggselv.no selger. Går det ikke an å bare bruke en sånn på apparatet, med temperaturføleren stukket sånn ca midt i mesken?
Har tenkt litt at en sånn kunne være kjekk å ha, og hvis den kan brukes til meskinga og har jeg alle argumentene jeg trenger for å kjøpe en.
Er det noen grunn til at denne ikke burde kunne brukes, siden folk snakker om noe som for meg i hvert fall virker som langt mer komplisert og tunga-rett-i-munnen-opplegg?
Setter pris på alle svar som kan hjelpe meg mot en bedre temperaturkontroll og evt meskeforståelse