Hvis det er for heftig kok, som gir mer maillard-reaksjoner så blir ølet ikke bare mørkere, men du kan miste noen skarve poeng på FG i retning høyere FG pga maillard-reaksjonene.
Men jeg kan lansere en tanke, hvis du ikke pH-justerer vannet ditt.
Gå tilbake til notatene dine og se hvis de ølene som er mørkere har blitt skylt mer, eller hvis pH av en annen grunn kan være høyere på disse ølene (f.eks mindre malt pr liter vann brukt). Desto mer du skyller på lyse øl, jo høyere pH kan du ende opp med i kokekjelen. Høyere pH gir mer maillard-reaksjoner, mer maillardreaksjoner gir mørkere øl. Det bildet jeg postet over var etter 15 min kok men med veldig høy pH (6.5), ølet blir mørkere jo lengre du koker, Mer maillard-reaksjoner gir igjen litt høyere FG, hvis det er samme oppskrift/ingredienser/prosedyre, bortsett fra hardere kok.