1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Gjær fra tinn i telemark

En tråd i 'Brygging' startet av jaskjold, 13 Nov 2017.

  1. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg synes du har et godt poeng her når du peker på at det er arbeidet til Garshoel og andre entusiaster som har gjort det mulig å tenke seg at disse gjærtypene kan være kommersielt interessante.

    Men jeg har forståelse for den tanken at den/de som faktisk har tatt vare på denne gjæren, har en viss rett til å få del i en eventuell fortjeneste av den. Hvorfor skal Whitelabs kunne tjene gode penger på det uten å gi noe til den som hadde gjæren i utgangspunktet? Det er da ikke rimelig? Så jeg ser ikke noe moralsk galt i å undersøke mulighetene for å sikre seg inntekter.

    Men altså: Disse mulighetene er skapt av folk som ikke har drevet arbeidet sitt for fortjenestens skyld. Å gi dem adgang til denne gjæren, slik at den kan forskes på og bli tatt vare på, mener jeg er en plikt.

    "Kulturarv" er ikke et begrep jeg er veldig glad i, fordi det ligger i det at noe er verdifullt bare fordi det kan knyttes til den norske kulturen. Men jeg er opptatt av at vi skal ha kunnskap om fortida, og forstå hvordan den har formet det samfunnet og den kulturen vi har i dag. Og da må vi ta vare på det som fremdeles finnes av det gamle, for å kunne forske på det og se hva som faktisk kan være verdifullt ved det. Kanskje er det en fantastisk gave fra forfedrene våre vi sitter med?

    Og da blir det feil å tenke for snevert på egennytte. Men hvis egennytte og allmennytte kan kombineres, så er det jo flott.
     
  2. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Dette var spennende. Jeg ville i hvert fall lagret gjæren på to forskjellige lokasjoner for å sikre gjæren mot eventuelle ulykker. Blir artig å høre hvordan den smaker. Uansett hva du velger å gjøre bør du involvere Lars G for nødvendig forskning.
     
  3. Fystro BryggeCompagnie

    Fystro BryggeCompagnie
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Mjøsa
    At tradisjonalisten ikke liker kulturarv... (hihi ert ert)
    som begrep ? Værste er Finn at jeg faktisk både skjønner og forstår.. Det er mye vi faktisk ikke bør være så stolt av i dette kongeriket.. skal ikke starte med jødeparagrafen og annet fjas... løfter heller et godt glass hjemmelaget vienna lager : Skål
    I debatter om det å påvirke viktige beslutninger må retorikk og poeng belyses.. på det nivået som trengs , for å påvirke dets utfall.
    Sannheten vil alltid ligge i veien i midten. I know. U know.

    Er jo selvfølgelig enig: (som jeg forsøkte å tone ned , siden jeg korrekt sitter på andre siden av stakitten i denne saken) Det å forvalte en potensiell lukrativ egeninteresse man har på hånden er jo som du sier ikke gæærnt. For ikke å høres ut som en proletar som er 100år.. Likvel mener jeg i fullt alvor subjektivt : Fraksjonert banksystem (les penger) er nettopp det værste og beste midlet til å avgjøre mange moralske spørsmål. Hva du representer som menneske.. styrer du som opplyst selv.
    Filosofer på den, og tenk
    : Hmm kanskje det går an å ta en øl en gang med en flatpannet dyslekstisk Hedmarking ^^ Vi hadde hatt det gøy over en øl.
    (Subjektiv oppfatning igjen)

    Siste avsnittet er vel der vårt felles grunnsyn er i SYNC :
    Er det som egentlig var poenget. Tåken rundt, er det som er mitt iboende problem: Alltid forsøke å forklare og rasjonalisere standpunkt. Kanskje i søken på bekreftelse på vettuge meningsfeller man VET EGENTLiG har en felles oppfatning..mr Lunner, Sir . Skål




    Sent from my iPad using Tapatalk
     
    Ekornskurken og Finn Berger liker dette.
  4. Chiefen

    Chiefen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fitjar
    Hvilken økonomisk verdi har denne gjæren? Er den ett must for alle ølbryggere? Jeg tviler på det. altså er den intresann kun for forskning og for å dokumentere. Har mine tvil om att denne gjæren er så revulosjonerende att TS blir rik på den, vil han ikke gi den til feks. white labs, så tror jeg ikke de mister nattesøvnen over det.
    Skal han kjøre løpet ut selv med laberatorium, dokumentasjon og oppdyrking så er jeg redd det går lang tid før dette går i pluss.
    Men synd om en liten stamme gjær skal gå til grunne pga en tabbe eller ett brygge uhell, så hadde vært fint om den kom til de som faktisk gjør en innsats for å bevare sånt. Jeg for min del bryr meg ikke, aldri brygga med Idun blå, og blir sikkert lenge til jeg gjør det og. (rettelse, var vell noen forsøk i en tidlig alder som jeg erindrer som ikke vellykket)
     
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Er mange store spørsmål som kunne diskuteres over en øl i forbindelse med dette, ja:). Og om anledningen byr seg, er det ikke meg i mot.
     
    Fystro BryggeCompagnie liker dette.
  6. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er ingen penger i dette uansett, bortsett fra det å kvalitetssikre, dyrke opp, investere i skalaproduksjon, markedsføre og distribuere det. Altså sånn som White Labs m.fl. gjør.

    Bare tanken på å få inn royalties fordi man har fått en mikroorganisme i fanget, er ganske absurd.
     
  7. Staro

    Staro
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Torshov, Oslo
    ... Hahaha jeg er så barnslig jeg...
     
  8. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Bosted:
    Oslo
    #metoo
     
    Staro, Ekornskurken og Oberstbräu liker dette.
  9. Fystro BryggeCompagnie

    Fystro BryggeCompagnie
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Mjøsa
    LoL der kom den også...


    Sent from my iPad using Tapatalk
     
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Gjær kan åpenbart patenteres, så sånn sett er ikke tanken absurd. Jeg aner selvfølgelig ingenting om om hva som kreves, men det aner meg at det ikke er gratis, for å si det sånn - og at utsiktene til fortjeneste antakelig er rimelig magre - kanskje så magre at tanken på å tjene penger på dette er absurd.

    Men hvis tanken på å tjene penger på denne gjæren ikke er absurd for et firma som Whitelabs, så synes jeg ikke det er veldig urimelig at den som sitter med gjæren i utgangspunktet skal kunne kreve en andel. Det var vel det dyktige norske forhandlere klarte å få oljeselskapene med på? Selvfølgelig uten enhver sammenligning forøvrig:p.
     
  11. Chiefen

    Chiefen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fitjar
    Jeg har faktisk hatt en patent engang... tro meg.. det er ikke rekningsvarende.. koster rundt 200K for norge og rundt 30-60k pr. land du ønsker patent i.. og du må søke i alle land du ønsker å patent beskytte ditt produkt i...
     
  12. Chiefen

    Chiefen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fitjar
    Nå måtte vell verden ha olje, kan ikke se att verden må ha denne gjæren. Han har to muligheter: sitte på gjæren og ha eneråde over den eller dele den med andre.... uansett kommer han ikke til å tjene en krone på den... sorry men er så enkelt
     
  13. Chiefen

    Chiefen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fitjar
    Skal legge til att om TS ønsker å patentere gjæren så børr han ta kontakt med statens veilednings kontor for oppfinnere (SVO) og sitt nærmeste patentbyrå, de kan hjelpe han å sjekke om det er mulig å patentere gjæren for en forholdsvis rimelig pris. Han kan og få støtte fra SVO til patentsøknaden, alt fra 10% til 100% Men igjen, patent er en laaaaang vei å gå, tar minst ett år normalt 2år pluss.
    En annen ting er att han ikke kan søke patent før gjæren er undersøkt og funnet unik, så han må garantert til ett lab for å få gjort det.
    Skulle han få en patent så er den bare gyldig i 15 år med to forlengelses muligheter på 2 år vær tror jeg det var, etter det er all dokumentasjon og fremstillingsmåter fritt for alle å bruke.
    Jeg vil påstå att patent er den beste måten å spre det du har til hele verden uten att de behøver å betale noe som helst annet en litt tolmodighet
     
    Finn Berger liker dette.
  14. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Og her sitter jeg da, og tenker at det hadde vært gøy med en avlegger for å kunne ha prøvd den sjæl. Fordi tradisjonsbrygging er moro og bryggere er ålreite folk.

    Smilefjes.
     
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Akkurat; det var noe sånt jeg så for meg.

    Nei, jeg tror heller ikke det er realistisk å tro at det ligger penger i denne gjæren. Antakelig gjør det ikke det for komersielle laboratorier, heller, som Whitelabs etc.. Men jeg synes jo det er greit å vite det før man dropper tanken.

    Sammenligningen med oljen dreier seg bare om at det i begge tilfellene er snakk om økonomisk utnyttelse av en naturressurs. Og verden greier seg sikkert godt uten kveik. Jeg har bare smakt Kinns kveikbrygg, og ut fra den opplevelsen kan jeg godt støtte påstanden din om at verden ikke ha kveik:). (Kinn er ellers favorittbryggeriet mitt, bare så det er sagt.)
     
  16. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Og nå tegner du et vakkert bilde av samfunnet slik det burde ha vært. Så hvis vi bare kunne få alle til å begynne å brygge ... :)

    Brewers of the world, unite:p!
     
    Einar Michelsen og erikraude liker dette.
  17. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kall meg bare autoritativ diplomatisk demokratsosialist-mannen.
     
    Finn Berger liker dette.
  18. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Absurd som business case, mente jeg.
     
  19. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Tja blir den "den nye 001" , så vil den vel spre glede, varme og sorg over hele verden.
    Sånn sett er vel ikkje sammenligningen så dum :p

    Til trådstarter: Lykke til uansett utfall. Veldig spennende!
     
  20. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Sidesprang i tråden. Kan noen anbefale en god øl som signaliserer kveik egenskapene som er kommersielt tilgjengelig? Har rett og slett ikke drukket noe med kveik som jeg er klar over.
     
    Finn Berger liker dette.

Del denne siden