Her er en liste sakset fra nettet. Mengder og temperaturer er oversatt til norsk.
Laget 'Deep Amber'-varianten på lørdag. Fullstendig himmelsk!
Vær obs når du tilsetter vann. Forkle, hansker og vernebriller er en god ide!
Kandissirup
Kok opp de tre første ingrediensene. Ikke rør rundt! Når de når angitt temp, tilsett vann - FORSIKTIG.
Rør til temp er ca. 115⁰C. Avkjøl ved å sette i kaldt vann.
Rose (121⁰C)
-Clear, slightly rosy color. This syrup is sweet and sugary with very little to no character flavors.
1 kg farin
2,5 dl Vann
15 g Wyeast gjærnæring
1,2 dl Vann
Light (127⁰C)
-Apricot colored with mild flavors reminiscent of peaches and white grape juice. Some very mild warm flavors like soft rounded vanilla.
1 kg farin
2,5 dl Vann
15 g Wyeast gjærnæring
1,8 dl Vann
Light Amber (132⁰C)
-Apricot to light amber in color with some red tones developing. Mild caramel flavors with some soft sweet fruit characters developing. Mellow flat vanilla flavor with some warm cardamom tones. Maybe plums and dried apricots in the distant background.
1 kg farin
2,5 dl Vann
15 g Wyeast gjærnæring
2,4 dl Vann
Medium Amber (138⁰C)
-Amber colored. Strong caramels and intensifying cardamom and plum flavors. Some roasted flavor developing but not bitter.
1 kg farin
2,5 dl Vann
15 g Wyeast gjærnæring
3 dl Vann
Deep Amber (143⁰C)
-Deep amber with full red colors. Raisins and plums are the dominant flavors with a hint of toast and coffee. Some rummy and mildly woody flavors. Strong complex caramels are present. It is a sophisticated sweetness with a robust, full characteristic. This is my favorite.
1 kg farin
2,5 dl Vann
15 g Wyeast gjærnæring
3,5 dl Vann
Mahogany (150⁰C)
-Mahogany, more brown than red in color. Raisins and figs with some mild bitterness developing. There is a tart sweetness, and a loss of complex caramel flavors. The caramels are replaced by bittersweet toast and burnt sugar characters. It is rich and decadent but not as complex as 290F.
1 kg farin
2,5 dl Vann
15 g Wyeast gjærnæring
4,1 dl Vann
Øverst så står det at en skal kjøle ned til 115-C og i De forskjellige variantene nedenfor er det temp og vannmengde som varierer. Kan du si noe om fremgangsmåten? Er tempen som er oppgitt, den tempen som skal oppnåes før en tilsetter vann og kjøler ned?
hei, du trenger ammoniakk for å akselerere maillardreaksjonenokan man lage dette uten dap eller hornsalt? Karamellisering av sukker vil man få til uten. Er det for å få til maillard reaksjonen at man trenger hornsalt?
Vis vedlegget 37727 Himla godt. Smaker karamell og dadler. @msevland metode. 1kg sukker, 0,5 liter vann. 3 ts hornsalt. 1 ts wyeast, en dash lime juice. 2 til 3 dl vann for mykning når den var ferdig. Måtte opp i 147 grader en kort stund for å få mørkere farge. Dobbeltkokt.
Det var nyttig første gangen å følge med med termometer men neste gang klarer jeg meg uten.
Blir sikkert bra.Er jo bare 1mm tykk der i skåla. I gryta var det nesten svart. Ungene og far spiste en god del sammen med banan og epler. Den er tilsatt øllet nå. En Halvor brown india.
Ja, med god margin, vil jeg tro.Ja tror det. Øllet sku uansett hatt brunsukker men dette må vel bli bedre?
Jeg tror du bør fortsette å koke. Det er nok vann igjen. Den der tror jeg blir for lys for en dobbel.Hva er det jeg gjør feil? Får rett farge, men temperaturen kommer ikke over 120 grader? Er det fortsatt vann i væsken som holder temperaturen nede? Kunne sikkert kokt lenger for å få opp temperaturen, men da har sirupen blitt for mørk. Vis vedlegget 38101
Brukte 500 gram sukker, halv kopp med vann. 3 dråper sitronsyre og 2.5 teskje med gjærnæring fra Europris. Blandet alt fra start. Har tidligere latt sukkeret småkoke en halvtime før jeg tilsatte gjærnæring, men med samme resultat.
Pussig nok gikk alt på skinner første gang jeg prøvde. Men husker ikke helt hva jeg gjorde da.
Den jeg lagde i dag smakte litt fruktig. God smak egentlig. Skal bruke den i en Belgisk dobbel.
Litt sent nå. Har allerede blandet ut med vann og tatt det ut av kjelen. Kanskje litt lys ja. Men smaker god plomme.Jeg tror du bør fortsette å koke. Det er nok vann igjen. Den der tror jeg blir for lys for en dobbel.
Hvor mye hornsalt brukte du?Nå jeg lagde så klemte jeg litt saft ut av en lime, regner med det er det samme? Jeg målte mye under oppvarming og det gikk veldig tregt oppover mens det ennå var vann å fordampe. Brukte hornsalt fra starten av, og under andre runde fikk den en dasj gjærnæring på rundt 120C.