1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Oksygenering av vørter

En tråd i 'Utstyr' startet av Espen Unnvik, 7 Jan 2012.

  1. EspenL

    EspenL
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hop, Bergen
    Gleder oss :) Ikke mange som har utstyret til å måle O2 kons :)
     
  2. bjønn

    bjønn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Eg har sikla på eit o2-meter lenge, men det er prisen ..... Er det noen her i Olso som kan tenke seg å vere med på eit samarbeid. Eller er det noen som har, og vil ta inn igjen kostnader ved utlån ?
     
  3. Bjarte H

    Bjarte H
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Stavanger
    Har du fått brukt apparatet og oksygenmeteret, og funker det?
     
    Runeska liker dette.
  4. Espen Unnvik

    Espen Unnvik
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Brukte det foregående fredag, har bare glemt å oppdatere dere.

    Brygget en APA.

    Oksygenering fungerte MEGET TILFREDSTILLENDE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Oksygenerte med 1l/min i 5min, var da oppe i 12ppm O₂, tok ikke flere målinger etter dette,
    men gjør regning med at konsentrasjonen sank litt minuttene etter oksygenering.

    EDIT: Oksygenerte 50 liter....
     
  5. Espen Unnvik

    Espen Unnvik
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vurderer nå ett inline system, virker litt greiere enn en oksygeneringstein som man vifter litt nede i vørteren.
     
  6. magnumhansen

    magnumhansen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Vestfossen
    Med oppegående gjær faller O2 nivået rimelig raskt, så pass på å måle med en gang.
    Se vedlagte logg
     

    Vedlagte filer:

    Noget Undergjæret liker dette.
  7. Bjarte H

    Bjarte H
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Stavanger
    Interessant :skitbra:
     
  8. Espen Unnvik

    Espen Unnvik
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har du utført målinger uten gjærtilstning ?

    Mine målinger i vann tyder på at O2 konsentrasjonen synker en del etter oksygenering uavhengig av gjær eller ikke.
    Fenomenet ser man også i ett vannglass hvor man tapper vann fra kranen, en time etter ser man at oksygen (luft) har dannet store bobler langs kantene i glasset.
    Målinger jeg har utført tyder da på at O2 konsentrasjonen da har falt til rundt 6-7 ppm.
    (Ja, jeg vet at temperatur har en del å si....)
     
  9. magnumhansen

    magnumhansen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Vestfossen
    Oppløst oxygen i vann vil etter hvert gå til metning . Se vedlagte tabell.
    Men det kan ta dager. Jeg tester en gang i blant oxygenfølerene mot vann som
    har stått i ro i flere dager.
    Det er ingen tvil om at i vørteren er det gjæren som gumler oxygen med en
    gang den får mulighet
     

    Vedlagte filer:

  10. EspenL

    EspenL
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hop, Bergen
    Jeg tror Espen mente det motsatte: At med en vørter som er (over?)mettet med oksygen, så vil konsentrasjonen synke naturlig selv om man ikke tilsetter gjær. Dermed må fallet fra naturlig diffusjon trekkes fra for å finne ut hvor mye gjæren faktisk forbruker av oksygen.
     
  11. magnumhansen

    magnumhansen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Vestfossen
    Den vil nok synke uten gjærtilsetning men hvis du ser på loggen se du at gjæren spiser
    minst like fort når metningsgrensen i vørteren er passert. Det vil etter det jeg forstår
    bety at svært lite forsvinner ut .

    Jeg bruker loggen for å sammenlikne vitaliteten til gjæren
    fra føring til føring og har aldri brydd meg om hvor fort den
    synker uten gjærtilsetning.
     
  12. Espen Unnvik

    Espen Unnvik
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Min mistanke er at oksygenet vi tilsetter, på en relativt brutal måte, ikke er oppløst i vørteren/vann på en stabil måte
    og at det felles mye oksygen ut av vørteren før vørteren reelt har klart å ta dette opp.

    Jeg viste til eksempelet med vannglasset, her faller 02 konsentrasjonen langt under metningspunktet i
    løpet av en time, vannet vil nok gjerne ta opp igjen oksygen via overflaten, men dette er en svært treg prosess.

    Kanskje er jeg helt på villspor her, dette ligger jo utenfor mitt fagområde.
     
  13. Espen Unnvik

    Espen Unnvik
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Da har jeg bestilt en 0,5micron deffusion stone.
    Små bobler gir større kontaktflate med vørteren altså bedre oksygenering.

    Er ikke sikker på Brewferm "bruseren" min, så går for en hvor antall micron er definert.

    Nå skal det designes inline system......
     
  14. Bjarte H

    Bjarte H
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Stavanger
    Det kommer til å bety mye tror jeg.
     
  15. Espen Unnvik

    Espen Unnvik
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er det jeg også tror....
    Men jeg må sikkert komme opp med ett bra design på inline systemet slik at det ikke bare kommer skum i gjæringskaret.
     
  16. protto

    protto
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Vangsnes
    Men vil det ikkje først og fremst redusere tida det tar for å oppnå gitt mengde oppløyst O2? Det vil vel ikkje hjelpe vørteren å holde på O2en lenger?
     
  17. Espen Unnvik

    Espen Unnvik
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg tror at oksygenet lettere blir tatt opp.....

    Har nå lest en del om temaet, men ikke i hjemmebrygger sammenheng.
    Det er gjordt en del forskningsarbeid i forbindelse med damanlegg og fiskehold som ser ut til å være pålitelig.
    "Store bobler" (større enn 2mm i diameter) blir brukt til å presse bunnvann opp, men oksygenering er dårlig.
    "Små bobler" (micro og nano) bobler er mer effektiv for oksygenering.....

    For laboratorieforsøk brukes stort sett nano bobler......har jeg fått inntrykk av.....
    Er fremdeles ikke mitt fagfelt, men tror jeg er inne på noe....
     
  18. Hans-Martin

    Hans-Martin
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Hadde en liten samtale med Gasservice i dag, anngående oksygen.
    De hadde to løsninger: en industri løsning type 4-5000 Kr på 5 Liter.  :help:
    Og en langt billigere løsning med en 1 Liters engangsflaske til 280 Kr, jeg spurte ikke , men går ut fra at en engangsflaske i tillegg til å være 1/5 av størrelsen også har et mye lavere trykk.
    Min største bekymring er at en slik flaske går veldig fort tom og således blir forholdsvismessig veldig dyr.

    Er det noen som har erfaring med slike flasker?
     
  19. oeng

    oeng
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Jeg har gode erfaringer med engangsflasken fra Gasservice. Bruker den sammen med MoreBeer sin brusestein ferdig montert på et langt rustfritt rør, http://morebeer.com/view_product/18255/103750/Diffusion_Stone_-_5_Micron_26"_long Kjøpte også en passende regulator hos Gasservice som de skrudde rett på flasken. Denne regulatoren er en mindre type enn de som brukes på de vanlige større refyllbare flaskene. Eneste jeg kunne tenkt meg i tillegg er et flowmeter (billig på eBay) og selvfølgelig et ønske om et DO-meter (dissolved oxygen, dyrt på eBay).

    Dette er en billig løsning, du trenger ikke bekymre deg for at flasken går fort tom.
    Alle oksygenflasker har et trykk på ca 200 bar, uansett liten eller stor flaske, dette fordi da er oksygenet stort sett flytende med en liten gassmengde på toppen. 1 liter flytende oksygen varer lenge, 1 liter flytende oksygen gir ca 840 liter med gass.
    Eksempel: Hvis du bruker 1 l/min i 2 minutter per 20 liter vørter så har du nok til over 400 batcher......

    Jeg betalte for 2.5 år siden 264 + moms = 330 kr for engangsflasken, og 532 + moms = 665 kr for tilhørende regulator med manometer.


    En annen interessant løsning kan være en oksygen generator som produserer oksygen. Da slipper man å bekymre seg for risikoer med oppbevaring av oksygenflaske i hjemmet. Den koster riktig nok noe mer, men er som sagt en tryggere løsning. Espen Unnvik (her i Bergen) har en slik, du kan lese mer på tråden hans om dette:   
    http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,8341.0/all.html
     
  20. Bjarte H

    Bjarte H
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Stavanger
    Er du skråsikker på dette? Jeg mener ganske bestemt at Oksygen er i gassform ved 200 bar, og det kun er i industrien at man bruker dypkjølt, flytende oksygen. Det er heller ikke alle oksygenflasker som har et trykk på 200 bar. For eksempel denne engangsflasken er på 110 bar. Regnestykket for antall liter gass blir da flaskevolum*antall bar. 1l oksygen under 110 bars trykk vil altså være 110 liter oksygen i atmosfærisk trykk, og med 2l oksygen/brygg ender man opp på 55 brygg før flasken er tom, minus litt som går til spille når man vasker utstyret osv.
     

Del denne siden