Tråden for dumme spørsmål.

Er det noe som står i veien for å tørrhumle og tilsette frukt samtidig i en øl?

I følge det Palmer skriver om fruktølbrygging, ser det ut til det. Fruktttilsetningen setter i gang ny gjæring, og for å forsikre deg om at alt det gjærbare sukkeret er konsumert, bør ølet stå 2-4 uker etter at frukten er tilsatt. Så om du skal både tørrhumle og tilsette frukt, bør du vel vente med tørrhumlinga. (Det står om dette på side 194 i How to Brew.)

Dette har jeg null erfaring med, men jeg går ut fra at både Palmer og Randy Mosher, som han åpenbart har rådført seg med her, har det;).

Umiddelbart virker det for meg som en rar ide å både tørrhumle og bruke frukt - men det er kanskje vanlig? (Jeg ligger normalt langt unna sånt øl:p.)
 
I følge det Palmer skriver om fruktølbrygging, ser det ut til det. Fruktttilsetningen setter i gang ny gjæring, og for å forsikre deg om at alt det gjærbare sukkeret er konsumert, bør ølet stå 2-4 uker etter at frukten er tilsatt. Så om du skal både tørrhumle og tilsette frukt, bør du vel vente med tørrhumlinga. (Det står om dette på side 194 i How to Brew.)

Dette har jeg null erfaring med, men jeg går ut fra at både Palmer og Randy Mosher, som han åpenbart har rådført seg med her, har det;).

Umiddelbart virker det for meg som en rar ide å både tørrhumle og bruke frukt - men det er kanskje vanlig? (Jeg ligger normalt langt unna sånt øl:p.)

Neida, det er bare jeg som prøver diverse rare ting, så det er ikke du som har gått glipp av noe :) Men hvis man da allerede har tørrhumlet må jeg vel bare droppe frukttilsetningen da? :p
 
Skal brygge min første pilsner idag hvor jeg skal gjære med Saflager w-34/70.
Tanken er å rehydrere gjæren først i vannbad på ca 20c.
Så pitche den i gjæringskaret som skal holdt ca 15-19c, riste inn oksygen og så sette til gjæring på ca 10-12c.
- Vurderer også å øke tempen gradvis utover siden jeg leser mange anbefaler dette(opp mot 18c og så coldcrash)

Høres det ut som jeg er på rett vei med min første pilsner?
 
Skal brygge min første pilsner idag hvor jeg skal gjære med Saflager w-34/70.
Tanken er å rehydrere gjæren først i vannbad på ca 20c.
Så pitche den i gjæringskaret som skal holdt ca 15-19c, riste inn oksygen og så sette til gjæring på ca 10-12c.
- Vurderer også å øke tempen gradvis utover siden jeg leser mange anbefaler dette(opp mot 18c og så coldcrash)

Høres det ut som jeg er på rett vei med min første pilsner?

Jeg vil tro dette ville være mer i tråd med de de fleste oppfatter som beste praksis:
1. Kjøl ned til 8-10 grader
2. Tilsett oksygen
3. Pitch deretter umiddelbar den rehydrerte gjæren
4. Sett til gjæring på 10-12 grader

Du får som regel et mer kontrollert og "renere" gjæringsforløp ved å begynne på lav temperatur framfor å pitche og deretter senke temperaturen. (Gjelder også for ales.)

Om du rister inn luft istedenfor å tilsette ren oksygen, er ikke rekkefølgen på 2 og 3 like viktig. Men sørg for å ha nok gjær.
 
Jeg vil tro dette ville være mer i tråd med de de fleste oppfatter som beste praksis:
1. Kjøl ned til 8-10 grader
2. Tilsett oksygen
3. Pitch deretter umiddelbar den rehydrerte gjæren
4. Sett til gjæring på 10-12 grader

Du får som regel et mer kontrollert og "renere" gjæringsforløp ved å begynne på lav temperatur framfor å pitche og deretter senke temperaturen. (Gjelder også for ales.)

Om du rister inn luft istedenfor å tilsette ren oksygen, er ikke rekkefølgen på 2 og 3 like viktig. Men sørg for å ha nok gjær.

Ok, da skal jeg kjøle ned så langt jeg klarer(så nærme 8-10) som mulig :)
Takk for tips.
 
Burde kanskje kaste meg i gang og lese litt bøker :D

hehe - ikke det dummeste du gjør, nei. Og How to Brew er et nokså åpenbart sted å begynne. Ikke at du skal forholde deg til den som en konservativ kristen til Bibelen, for det er veldig mange spørsmål det finnes mange alternative svar på - uten at det er snakk om "alternative fakta". Men den er veldig omfattende, og gir deg svar på det meste - og så kan du leite etter andre svar andre steder.

Nå gulpa jeg bare opp det som står der om fruktølbrygging. (Jeg hadde boka liggende her, så det kosta meg lite:).) Hvor godt det er, kan jeg ikke vurdere, for jeg har aldri brygget fruktøl, eller interessert meg for dem, så jeg har heller aldri brydd meg om å sette meg inn i spørsmål rundt brygging av dem. Men om man må være såpass forsiktig som Palmer sier, og altså la ølet stå lenge for å være sikker på at det er utgjæret, så blir svaret på spørsmålet ditt at ja; har du tørrhumlet, bør du droppe frukten, med mindre du vil la humla ligge i i 2-4 uker.

Med mindre, sjølsagt, du har humla i humlepose, for da kan du jo bare fiske den ut når den har ligget det antall dager du ønsker.

Siden det kommer i gang ny gjæring med frukten, får du vel en viss biotransformasjonseffekt på humla når/hvis du blander dem. For å minimalisere den - hvis du ikke ønsker den - er det sikkert lurt å tilsette humla seint.

Her ble det mye teori. Hør heller på folk med erfaring fra brygging av fruktøl. Det er da en del her som har drevet med det.
 
hehe - ikke det dummeste du gjør, nei. Og How to Brew er et nokså åpenbart sted å begynne. Ikke at du skal forholde deg til den som en konservativ kristen til Bibelen, for det er veldig mange spørsmål det finnes mange alternative svar på - uten at det er snakk om "alternative fakta". Men den er veldig omfattende, og gir deg svar på det meste - og så kan du leite etter andre svar andre steder.

Nå gulpa jeg bare opp det som står der om fruktølbrygging. (Jeg hadde boka liggende her, så det kosta meg lite:).) Hvor godt det er, kan jeg ikke vurdere, for jeg har aldri brygget fruktøl, eller interessert meg for dem, så jeg har heller aldri brydd meg om å sette meg inn i spørsmål rundt brygging av dem. Men om man må være såpass forsiktig som Palmer sier, og altså la ølet stå lenge for å være sikker på at det er utgjæret, så blir svaret på spørsmålet ditt at ja; har du tørrhumlet, bør du droppe frukten, med mindre du vil la humla ligge i i 2-4 uker.

Med mindre, sjølsagt, du har humla i humlepose, for da kan du jo bare fiske den ut når den har ligget det antall dager du ønsker.

Siden det kommer i gang ny gjæring med frukten, får du vel en viss biotransformasjonseffekt på humla når/hvis du blander dem. For å minimalisere den - hvis du ikke ønsker den - er det sikkert lurt å tilsette humla seint.

Her ble det mye teori. Hør heller på folk med erfaring fra brygging av fruktøl. Det er da en del her som har drevet med det.

Brukte ikke humlepose, nei. Vurderte å ta en krasj med gelatin for å fjerne rester og ta opp humlen i ballongen på gjæringskaret, men jeg tror det får bli en annen gang. Tar det ikke så veldig tungt. Brygger en god del "trygge" varianter, men liker å eksperimentere litt med nye ting inniblant. Så lenge jeg brygger nok til at ølboden ikke går tørr så har jeg råd til å prøve litt forskjellig. Bestiller meg en bok, jeg :D
 
Prøvd meg på min første hveteøl som ble satt til gjæring forrige torsdag (natt til fredag). 2,5 pilsmalt, 1,5 hvete og halvkilo med flaket hvete. 17 liter vørter lå på 18-19 grader før den ble økt til 20 grader i går. Tok en SG-måling i dag og den har gjæret ned til 1.015 fra 1.056. Skulle egentlig ha brukt M21, men bryggesjappa var tom for den og jeg ble anbefalt M31 istedenfor.
Samtidig som jeg målte luktet jeg også litt på godsakene, og det river noe grassat i nesen. Type uforklarlig. Det har blitt brent andre godsaker som ikke river en tiendel av hva dette gjorde. Smaken var grei, så tror ikke det er noe skummelt. Jeg skulle bare gjerne visst hva som gjør dette. Har nemlig aldri skjedd på mine brygg tidligere.
 
Prøvd meg på min første hveteøl som ble satt til gjæring forrige torsdag (natt til fredag). 2,5 pilsmalt, 1,5 hvete og halvkilo med flaket hvete. 17 liter vørter lå på 18-19 grader før den ble økt til 20 grader i går. Tok en SG-måling i dag og den har gjæret ned til 1.015 fra 1.056. Skulle egentlig ha brukt M21, men bryggesjappa var tom for den og jeg ble anbefalt M31 istedenfor.
Samtidig som jeg målte luktet jeg også litt på godsakene, og det river noe grassat i nesen. Type uforklarlig. Det har blitt brent andre godsaker som ikke river en tiendel av hva dette gjorde. Smaken var grei, så tror ikke det er noe skummelt. Jeg skulle bare gjerne visst hva som gjør dette. Har nemlig aldri skjedd på mine brygg tidligere.

Co2-stikk? Hvis du stappet trynet nedi bøtta og tok et magadrag f.eks..
 
Hvor stor er en starter?

4L = 4 liter vann pluss 400 gr dme?

Eller

4L = 3.6 liter vann pluss 400 gr dme?

Spør for jeg treffer aldri den 1.038 på starter gravityen.
 
Du har like mye DME oppi der uansett. Er vel ikke noe å bry seg om egentlig når det er så små forskjeller. Selv fyller jeg bare x liter vann og heller oppi x gram DME så blir det middag for de små, driter i om SG er litt off.
 
Så lenge du ligger mellom 1.030 og 1.040 er gjæren happy. Mest happy om du ligger nært 1.030, men da trenger du ofte en større starter. Alternativt at du heller av 2/3 og topper med mer vørter for en 2. runde
1.038 er en passe fin mellomting mellom ekstremt happy gjær, og plunderet med to startere
 
Tilbake
Topp