Morten Jensen
Norbrygg-medlem
Burde kanskje kaste meg i gang og lese litt bøker 
Skal brygge min første pilsner idag hvor jeg skal gjære med Saflager w-34/70.
Tanken er å rehydrere gjæren først i vannbad på ca 20c.
Så pitche den i gjæringskaret som skal holdt ca 15-19c, riste inn oksygen og så sette til gjæring på ca 10-12c.
- Vurderer også å øke tempen gradvis utover siden jeg leser mange anbefaler dette(opp mot 18c og så coldcrash)
Høres det ut som jeg er på rett vei med min første pilsner?
Jeg vil tro dette ville være mer i tråd med de de fleste oppfatter som beste praksis:
1. Kjøl ned til 8-10 grader
2. Tilsett oksygen
3. Pitch deretter umiddelbar den rehydrerte gjæren
4. Sett til gjæring på 10-12 grader
Du får som regel et mer kontrollert og "renere" gjæringsforløp ved å begynne på lav temperatur framfor å pitche og deretter senke temperaturen. (Gjelder også for ales.)
Om du rister inn luft istedenfor å tilsette ren oksygen, er ikke rekkefølgen på 2 og 3 like viktig. Men sørg for å ha nok gjær.
Burde kanskje kaste meg i gang og lese litt bøker![]()
hehe - ikke det dummeste du gjør, nei. Og How to Brew er et nokså åpenbart sted å begynne. Ikke at du skal forholde deg til den som en konservativ kristen til Bibelen, for det er veldig mange spørsmål det finnes mange alternative svar på - uten at det er snakk om "alternative fakta". Men den er veldig omfattende, og gir deg svar på det meste - og så kan du leite etter andre svar andre steder.
Nå gulpa jeg bare opp det som står der om fruktølbrygging. (Jeg hadde boka liggende her, så det kosta meg lite.) Hvor godt det er, kan jeg ikke vurdere, for jeg har aldri brygget fruktøl, eller interessert meg for dem, så jeg har heller aldri brydd meg om å sette meg inn i spørsmål rundt brygging av dem. Men om man må være såpass forsiktig som Palmer sier, og altså la ølet stå lenge for å være sikker på at det er utgjæret, så blir svaret på spørsmålet ditt at ja; har du tørrhumlet, bør du droppe frukten, med mindre du vil la humla ligge i i 2-4 uker.
Med mindre, sjølsagt, du har humla i humlepose, for da kan du jo bare fiske den ut når den har ligget det antall dager du ønsker.
Siden det kommer i gang ny gjæring med frukten, får du vel en viss biotransformasjonseffekt på humla når/hvis du blander dem. For å minimalisere den - hvis du ikke ønsker den - er det sikkert lurt å tilsette humla seint.
Her ble det mye teori. Hør heller på folk med erfaring fra brygging av fruktøl. Det er da en del her som har drevet med det.
Prøvd meg på min første hveteøl som ble satt til gjæring forrige torsdag (natt til fredag). 2,5 pilsmalt, 1,5 hvete og halvkilo med flaket hvete. 17 liter vørter lå på 18-19 grader før den ble økt til 20 grader i går. Tok en SG-måling i dag og den har gjæret ned til 1.015 fra 1.056. Skulle egentlig ha brukt M21, men bryggesjappa var tom for den og jeg ble anbefalt M31 istedenfor.
Samtidig som jeg målte luktet jeg også litt på godsakene, og det river noe grassat i nesen. Type uforklarlig. Det har blitt brent andre godsaker som ikke river en tiendel av hva dette gjorde. Smaken var grei, så tror ikke det er noe skummelt. Jeg skulle bare gjerne visst hva som gjør dette. Har nemlig aldri skjedd på mine brygg tidligere.
Beskrivende for hvordan jeg alltid gjør det, men aldri kjent en så rivende lukt før. Trengte ikke magadrag heller. Nok med et lite sniff.Co2-stikk? Hvis du stappet trynet nedi bøtta og tok et magadrag f.eks..
Blir ikke det akkurat det samme? Mengden gjærbart sukker bestemmes av gram DME... Du får like mye gjær ut av starteren din?Ok. Da ble det en litt svakere og større volum starter denne gangen også.![]()
Joda, men unødvendig fullt i kolben med meg vanligvis.Blir ikke det akkurat det samme? Mengden gjærbart sukker bestemmes av gram DME... Du får like mye gjær ut av starteren din?
Mål SGEtter 12 timer på røreren i 25 grader er det ikke tegn til liv i det hele tatt, noe som forundrer meg, siden den tilsynelatende så fin ut i steg 1.