Tråden for dumme spørsmål.

Det var i alle fall en samtale mellom Lothe og Gahr. Jeg tror jeg husker riktig - men tro er nå usikre greier, da;). (Episode nr 9 om jeg ikke husker feil.)
Episode 9.
Fra 42:45 starter samtalen mellom Espen og Gahr rundt temaet over- og under- pitching.
Fra 48:20 snakker Gahr om akkurat dette med oksygen.

De er jo enig om viktigheten av dette begge to.

:)
 
Etter en diskusjon om hvor lenge humle holder seg godt så bestilte jeg inn noe gammel 2014 humle fra Petit Agentur. Har nå brygget en IPA fra en oppskrift jeg har brukt flere ganger før. Resultatet er overraskende bra. Jeg forventet at det skulle være mer tap av smak og aroma enn det jeg opplever. Man må nok bruke litt større mengde humle for å oppnå samme karakter hvis du bruker gammel humle, men den er langt ifra ubrukelig. Nå er kanskje en humlefylt IPA ikke beste ølet å bruke gammel humle i, men dette var bare et prosjekt for å teste det ut.

Jeg er overraskende fornøyd med ølet, men anslår at jeg må bruke litt mer humle neste gang. Fortsatt et veldig godt alternativ for de som ønsker å presse ned kostnader på råvarer.
 
Etter en diskusjon om hvor lenge humle holder seg godt så bestilte jeg inn noe gammel 2014 humle fra Petit Agentur. Har nå brygget en IPA fra en oppskrift jeg har brukt flere ganger før. Resultatet er overraskende bra. Jeg forventet at det skulle være mer tap av smak og aroma enn det jeg opplever. Man må nok bruke litt større mengde humle for å oppnå samme karakter hvis du bruker gammel humle, men den er langt ifra ubrukelig. Nå er kanskje en humlefylt IPA ikke beste ølet å bruke gammel humle i, men dette var bare et prosjekt for å teste det ut.

Jeg er overraskende fornøyd med ølet, men anslår at jeg må bruke litt mer humle neste gang. Fortsatt et veldig godt alternativ for de som ønsker å presse ned kostnader på råvarer.

Takk for tips. Har kjøpt inn litt. Billig til og med frakt.
 
Bare ha i bakhodet at den helst skal være nylig pakket om, som de ofte ikke er. Og er det ikke oksygenbarriære i emballasjen så er det bedre å betale 20-30 kroner mer for pakka. Men har selv måttet finne frem to år gammel humle jeg selv har pakket om i vanlige plast-vakum-poser som har vært bedre enn det jeg har fått ferskt.
 
Bare ha i bakhodet at den helst skal være nylig pakket om, som de ofte ikke er. Og er det ikke oksygenbarriære i emballasjen så er det bedre å betale 20-30 kroner mer for pakka. Men har selv måttet finne frem to år gammel humle jeg selv har pakket om i vanlige plast-vakum-poser som har vært bedre enn det jeg har fått ferskt.

Dette er det som står på petit sine sider om hvordan de behandler humle:

-Vi lagrer humlen på fryseri i originalembalasje i minus 18 grader.

Når humlen er vacuum pakket av oss i mindre poser kan den godt oppbevares i romtemperatur.

Posene vi bruker er laget av Mylar ( den aller beste måten å oppbevare matvarer ) og er både Luft og Lystett.

Vacuummaskina trekker ut 96,6% av luften i posen
 
Ikke helt enig i at de mener at den kan lagres i romtemperatur. Jeg har smakt Amarillo som har vært lagret i romtemperatur over lengre tid og den var absolutt ikke bra, selv i originalpakning, som det beste eksempelet av romtemperatur. Jeg mener at humlen ikke "godt kan" lagres i romtemperatur. Det er den første pakka jeg ville kastet, selv om den er i en god emballasje. Fryser er tingen uansett om den har vært pakket om eller ei. Hvordan de har kommet frem til dette er for meg et lite mysterium. Myrcene-oljene ryker, dette er på nyanse-nivå men som du kjenner veldig fort hvis du vet hva du ser etter.
 
Ikke helt enig i at de mener at den kan lagres i romtemperatur. Jeg har smakt Amarillo som har vært lagret i romtemperatur over lengre tid og den var absolutt ikke bra, selv i originalpakning, som det beste eksempelet av romtemperatur. Jeg mener at humlen ikke "godt kan" lagres i romtemperatur. Det er den første pakka jeg ville kastet, selv om den er i en god emballasje. Fryser er tingen uansett om den har vært pakket om eller ei.

Jeg ville adri lagret i romtemp. Fryser ned uansett, prøver å få ut mest mulig luft. Pakker godt. Its the only way.
 
Da jeg begynte å brygge så handlet jeg hos Bryggeland på lillestrøm, digget sjappa, god service og det som hører med, men merket forskjell hvis jeg kjøpte humle fra BS da de hadde kjølelager, mens BL hadde de i romtemperatur.
 
Helt enig, hadde noe summit liggende i lystett vakum pakke på benken nede i bryggerommet vårt en stund. Ikke det samme nei. Mindre smak, noe rart liksom.
 
Blir skunky, på en måte. Friskheten er det første som ryker iallefall. Hvis noen sier at "det går greit", og de mener at det ikke trenger å være enten luft/lystett, ikke vakum, og ikke i fryser/kjøleskap (helst fryser). Så ikke tro på de eller kjøp humle derfra.
 
Sist redigert:
Blir skunky, på en måte. Friskheten er det første som ryker iallefall. Hvis noen sier at "det går greit", og de mener at det ikke trenger å være enten luft/lystett, ikke vakum, og ikke i fryser/kjøleskap (helst fryser). Så ikke tro på de eller kjøp humle derfra.

Eneste måte å faktisk vite er vel å bare gjøre et forsøk :)
 
Eneste måte å faktisk vite er vel å bare gjøre et forsøk :)

Oppbevaring i romtemperatur er ikke brukbart, uansett hvordan det er pakket. Det har jeg grei erfaring for med humle fra Bryggeland tidligere.

Jeg oppbevarer alltid humla i fryser'n. Åpna pakker holder seg overraskende god i originalposene. Jeg klemmer ut det jeg kan av luft, og "forsegler" dem med gaffatape - og sjøl om det da sjølsagt er noe luft i posene, så ser det ut til å gå bra.

Er spent på det siste brygget mitt, der jeg brukte 60 gr Galaxy i WP, sammen med 30 gr Centennial. Den Galaxy'n hadde ligget i en åpnet pose i tre år, og jeg hadde egentlig avskrevet den, men den så bra ut, og den lukta friskt og fint. Veit vel hvordan det blei om et par uker.

Utseende og lukt på den humla var i alle fall langt bedre enn den som hadde ligget i romtemperatur hos Bryggeland.
 
Når det kommer til det med humlelager er det en god ide å bruke co2 i boksen man har humlen i frysen.Jeg bruker syltetøybokser i plast fra coop
 
Tilbake
Topp