To korte svar:
1. Hold deg til "normal" tykkelse på mesken.
2. Det spiller liten rolle.
To lange svar:
1.
Det kommer vel an på hva det er du ønsker å oppnå
. Men stort sett spiller mesketykkelse liten rolle - om du da ikke bruker en veldig tjukk mesk. Den vil kreve mer tid, og gi mer dekstriner. En veldig tynn mesk vil også kreve mer tid, men vil gi mer maltose, altså en høyere utgjæringsprosent. Her må du ta temperatur i betraktning, også, selvfølgelig. Prosessene går fortere ved høyere temperaturer, samtidig som både beta-amylase og limit dekstrinase begynner å denatureres ved 65 grader.
Jeg mener å ha erfaring for at kombinasjonen lang tid og tynn mesk er uheldig. Det gir et tynnere øl. (Andre faktorer påvirker det, også, selvføgelig.)
Så om jeg skal svare enkelt på det første spørsmålet, vil jeg si at det tryggeste er å meske med et 1:3-forhold mellom malt og vann (1 kg til 3 liter). Men du kan godt meske tynnere; det gjør veldig liten forskjell - så lenge du ikke samtidig overdriver med tidsbruken.
Men jeg har ingen problemer med å bruke mer vann. Når jeg skal opp et steg bruker jeg alltid kokende vann, og endrer på den måten tykkelsen på mesken.
En fordel med en litt tynnere mesk er at det er lettere å holde jevn temperatur i den, og du unngår lettere fastbrenning i kjelebunnen. Men her spiller det selvfølgelig stor rolle hva slags utstyr du har.
2.
Sirkulere? Jeg tror det spiller veldig liten rolle hva du gjør. Jeg sirkulerer ikke, jeg bare rører i mesken et par ganger underveis på sakkarifikasjonssteget. Og jeg får såpass godt utbytte at jeg har vondt for å tro at jeg kunne økt det nevneverdig med å sirkulere kontinuerlig.
Igjen kommer det vel an på utstyret ditt. Har du en automatisk maskin, så får du vel veldig konstant og jevn temperatur om du kjører kontinuerlig sirkulasjon, og det er vel både greit i seg sjøl, og ikke så dumt om du skal kunne brygge samme øl med nøyaktig samme resultat flere ganger, eller hlde kontroll på flest mulig faktorer mens du varierer én fra brygg til brygg.
Men jeg tror ikke det gir deg hverken bedre utbytte eller bedre øl. Skjønt du skal kanskje bruke litt mer tid om du ikke sirkulerer. Sirkuleringen kan muligens gjøre at gelatiniseringen av stivelsen går fortere. Men røring er nok mer effektivt for å oppnå det. Det finnes jo fikst utstyr for kontinuerlig røring nede i mesken.
edit: Jeg bør vel ta det forbeholdet at jeg ikke har noen erfaring med bryggemaskiner med maltrør. Det er mulig at maltrøret endrer forholdene, det veit jeg lite om. Jeg bare ser at en del sliter med effektivitetsproblemer - uten at det egentlig skulle være nødvendig.