Man kan sikkert finne det online. Fordelen med dette opplegget er at det er grundig metodebasert, og at aller variablene er underlagt kontroll.
Man laster ned foobar2000 (portabel installasjon), og laster inn pluginen. Enkelt og greitt.
foobar er et enkelt avspillingsprogram for musikk på komputeren, slik som f.eks winamp.
Pluginen lager testopplegget for deg. Man følger bare instruksjonene, laster inn musikkfilene, og krysser av på det som kommer opp -om man tror det er mp3 eller flac.
Denne pluginen har blitt en slag industristandard i debatten om filformater. En svært informativt test, både med hensyn til testobjektet og metodikken.
Foobar må jo være genialt for deg, @Miguel. Og blindtestene er underholdende.
Så lenge det er lossless er det lossless. Da kan du konvertere til f.eks wav eller hvaduvil uten tap.Dumt spørsmål igjen, siste så skal jeg gjøre egen research videre. Hva må kildene være? Antar wav?
Man laster ned foobar, og starter installasjonen. Da kan man krysse av for portabel installsjon. Som betyr at man ikke tuller opp komputeren med installsjonsfiler og lignende. Man installerer i en valgfri mappe, og kan så bare slette denne når man er ferdig, om man ønsker. Foobar er da borte, uten å ha lagt igjen rester på pc'en.
Så laster man ned pluginen jeg linket til ovenfor.
Så åpner man foobar, og:
Foobar2000 ~ How to install a component
- Open the Foobar Preferences dialog (File | Preferences or press CTRL+P)
- Go to the Components page (click components at the top of the list)
- Click the Install button and select the component archive, or drag the component file to the Installed components list box.
Resten får man sjekke ut på nettet, om det ikke er selvforklarende. Det er noe år siden jeg gjorde dette selv.
@TommyH Dette kommer jo helt an på hva du sammenligner.
0. Tvangskarbonerer du med kullsyre, så er det kun det du tilfører. End of story.
1. Tilfører du sukker uten væske, så øker du alkoholprosenten. Det er målbart og endrer også BU:GU-forholdet. Ingen grunn til å rope placebo her. Det blir omtrent som å tilsette kullsyre og alkohol.
2. Tilfører du sukkerlake, så vil du, avhengig av konsentrasjonen kunne øke alkoholprosenten eller ikke. Jeg tror det er uvanlig å bruke så lav konsentrasjon på sukkerlaken at man faktisk senker alkoholkonsentrasjonen. Det som er sikkert er at desto mer vann du bruker, desto mer tynner du ut smakskomponentene fra vørteren. Dette er også målbart og burde kunne påvirke smaken. Det blir som å tilsette kullsyre, vann og alkohol.
3. Tilfører du vørter av samme type som i ølet for karbonering, så vil det gjære ut under karbonering, omtrent likt med det opprinnelige ølet. Den eneste forskjellen er at man lukker inne kullsyren som produseres. Det blir altså som å tilsette mer av samme øl, samt kullsyre.
Likheten mellom 0. og 3. på det teoretiske planet her er ganske slående. Om man skulle snakke om placebo noe sted så burde det muligens være forskjellen mellom tvangskarbonering og å karbonere med vørter. Når man karbonerer med sukker (1.) eller sukkerlake (2.) så er forskjellene tydelige. Her er det nesten merkelig dersom det ikke er noen forskjeller å smake ift. å karbonere med vørter, spør du meg.
Klarere og greiere kan det vel ikke sies.
Jeg foretrekker helt klart å bevege meg på det teoretiske planet her. Jeg er nokså usikker på om smaksløkene mine er følsomme nok til å registrere de forskjellene som reint teoretisk må være der. Og det jeg er helt sikker på, er at "dagsformen" deres svinger mye mer enn smaken på ølet varierer mellom de ulike karboneringsmetodene.
Når du bruker speise, må du koke den. Om du ikke kompenserer for det gjennom å tilsette vann, vil du konsentrere den, og dermed vil du øke både alkoholinnholdet og smaksintensiteten. Helt minimalt, selvfølgelig - men effekten er der. Om det er mulig å merke den, er en annen sak. Det vil øke forskjellen til karbonering med sukkerlake - og også skape en forskjell når vi sammenligner med tvangskarbonering.
Sammenligner vi tvangskarbonering med naturlig karbonering er det også vanskelig å tenke seg at gjæringsprosessen ikke skaper en forskjell. Men igjen; om den kan merkes, er en annen sak.
Som en anektote, eller et eller annet iallefall. Jeg har aldri kokt min speise. Men den står ikke lengre enn åtte dager, jeg har aldri prøvd forskjellen men, jeg får iallefall grei nok score fra dommere mtp infeksjon.
Jeg antar jo også at det er unødvendig. Har aldri sett eller luktet tegn til at noe er galt med den vørteren som har stått et par uker i kjøleskapet, men jeg er nok litt feigere enn deg.
Jeg antar jo også at det er unødvendig. Har aldri sett eller luktet tegn til at noe er galt med den vørteren som har stått et par uker i kjøleskapet, men jeg er nok litt feigere enn deg. (Brygger større batcher, da - så jeg har mer å tape.)
Jeg editerte kraftig over, du er altfor rask på labben.
Har nok lest for mye Lucky Luke - men du er jo ellers vanligvis rimelig kvikk sjøl.
Det trenger jo ikke være en utviklet infeksjon ennå, sjøl om det har sneket seg noe uhumskheter nedi. Og sånn sett hjelper det ikke så mye å lukte og smake. Better safe than sorry, tenker jeg.