1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

  1. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Men 0,5 bar vil ikke være nok til å karbonere selv med temp nær frysepunktet, og jeg har lyst til å holde temperaturen rundt 6 grader, kanskje 7. Hvor mange bar serverer du på, uten fontener.
     
  2. Anders-

    Anders-
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tveita, Oslo
    Husk å konvertere fra psi til bar. 2vol co2 - 2grader celsius - 5psi = 0.34 bar
    Selv serverer jeg på ca 0.8 bar på 6-7 grader hvis det er "vanlig øl", litt lavere for britiske. Stout kjører jeg på nitropatroner
     
    erikraude liker dette.
  3. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg gjorde det, men med en temp på 6 grader kom jeg ikke under 0,5 bar selv nede i 2 vol co2, og ihvertfall ikke når jeg ville opp i 2,6.

    Edit: 1 bar, sånn ganske nøyaktig, burde gi bra karbonering til f.eks en pils på 6 grader, etter hva jeg kan se. Vil det kunne brukes som serveringstrykk?
     
  4. Anders-

    Anders-
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tveita, Oslo
    Ja, litt avhengig av høydeforskjell og slangediameter, men det kan jeg ikke så mye om. Serverte sommerølene mine på 1 bar i sommer uten problemer.
    Tror du går i samme sporene som jeg gjorde før jeg gikk over til fat, men det er ikke så komplisert som man vil ha det til, egentlig.
    Sett ønsket trykk på fatet til det når ønsket nivå co2 og juster trykket ned hvis det skummer for mye.
     
    erikraude liker dette.
  5. john petter

    john petter
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo - Holmlia
    Jeg karbonerer som regel på 1 bar. Da tar det ca. en uke fra tapping til ølet er karbonert hvis co2-tanken er tilkoblet hele tiden. Hvis jeg ikke kan det, fyller jeg på 2 bars trykk til å begynne med for å drive co2 inn i ølet. Da må jeg fylle opp innimellom inntil riktig karbonering på 1 bar er oppnådd.
    Tapping av karbonert øl uten skumproblemer har med motstanden i tappedelen å gjøre. Bruker du pikniktapp, kan ølslangen tilpasses trykket. -Lengre slange for høyere karbonering.
     
    Oberstbräu og erikraude liker dette.
  6. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Og lengden på slangen bør jeg vel kunne styre uavhengig av hva slags tappekraner jeg velger? Det skreiv @msevland en del om i sin strålende tråd om John guest-oppsett.
     
    john petter liker dette.
  7. john petter

    john petter
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo - Holmlia
    Ja. :)
     
    erikraude liker dette.
  8. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Jeg karbonerer på 1 bar og serverer med samme trykk. JG slanger på 1.5-2 meter tror jeg. De tynne. Helt problemfritt.
     
    erikraude og john petter liker dette.
  9. Nils1

    Nils1
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har et skotsk sterkøl som karboneres på fat.
    Dette skal kunne lagres lenge og blir bedre etter lang modning. Har ikke lyst til å okkupere et fat i så lang tid så tenker å få det over på flasker for videre modning.
    Hvilken effekt vil det ha på ølet og vil det modnes annerledes/fortere? Har tidspunket for overføring noe å si eller er det bare å gjøre det med en gang det er ferdig karbonert? Overfører med beergun.
     
    #8489 Nils1, 1 Nov 2018
    Sist redigert: 1 Nov 2018
  10. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg veit ikke, men faren for infeksjoner synes ihvertfall å være liten. ;)
     
    Sarge, LarsUlv, Fagerli og 2 andre liker dette.
  11. Nils1

    Nils1
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Uups, hehe. Rettet.
     
    erikraude liker dette.
  12. JAMBO picobryggeri

    JAMBO picobryggeri
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Flosterøen
    Nevnte tidligere at jeg synes ølet var flatt når jeg tappet fra fat (1 bar, ca. 6 grader).
    Har nå flyttet tappeslangen over på et annet fat (samme temp. og trykk). Det nye fatet er i tillegg karbonert med 3 g sukker. Begge fat lagret sammen omtrent like lenge, dvs. ca. 1 mnd. Denne gangen har jeg det motsatte problem o_O for mye skum :(
     
  13. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Dersom begge fatene har fått 1 bar fra CO2 tanken på 6 grader, og så har du i tillegg 3 g/l sukker i det andre fatet så er det jo logisk at det er høyere karbonert.
    Men det kan være at jeg misforstår noe her.
    Hvor fullt var fatet som ble karbonert med sukker? Og har det stått på høyere temperatur for sukkerkarboneringen?
     
  14. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det tar lang tid å få øl karbonert med 1 bar. Spørsmålet er om sukkeret spiller inn i det hele tatt. To scenarier
    1. Sukkeret spises opp i løpet av 3 dager, og når ikke mettet nivå. 'Restkarbonering' skjer med tvangskarbonering.
    2. Tvangskarbonering sluttføres før sukkeret er spist opp. Sukkerets 'Restkarbonering' øker co2 innholdet over 1 bar.
     
  15. JAMBO picobryggeri

    JAMBO picobryggeri
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Flosterøen
    Mulig det er jeg som tenker feil.....
    Begge fatene ble i utgangspunktet fylt like mye. Fatet med sukker sto 14 dager i romtemperatur.
    Men i mitt lille hode ville trykket "utjevne seg" når de begge sto sammen i kjøleskap med samme trykk over tid.
     
  16. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Kommer an på om du har tilbakeslagsventiler eller ikke vil jeg tro
     
    JAMBO picobryggeri liker dette.
  17. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har prøvd meg på "hurtig lagergjæring" og nå har jeg målt SG=1016 to døgn på rad, mens est.FG=1011. Gjæren brukt er WLP833.
    Flyttet den nå til en tempsone med 17 grader som er det kaldeste jeg nå har tilgjengelig.

    Trenger litt råd, og to spørsmål:
    1) Skal jeg bare leve med dette og komme meg videre i livet?
    2) Gjæringsskapet hvor jeg kan gjøre CC er opptatt med en ale de kommende 3-4 dagene men blir så ledig. Kan jeg bare la denne stå på vent i 3-4 dager (nå på 17grader) i håp om mer utgjæring for så å CC?

    For ordens skyld, her er loggen fra gjæring:
    Starter gjæring på 10 grader, OG1055, est FG 1011.
    * Pitcher gjær og tilsetter clarex kl.20.00 25/10.
    * Aktivitet i gjæringskaret innen 12t, stormgjæring etter ett døgn. (Shaker på karet, stormgjærer raskt etter det)

    Ved SG=1033 (50% utgjæring) skal temp økes til 13 grader (skal ta ca 3 døgn)
    * måler 1036 etter 3 døgn (72t), velger å justere til 13g påfølgende morgen, 3,5 døgn (84t). Ikke målt da, men bør være 1033isj.

    Ved SG=1022 (75% utgjæring) skal temp økes til 17 grader (skal ta ca 1 døgn)
    * måler 1022 etter et døgn på 13 grader, og justerer til 17grader

    Ved SG=1015-1016 (90% utgjæring) skal temp økes til 19 grader (her skal den stå til FG er nådd, ca. 2 døgn)
    * måler 1017 etter ett døgn, lar den gå naturlig til 19 grader.

    * Måler 1016 etter ett døgn@19grader.
    * Måler 1016 etter to døgn@19grader.
     
  18. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Tror du skal leve med den utgjæringsgraden du har. Det var noe tull med termometeret i mesken, var det ikke? Hvis du kom litt høyt, er ikke 70% utgjæring - som er det du har her - så galt.

    Den kan godt stå ei uke eller to på 17.
     
  19. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Takk for svar, da har jeg en plan! :)

    Da er pizzaen på bordet, heller en Nøgne Ø Imperial stout i glasset og starter på 6.sesong av House of Cards.
    Ha en god fredag! :)
     
    Finn Berger liker dette.
  20. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Har tappa opp 50 liter øl (NEAPA og kølsch) på flasker i dag, samt vaska et par hundre flasker, så nå hviler jeg meg på forumet:).
     

Del denne siden