1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

  1. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    På lyse, alkoholsvake ales kan du være nede i 0,5L vørt på starteren til en 10L. Er det like greit i en 5L?
    (Jeg bare spør siden jeg er ny på dette. For meg som brygger 10 og 20 litere, virker 3L ideel. Kjøpte meg magnetrører for 2 uker siden, og vurderte dette grundig da. Så jeg har ikke vurderingsgrunnlaget til dere mest erfarne)
     
  2. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Jeg brygger 12 liters batcher og har bannet flere ganger når gjæra prøver å rømme fra 2 liters kolben min.
     
    Finn Berger liker dette.
  3. Daniel Bråthen

    Daniel Bråthen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har gått å grubla på det her med oksidering noen dager nå, og har kommet på et spørsmål som passer perfekt i den tråden her finnes det ikke noe man kan ha på toppen av vørteren som vil flyte oppå vørteren? En form form for olje eller noe som ikke blander seg inn og ikke setter smak. Som jeg en beskyttende hinne over vørteren?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Ja - defoamer. Noen få dråper av den reduserer faren for et ubehagelig opphold i skjærsilden betraktelig. Finnes flere merker.
     
  5. Daniel Bråthen

    Daniel Bråthen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bruker du det som standard til gjæring? Ser posten min over har en del skrivefeil ikke alltid lett med autokorrektur som er gått crazy. Er det noe man kan tilsette før koking også? For å unngå at det skummer over når koken starter?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  6. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Defoamer der også.. :)
     
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Rakk ikke å slette innlegget mitt. Jeg bruker det i gjærstarter. Ville ikke brukt det under gjæring, men det er nok noen som gjør det. Det hjelper uansett ikke mot oksidering, bare mot overskumming.
     
  8. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Det tilsettes normalt før oppkok. Brukes både i startervørter og "normal" vørter.

    -Trodde du hadde funnet løsningen på oksyderingsproblemet ved flaskekarbonering
    nå Finn :)
     
    Thomas Søreide liker dette.
  9. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Oksidering er et reelt problem, men vanlige rutiner er som regel nok til å holde oksygen borte fra vørteren. Headspace i gjæringskaret vil være fylt med CO2 helt til du tapper ølet på flasker eller overfører til fat. Om man gradvis øker temperaturen, vil det frigjøres stadig mer CO2 fra væsken også etter at hovedgjæringen er ferdig. Åpner man lokket vil det selvsagt sive inn oksygen – og det samme om man coldcrasher uten å ta forholdregler. Har ikke sett noe produkt man kan helle på toppen og som forhindrer oksidering. Men det var en god idé – ville garantert blitt en suksess om det kom i handelen.
     
  10. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    @Holmentoppen Hvilke forholdsregler anbefaler du for å unngå oksydering ved cold crash?
     
  11. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Ser for meg et oljelag på toppen. Tran? :rolleyes:
     
  12. Botnen

    Botnen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Sann voks man bruker på ripsgele
     
  13. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    10 liter headspace suger inn nesten 1 liter gass når temperaturen synker fra 20 til 0 grader. Den desidert enkleste metoden er å fange CO2 i en stor brødpose. (Man bør egentlig tre to poser utenpå hverandre, for de er ikke så diffusjonstette.) Så fester man bare posene på gjærlåsen/blowoff-slangen med en strikk. Fangsten kan man gjøre fra gjæringen, men et CO2 anlegg gjør det selvsagt enklere.

    Det finnes også system med flasker koblet i serie – der man fanger CO2 under gjæringen. Den siste flasken har da en vannlås. Under CC suges CO2 tilbake fra flasken nærmest gjæringskaret. Det fungerer også bra.
     
    Sarge liker dette.
  14. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Det burde nok være et fludium som både binder O2 og som danner en slags gel (snerk) på toppen av vørteren. Fullstendig næringsmiddelgodkjent og smaksfri, selvsagt. Tran er jo veldig godt, men er litt bekymret for skumfastheten i det ferdige ølet.
     
  15. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Transkum...
    Nei det var en spøk, men noe som hadde hatt de egenskapene og oppført seg som tran kanskje?
     
  16. Sveen

    Sveen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Eina
    Vi nærmer oss stadig Frode Øverlis verden her nå:

    [​IMG]
     
  17. Hansern

    Hansern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Litt (utblandet) Starsan i omtappingskaret - rist som en tulling; Voilá; 30 cm tett skum som du forsiktig kan lirke ølet under ;)
    (Om det hjelper mot oskydering? - Har ingen aning o_O )
     
  18. Daniel Bråthen

    Daniel Bråthen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er vel luft i boblene i Star san? :) men ja, har ikke peiling på hvordan det påvirker vørteren. Har vi ingen kjemiker her a? :)


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  19. Daniel Bråthen

    Daniel Bråthen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Valgets kval :) har en juleøl som jeg lurer på om jeg skal ta CC på, ser det flyter rundt en del gjær. Men kjøleskapet som jeg får tatt CC i har allerede et fat til karbonering. Droppe cc? Eller kan jeg karbonere pale alen i 12 grader i et par dager mens CC jobber med gjæringskaret? Skal fate juleølet også


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  20. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hva med å bare sette ølet i garasjen til CC? Regner med at det er passelig kaldt ute hos deg også.
     

Del denne siden