1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

 1. MonoBryggeriet

  MonoBryggeriet
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Ja, ser for meg at det å sitte å gnuge på alle dråpene aleine ikke er så kjekt. Så vanker det kanskje litt ros også.... ;)
   
  Finn Berger liker dette.
 2. Morten Jensen

  Morten Jensen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  [​IMG]

  Etter å ha prøvd mye at og frem så har jeg egentlig konkludert at det er tappekranen min som er trøbbel i oppsettet. Har prøvd forskjellige lengder slange, forskjellige tappetrykk og justert på det meste som lar seg justere. Ølet ser veldig fint ut gjennom slangen men blir til bare skum i tappekranen.

  Noen som har et forslag til en tappekran med litt bedre kvalitet enn det plastikktullet jeg kjøpte for 29kr?
   
 3. Oberstbräu

  Oberstbräu
  Expand Collapse
  Fylkesstyre

  Er du helt sikker på at det ølet ikke er overkarbonert? Picknickkran pleier å funke helt fint med passende slange.
   
 4. john petter

  john petter
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo - Holmlia
  -og du åpner kranen helt med en gang? Det kommer mye skum hvis du "slurer", dvs. ikke åpner helt.
   
  Ekornskurken liker dette.
 5. 1Morten

  1Morten
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Bergen
  Ja. Full pupp på kranen med en gang. Har bare slike kraner jeg, og det fungerer helt utmerket så lenge serveringstrykket er rett.
   
 6. Morten Jensen

  Morten Jensen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Helt sikker, ja. Har prøvd å lyse inn i kranen og det kan se ut som at det er noe plastikk inni der som kanskje ikke burde vært der.

  Men jeg har vært litt forsiktig med å åpne, så det har sikkert bidratt.
   
 7. LarsUlv

  LarsUlv
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Nesttun, Bergen
  Jeg trodde først det var et glass med sukker det var bilde av :D:D
   
  YngveKL og Morten Jensen liker dette.
 8. Morten Jensen

  Morten Jensen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Hahah! Det er i grunn en splitt fra en batch tilbake jeg ikke ble så fornøyd med. Har brukkt den til å teste diverse fremgangsmåter for karbonering.
   
 9. msevland

  msevland
  Expand Collapse
  Fylkesstyre Oslo
  Sentralstyre

  Det er bare noen vanlige årsaker til så mye skum.
  Skittent glass er en av dem. Dersom dette er et Apetina glass for olje og ost, kan dette forklare noe...
  Ellers er det de vanlig skyldige som
  Slangelengde
  Slangerykkelse
  Turbulens i kran
  Temperatur
  Overkarbonering
  Serveringstrykk
  Skjenketeknikk
  (Infeksjon)
   
 10. Morten Jensen

  Morten Jensen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Takk for tipsene! Jeg skal teste litt mer så kanskje det blir bra til slutt. Er forresten ikke et apetina glass. Det er småglass jeg originalt kjøpte på Clas Ohlson for å oppbevare slurry :)
   
  msevland liker dette.
 11. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Satte en Old ale på wlp013 igår kveld. Godt liv så langt, men jeg oppdaga at det var lenge sia jeg har brygga med 013 nå. Satte den til gjæring på 17,5 grader, men det er godt under anbefalt. Justerte temperaturen til 20 nå og tenkte den skulle få holde seg der, men tenkte jeg skulle høre om noen hadde noen tempråd å komme med. Sist jeg brukte denne fikk den bare den tempen det var i kjelleren og var fornøyd med det. @Finn Berger, du har kanskje noen tanker?

  In other news kommer det til å bli fryktelig vanskelig å holde seg til 1.12. med å smake på tønneølet.
   
 12. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg gjæret min siste med den nå på 17. Den jobba godt der, og steig/jeg lot den stige etter hvert. Men den kan sikkert godt stå på 20, om du holder den der. Vil du ha min anbefaling, så start den alltid på 17. Og gi blaffen i hva Whitelabs sier:).
   
  Einar Michelsen, Sarge og erikraude liker dette.
 13. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Jeg pitcha denne på Rundt 16, satte skapet på 17,5 og lot den stå der til jeg oppdaga idag at det var veldig lavt. Lar den stige sakte til 20, da, og holder den der til den er ferdig. :) Du har konsultert på oppskrifta, forresten, en gang for lenge sia.
   
  Finn Berger liker dette.
 14. MonoBryggeriet

  MonoBryggeriet
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Gjærer en Blond med WLP002 etter beskrivelsen på bloggen til Bryggselv. Kort fortalt skal den stige fra 17 til 20 grader over 4 døgn, for så å tas ned igjen til 17 over ett døgn eller to når den er ca.50% utgjæret. Tanken er å bevare mye av esteren gjæren produserer.

  Vel, etter min noe begrensede erfaring med denne gjæren tenkte jeg at den har da nådd 50% utgjæring før dette? Og ganske riktig, i ettermiddag, etter 2 døgn, målte jeg 52,5% attenuasjon på 18 grader steget. Slapp den så fri mot 20 grader (i skrivende stund ca 19,3). Det er fremdeles høy aktivitet i gjærlåsen med ca 2 "plopp" i sekundet, men nå ikke så jevnt og trutt som under full stromgjæring. Vurderer å begynne å ta den ned igjen allerede i kveld, da jeg tror den vil ha gjæret ferdig til i morgen om jeg lar den stå på 20 nå.

  Gode meninger mottas med takk! ;)
   
 15. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Du har helt rett. Det virker rart at den skal bruke 4 døgn på å nå 50%.

  Den vil nok ikke ha gjæret helt ferdig, men når den først begynner å sakne farten, bruker jeg å sette den litt varmere for at ikke temperaturen skal synke. Men jeg styrer altså ikke temperaturen på den måten du gjør. Nå styrer du den direkte, og det er sikkert lurt å sette temperaturen ned nå, om du skal gjøre det. Gjør du det seinere, vil jeg tro den bare tar kvelden helt.

  Spennende å høre hvordan det der går. Jeg har alltid sett med stor skepsis på den artikkelen - uten å ha noen egentlig grunn til det, annet enn at det ser ganske snålt ut, med en gjær som er kjent for å droppe ut kjapt:).
   
 16. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

 17. MonoBryggeriet

  MonoBryggeriet
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg rapporterer mer enn gjerne! :) Da har jeg tatt den ned til 18 grader igjen så får jeg vurdere i morgen tidlig hva jeg eventuelt bør gjøre videre. Det er også tydelig nå at stormgjæringen begynner å avta, og dette stemmer forøvrig godt med mine begrensede erfaringer med WLP002. Tok forøvrig en ny SG måling nå.

  Forløpet har vært som følger:

  0 - døgn, 17grader OG 1043
  1 - døgn, frislipp til 18 grader (ca 5 timer på å stige) SG 1037
  2 - døgn, frislipp til 20 grader SG 1020
  2 - døgn + 6timer, 19,2 grader SG 1019
  Estimert FG 1012.

  BTW! Hvis du husker, brygget jeg spurte om her litt før helga med WLP833 som hadde tilsynelatende stoppet på 1016, våknet til live igjen og er nå nede i 1014 som er 73,7% utgjæring og dermed egentlig helt topp i henhold til data fra White Labs. Skal kjøre CC på denne sammen med den omdiskuterte Blonde alen, så den får enda stå litt, så får jeg se :)
   
  #8537 MonoBryggeriet, 4 Nov 2018
  Sist redigert: 4 Nov 2018
  Finn Berger og erikraude liker dette.
 18. Terje J

  Terje J
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Tromsø
  Du burde først som sist lære deg hvordan du plukker fra hverandre picknick kranen. Det kan ha satt seg noe rusk i ventilen som er årsaken til det voldsomme skummet...
   
  Morten Jensen liker dette.
 19. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  bra - nå skal du ikke henge deg for mye opp i hva Whitelabs skriver på dataarkene. Det hender det er helt på jordet, faktisk. (Ta en kikk på hva de sier om utgjæringen til wlp565, f.eks. De sier opptil 75%, men i virkeligheten kan den dra godt over 90!)) Du må dessuten også se det i forhold til hvor gjærbar den vørteren du har, er. Men 74% på det ølet er veldig greit.

  Det er ellers ikke nødvendigvis så bra å få veldig høy utgjæring. I beste fall betyr det et litt for tørt/tynt øl, i verste fall indikerer det en infeksjon.
   
 20. Morten Jensen

  Morten Jensen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Sliter fortsatt litt med å forstå hvordan kunstig karbonering egentlig fungerer. I følge denne artikkelen må ølet være 0-4 grader før karbonering setter seg. Stemmer det?

  Et ekstra spørsmål: Dette med hvor lenge ølet skal stå tilkoblet er jo ikke helt konkret. Vil ølet bli overkarbonert hvis det står for lenge, eller vil det kun ta til seg en viss mengde co2 på 1 bar?
   

Del denne siden