Jeg har pleid å bruke cognac, men vurderte vodka dor å få ren eik. Har ikke tro på å koke det opp. Det må jo gi noen bismaker.
Det er mange måter å gjøre det på. Jeg har laget te. Du legger flisene i ovnen på 120 grader i en time, og har dem så oppi et glass med (kokt) vann på 80 grader. La det kjøle seg ned, og trekke over natta i kjøleskap. Jeg har brukt dette i en lys kellerbier, som opprinnelig er et eikefatlagret øl, og jeg liker veldig godt det "rioja-preget" det gir, en anelse syrlig, og klart potetkjeller. Da har jeg brukt mellomristet fransk eikeflis - det er vel det de har på Bryggselv. Til 25 liter gir te på 3-3,5 dl flis et ganske markant preg. 1 dl kjenner du så å si ikke, mens 2 gir et nokså diskret, men kjennbart, preg.
Jeg skal bruke det i en barly wine, så har nok litt å gå på. Har vel egentlig falt med på å kjøpe noe vodka og helle hele posen oppi. Så ta det når smaken sitter.
Jeg laget noe pors-dram. Til det brukte jeg det som selges som Moonshine på polet. Det har EKSTREMT lite smak i forhold til f.eks. Absolut vodka. https://www.vinmonopolet.no/vmp/Land/USA/Everclear-Lightnin-Moonshine/p/4377102 Dyrt, men skal vel ikke så mye til?
Fatnybegynnerspørsmål: Når jeg karbonerer naturlig på fat, skal gassen stå på? Trykket faller når jeg stenger av, men jeg finner ikke noen åpenbar lekkasje. Har testet med såpevann, men dette gir heller ingen utslag som skal tyde på lekkasje.
Gassen må stå på når ølet er ferdig karbonert for å opprettholde serveringstrykk. Om det var det du mente.
Når du karbonerer, tar øl opp i seg CO2 fra tomrommet over ølet. Øl og trykk går i balanse. Når det skjer, reduseres naturligvis trykket i tomrommet. Når ølet er ferdig karbonert, vil det ikke lenger ta opp i seg mer CO2 og trykket vil ikke lenger synke. Dersom det fremdeles synker, har du en lekkasje.
Mener du karbonering med sukker eller vørt når du skriver naturlig? I tilfelle bør du sette et visst trykk på fatet før den naturlige karboneringen kommer i gang. Ellers vil kanskje ikke pakningen holde tett. Når den naturlige kartoneringen går mot slutten, bør du slippe ut litt co2 for at ikke ølet skal bli overkarbonert.
Hei Finn, Jeg lovde jo å rapportere, så her er kopi av gjæringsloggen (jada, den er lang, men gidder ikke å "renskrive") GJÆRING: OG 1043, FG 1012 1døgn@17grader 1døgn@18grader 1døgn@19grader 1døgn@20grader Skal på dette tidspunkt ha 50% attenuasjon SG=1021-1022 (jeg tror det blir før…) Når 50% gravity drop er oppnådd skal temperaturen senkes gradvis til 17 grader over ett døgn eller to. Døgn 0 (Fredag) OG 1043 Kl. 1730 Vørteren blir tilsatt oksygen (ca.1 min), clarex, og gjær pitchet ved 17 grader. Ca.100mil (0,8L) gjærceller høstes fra starteren. Pitchet 3 generasjons slurry (WLP002), ca.2 uker gammel, omtrent 150mill celler (nesten dobbelt så mye som jeg trenger iht BS), satt på magnetrører tirsdag kveld, og stått i kjøleskap fra torsdag til fredag. Døgn 1 SG 1037 Kl. 1100 Gjæring godt igang Kl. 1430 Nå er det under 1sek mellom”ploppene”, så stormgjæring er igang Kl. 1800 Måler SG 1037, øker til 18grader uten varmeplate. Bruker 5t på å stige til 18g, kobler til varmeplate. 2 plopp i sekundet nå. Døgn 2 Kl. 1715 Tar prøve, SG 1020! Denne skulle etter plan komme på dag 4, men kom omtrent der jeg tippet. Slipper den naturlig mot 20g da den er 52,5% utgjæret, da jeg ønsker esteren fra de høyere tempraturene. Usikker på om jeg skal begynne å senke i kveld eller i morgen tidlig, men det bør være snart! Tror det blir i kveld hvis temperaturen og aktiviteten fremdeles er høy…. Kl. 2200 er det 19,2g og sannsynligvis høyere i senter. Jeg setter den ned til 18g i kveld. Døgn 3 Kl 0800 18g og fremdeles bra aktivitet med ca. 2sek mellom “ploppene”. Justerer ned til 17,5 grader. Er det fremdeles god aktivitet i ettermiddag tar jeg den ned til 17grader. Kl 1730 SG 1017, Nå har det ca. 3sek mellom ploppene, men de er også litt uregelmessige. Går over til ambient tempkontroll 17,5 grader. Døgn 4 Kl 0800 Ingen synlig aktivitet i gjærlås lengre Kl 1700 SG 1016, Tørrhumler Døgn 5 Kl. 1730 SG 1014 Døgn 6 Kl. 1800 SG 1013 Døgn 7 Kl. 1430 SG 1012 som er target -------- Jeg kommer da til å begynne i kveld å senke den rolig mot CC. En liten smaksprøve levner ingen tvil om at det her er endel fruktig estere. Om det er mer enn hva jeg har hatt på andre brygg er jeg ikke kvalifisert til å svare på, da jeg bare har ett fullført brygg med denne gjæren før. Dette var i tillegg mye kraftigere enn denne Blonde Alen, så det er ikke så lett for meg å sammenligne. Men på spørsmål om jeg kommer til å gjære slik som dette igjen, så er svaret definitivt ja.
Åpnet kjøleskapet og såg at sikkerhetsventilen hadde sprettet ut, samme som i denne posten https://forum.norbrygg.no/threads/odelagt-sikkerhetsventil-pa-fat.32682/ Noen andre som har opplevd dette? Finnes det ventiler med bedre kvalitet?
Når humlen har kokt noen minutter så pleier skummet fra kokingen å løfte humlen opp og klistre den som en grønn krans rundt kokekjelen. Pleier dere da å skrape den ned igjen i kjelen slik at den koker videre eller lar dere den henge?