1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

  1. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Jeg skal bruke det i en barly wine, så har nok litt å gå på. Har vel egentlig falt med på å kjøpe noe vodka og helle hele posen oppi. Så ta det når smaken sitter.
     
  2. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Jeg laget noe pors-dram.
    Til det brukte jeg det som selges som Moonshine på polet. Det har EKSTREMT lite smak i forhold til f.eks. Absolut vodka. https://www.vinmonopolet.no/vmp/Land/USA/Everclear-Lightnin-Moonshine/p/4377102

    Dyrt, men skal vel ikke så mye til?
     
    1Morten liker dette.
  3. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    JAMBO picobryggeri liker dette.
  4. Pål Heide Kielland

    Pål Heide Kielland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Fatnybegynnerspørsmål:
    Når jeg karbonerer naturlig på fat, skal gassen stå på? Trykket faller når jeg stenger av, men jeg finner ikke noen åpenbar lekkasje. Har testet med såpevann, men dette gir heller ingen utslag som skal tyde på lekkasje.
     
  5. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Gassen må stå på når ølet er ferdig karbonert for å opprettholde serveringstrykk. Om det var det du mente.
     
    Pål Heide Kielland liker dette.
  6. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Når du karbonerer, tar øl opp i seg CO2 fra tomrommet over ølet. Øl og trykk går i balanse. Når det skjer, reduseres naturligvis trykket i tomrommet. Når ølet er ferdig karbonert, vil det ikke lenger ta opp i seg mer CO2 og trykket vil ikke lenger synke. Dersom det fremdeles synker, har du en lekkasje.
     
  7. Pål Heide Kielland

    Pål Heide Kielland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Takk for svar. Fatet må med andre ord stå med gassen på under karboneringa.
     
  8. john petter

    john petter
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo - Holmlia
    Mener du karbonering med sukker eller vørt når du skriver naturlig? I tilfelle bør du sette et visst trykk på fatet før den naturlige karboneringen kommer i gang. Ellers vil kanskje ikke pakningen holde tett. Når den naturlige kartoneringen går mot slutten, bør du slippe ut litt co2 for at ikke ølet skal bli overkarbonert.
     
  9. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Du kan sette høyt trykk og etterfylle etterhvert. Ikke alle som stoler på at det er tett
     
  10. Pål Heide Kielland

    Pål Heide Kielland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hei. Feilskriving. Tvangskarbonering med kun CO2 er korrekt.
     
  11. john petter

    john petter
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo - Holmlia
    Ja, da har du fått svar av kompetente folk over her... :)
     
    Pål Heide Kielland liker dette.
  12. Pål Heide Kielland

    Pål Heide Kielland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jepp, alltid god hjelp her :)
    Takker.
    Ser ut til at fatet står stabilt på karboneringstrykk nå
     
  13. MonoBryggeriet

    MonoBryggeriet
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hei Finn,

    Jeg lovde jo å rapportere, så her er kopi av gjæringsloggen (jada, den er lang, men gidder ikke å "renskrive") :rolleyes:
    GJÆRING:
    OG 1043, FG 1012

    1døgn@17grader
    1døgn@18grader
    1døgn@19grader
    1døgn@20grader
    Skal på dette tidspunkt ha 50% attenuasjon SG=1021-1022 (jeg tror det blir før…)
    Når 50% gravity drop er oppnådd skal temperaturen senkes gradvis til 17 grader over ett døgn eller to.

    Døgn 0 (Fredag) OG 1043
    Kl. 1730 Vørteren blir tilsatt oksygen (ca.1 min), clarex, og gjær pitchet ved 17 grader. Ca.100mil (0,8L) gjærceller høstes fra starteren. Pitchet 3 generasjons slurry (WLP002), ca.2 uker gammel, omtrent 150mill celler (nesten dobbelt så mye som jeg trenger iht BS), satt på magnetrører tirsdag kveld, og stått i kjøleskap fra torsdag til fredag.

    Døgn 1 SG 1037
    Kl. 1100 Gjæring godt igang
    Kl. 1430 Nå er det under 1sek mellom”ploppene”, så stormgjæring er igang
    Kl. 1800 Måler SG 1037, øker til 18grader uten varmeplate. Bruker 5t på å stige til 18g, kobler til varmeplate. 2 plopp i sekundet nå.

    Døgn 2
    Kl. 1715 Tar prøve, SG 1020! Denne skulle etter plan komme på dag 4, men kom omtrent der jeg tippet. Slipper den naturlig mot 20g da den er 52,5% utgjæret, da jeg ønsker esteren fra de høyere tempraturene. Usikker på om jeg skal begynne å senke i kveld eller i morgen tidlig, men det bør være snart! Tror det blir i kveld hvis temperaturen og aktiviteten fremdeles er høy….
    Kl. 2200 er det 19,2g og sannsynligvis høyere i senter. Jeg setter den ned til 18g i kveld.

    Døgn 3
    Kl 0800 18g og fremdeles bra aktivitet med ca. 2sek mellom “ploppene”. Justerer ned til 17,5 grader. Er det fremdeles god aktivitet i ettermiddag tar jeg den ned til 17grader.
    Kl 1730 SG 1017, Nå har det ca. 3sek mellom ploppene, men de er også litt uregelmessige. Går over til ambient tempkontroll 17,5 grader.

    Døgn 4
    Kl 0800 Ingen synlig aktivitet i gjærlås lengre
    Kl 1700 SG 1016, Tørrhumler

    Døgn 5
    Kl. 1730 SG 1014

    Døgn 6
    Kl. 1800 SG 1013

    Døgn 7
    Kl. 1430 SG 1012 som er target
    --------
    Jeg kommer da til å begynne i kveld å senke den rolig mot CC.
    En liten smaksprøve levner ingen tvil om at det her er endel fruktig estere. Om det er mer enn hva jeg har hatt på andre brygg er jeg ikke kvalifisert til å svare på, da jeg bare har ett fullført brygg med denne gjæren før. Dette var i tillegg mye kraftigere enn denne Blonde Alen, så det er ikke så lett for meg å sammenligne. Men på spørsmål om jeg kommer til å gjære slik som dette igjen, så er svaret definitivt ja.
     
  14. Nils1

    Nils1
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  15. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Nils1 liker dette.
  16. JahnS

    JahnS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Drammen
  17. JAMBO picobryggeri

    JAMBO picobryggeri
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Flosterøen
  18. Tim Beckenbauer

    Tim Beckenbauer
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Når humlen har kokt noen minutter så pleier skummet fra kokingen å løfte humlen opp og klistre den som en grønn krans rundt kokekjelen. Pleier dere da å skrape den ned igjen i kjelen slik at den koker videre eller lar dere den henge?
     
  19. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hordaland
    Få den ned i kjelen igjen. Det er der den skal være. Gjør lite nyte på kanten... :rolleyes:
     
    JAMBO picobryggeri liker dette.
  20. Tim Beckenbauer

    Tim Beckenbauer
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det ante meg ja. Ikke rart tidligere batcher har vært i flateste laget
     

Del denne siden