"Hjemmebrygging"?Glass som skylles med 60%!! Skylles! Jeg håper at når man skyller, så går det enten i grisen eller tilbake i flaska!
"Hjemmebrygging"?Glass som skylles med 60%!! Skylles! Jeg håper at når man skyller, så går det enten i grisen eller tilbake i flaska!
De fleste knepene i boka er nevnt i denne artikkelen. Dårlig skumstabilitet kan vel ofte skyldes en kompinasjon av flere faktorer: The Secrets to Better Beer Foam | American Homebrewers Association
Problemet med flere av de gode rådene vi kommer over, er at de går på tvers av andre hensyn vi må ta. Jeg hiver ikke i en masse krystallmalt for å få godt skum, f.eks., sjøl om jeg veit at krystallmalt er godt for skummet. Men OK, jeg kan godt hive i litt hvetemalt i en god del øltyper, men ikke så veldig mye, om jeg ikke har andre grunner for å bruke hvetemalt - eller havregryn, for den sakens skyld. Ei heller justerer jeg humlinga med tanke på skum.
Dekstrinmalt anbefales ofte, men effekten er tvilsom.
Problemet med flere av de gode rådene vi kommer over, er at de går på tvers av andre hensyn vi må ta. Jeg hiver ikke i en masse krystallmalt for å få godt skum, f.eks., sjøl om jeg veit at krystallmalt er godt for skummet. Men OK, jeg kan godt hive i litt hvetemalt i en god del øltyper, men ikke så veldig mye, om jeg ikke har andre grunner for å bruke hvetemalt - eller havregryn, for den sakens skyld. Ei heller justerer jeg humlinga med tanke på skum.
Dekstrinmalt anbefales ofte, men effekten er tvilsom.
De langkjedede sukkerartene i dekstrinmalt blir vel brutt ned av enzymene i mesken over tid. Da er det vel bedre å bare bruke et steg på 72C +, så man faktisk får dekstriner. Vil tro at carapils og denslags er litt delvis humbug, siden dette også blir brutt ned til enklere sukkerarter. Har smakt pils hvopr 95% av gristen var cara clair (Castle sin Carapils), og det var jo ikke noe ut av en annen verden med det skummet der, gjæret ned til "vanlig" sted gjorde de og. Solgt som kit på Maltmons, og ingen kunder sa at utgjæringen var dårlig eller at skummet var helt fantastisk.
Hvis man derimot tilsetter slike malttyper senere (ved høyere temperatur) i meskingen, så blir det nok en annen ting.Bare for å få skylt ut sukkeret av de, uten å konvertere de til kortere sukkerarter, da får man dekstrinene.
Den siste linja i innlegget over var bare en tanke, men i mitt hode en logisk tanke. Har ikke prøvd dette selv.Snedig.
Kellerbier noen minutter etter opphelling. Starsannet glass til høyre.Ein kan no kjøre ein test.
Glas 1 vaskes normalt
Glas 2 som 1 skylles med starsan
Glas 3 som 1 skylles med 60 %
Sent from my iPhone using Tapatalk
Den siste linja i innlegget over var bare en tanke, men i mitt hode en logisk tanke. Har ikke prøvd dette selv.
Det må da virke fint, det. Eller man kan trakte dette maltet ved siden av, også. (Her er forøvrig den artikkelen til Scott Janish som jeg gjerne viser til som grunnlag for å si at dekstrinmalt er BS.)
Da er spørsmålet. Hvorfor?
Og hvis du lar dette eksperimentet stå en stund, hvilket av ølene har mest kullsyre i seg? Skumdammenle kommer jo av "nucleation site", aner ikke hva det heter på norsk. Starsannet glass føles "tørrere ut", jeg vil tro det er fordi man kjenner porene i glasset bedre, men aner ikke.
Kjenner ingen forskjell nå, men det henger igjen mer skum på veggene til glasset som blei starsanna. Ser ellers ikke noe poeng i å gjøre dette til en del av den daglige rutinen, og aner ikke hvorfor det funker. Men det funker jo.
Men som @Jo-Helge sa: Jeg brygger øl, ikke skum. Og så lenge det hele tida er mulig å se at det er øl, og ikke vin, jeg har i glasset, er jeg lykklig.
Selv synes jeg presentasjon av et øl har mye å si. Jeg blir omtrent dårlig selv av å se en flaske som er low-fill. Og dette er før flasken er åpnet! Type longneck med bare halveis opp i halsen. Ugh. Når jeg ser en corona må jeg se litt på den..Ser helt forferdelig ut. Ujevn fylling og så langt ned i halsen på flaska. Det er til å bli dårlig av.
Du er no litt spesiell då
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tja, ville du kjøpt en bil hvor hjulene bare henger og slenger, eller sitter ordentlig på ?
Kjøpte ein bil til kr 12000 sist helg
Sent from my iPhone using Tapatalk
Haha, bra svar! Men hjulene satt fast håper jeg.