Tråden for dumme spørsmål.

Tripel med OG 1.065 tilsatt 1kg sukker (lake) etter stormgjæring (dag 3). Gjæret med Mangrove Jack M31. Flaske etter to eller tre uker?
 
Tripel med OG 1.065 tilsatt 1kg sukker (lake) etter stormgjæring (dag 3). Gjæret med Mangrove Jack M31. Flaske etter to eller tre uker?

Du flasker når SG (egenvekta, målt med hydrometer) er stabil over tre dager (mål den første dagen, hopp over en dag, og mål på den tredje). Den verdien du måler da, er FG (final gravity/den endelig egenvekta).

Alle råd om å flaske etter så og så lang tid er bare tull - og i verste fall kan det være farlig å følge dem.
 
Du flasker når SG (egenvekta, målt med hydrometer) er stabil over tre dager (mål den første dagen, hopp over en dag, og mål på den tredje). Den verdien du måler da, er FG (final gravity/den endelig egenvekta).

Alle råd om å flaske etter så og så lang tid er bare tull - og i verste fall kan det være farlig å følge dem.
Jeg har opplevd gjær som har tatt seg "kunstpause" med tilsynelatende stabil SG før den krabber videre nedover. Så om (1) gjæren ikke bunnfaller som forventet, (2) det er tydelige tegn på fortsatt aktivitet eller (3) SG er betydelig høyere enn forventet FG, så er det også grunn til å ikke flaske på noen dager.

Hastigheten på gjæringen henger sammen med flere faktorer. OG betyr noe (høyt alkholinnhold på slutten gir tregere gjæring), gjærtype og temperatur (høyere temperatur gir gjerne raskere gjæring).

Om ølet er ferdig til flasking er en helhetsvurdering.
 
Jeg har opplevd gjær som har tatt seg "kunstpause" med tilsynelatende stabil SG før den krabber videre nedover. Så om (1) gjæren ikke bunnfaller som forventet, (2) det er tydelige tegn på fortsatt aktivitet eller (3) SG er betydelig høyere enn forventet FG, så er det også grunn til å ikke flaske på noen dager.

Hastigheten på gjæringen henger sammen med flere faktorer. OG betyr noe (høyt alkholinnhold på slutten gir tregere gjæring), gjærtype og temperatur (høyere temperatur gir gjerne raskere gjæring).

Om ølet er ferdig til flasking er en helhetsvurdering.

Jeg burde vel ha lagt til noe sånt som "Dette gjelder bare dersom målingene er nede på forventet FG, eller i rimelig nærhet." Gjæringen kan jo stoppe opp som følge av et brått temperaturfall, f.eks..

Men jeg synes du får det til å virke litt for komplisert når du sier at man må gjøre en "helhetsvurdering";). Vanligvis er det såre enkelt - så lenge man har et begrep om hvor FG bør ligge.
 
Når jeg mesker BIAB (i meskepose), rører jeg godt. Måler jeg temperaturen midt i mesken, holder den 65 grader, men om jeg måler helt i kanten, får jeg ofte 67-68 grader, uansett hvor mye og intensivt jeg rører. Hvor er det riktig å måle? Mesker på 65 grader
 
Tapp resten på en 0,5L brusflaske. Hiv på to sukkerbiter, og press ut lufta... Eller fyll på noen ølflasker med patentkork.
Normalt ville eg flasket resten på normal møte, men eg var ton for flasker. Brukte opp alle på å tømme fatene med tapcoolers mottrykksfyller.
Hadde ingen brusflakser. Endte med å bare sette gjæringsbøttene tilbake.
Har to alternativer.
Skaffe flakser.
Drikke og etterfylle fatene.
Om eg etterfyller, så blir evt det på søndag. Skal smake med venner på lørdag.
 
Når jeg mesker BIAB (i meskepose), rører jeg godt. Måler jeg temperaturen midt i mesken, holder den 65 grader, men om jeg måler helt i kanten, får jeg ofte 67-68 grader, uansett hvor mye og intensivt jeg rører. Hvor er det riktig å måle? Mesker på 65 grader

Den temperaturforskjellen du opplever der, virker rar. Men om du lar den stå i ro litt før du måler, er det fremdeles sånn?

I praksis er det aldri jevn temperatur over tid. Du må tenke deg en snittemperatur som så blir den "virkelige".
 
Jeg burde vel ha lagt til noe sånt som "Dette gjelder bare dersom målingene er nede på forventet FG, eller i rimelig nærhet." Gjæringen kan jo stoppe opp som følge av et brått temperaturfall, f.eks..

Men jeg synes du får det til å virke litt for komplisert når du sier at man må gjøre en "helhetsvurdering";). Vanligvis er det såre enkelt - så lenge man har et begrep om hvor FG bør ligge.
Enig, men så er det unntakene, da...
 
Nei, hva setningen faktisk betyr, tror jeg ikke det kan være noen tvil om. Uansett; nå har jeg sendt en mail til Fermentis med spørsmål om hvorfor formuleringa er endra, så kanskje vi får et svar. De har i alle fall svart på spørsmål tidligere:).
...
For å rekapitulere: Dette gjelder den formuleringa på dataarket til tørrgjærene til Fermentis som sier at du etter at gjæren har fått stå i ro i 15 minutter, skal "stir gently for 30 minutes".

Jeg fikk svar i dag. De har endra formuleringa - men hvorfor den gamle fremdeles ligger ute, skjønner jeg ikke. Her er den nye versjonen av datarket: https://fermentis.com/wp-content/uploads/2018/08/SafLager-W-3470_Rev1.pdf

Der står det bare "stir gently and pitch..."
 
Når jeg mesker BIAB (i meskepose), rører jeg godt. Måler jeg temperaturen midt i mesken, holder den 65 grader, men om jeg måler helt i kanten, får jeg ofte 67-68 grader, uansett hvor mye og intensivt jeg rører. Hvor er det riktig å måle? Mesker på 65 grader
Da jeg brygget BIAB med falskbunn gjorde jeg en lignende test med 3 termometre. 1 fastmontert i falskbunn. 1 midt i mesken og 1 på toppen. Det viste avvik som minner om dine. Men det ble godt øl til slutt. :)
 
Da jeg brygget BIAB med falskbunn gjorde jeg en lignende test med 3 termometre. 1 fastmontert i falskbunn. 1 midt i mesken og 1 på toppen. Det viste avvik som minner om dine. Men det ble godt øl til slutt. :)

Problemet er at det virker som at denne feilmarginen gjør FG høyere. Sist brygg, belgisk dobbel, skulle ha en FG på 1.012, men stoppet på 1.020. Karbonerte fint på en uke. Brygget med S-33. Nå, Møllaren, en belgisk hveteøl brygget med S-33, skulle ha FG på 1.007, men stoppet på 1.017. Det gir en ABV på 3.7, noe som er tragisk. Vurdere å helle sukkerlake av 2-300g hvitt sukker i, eventuelt dextrose

Og ja, har prøvd å øke temperatur, røre opp bunnfall etc

Mistenker at meskingen ble på for høy temp. Varmet riktignok meskevannet 65 + 1 grader per kilo malt, noe jeg tror/vet nå er for høyt. Kjedelig med en søt belgisk hveteøl. Trøster meg med at det er brygg #2
 
Problemet er at det virker som at denne feilmarginen gjør FG høyere. Sist brygg, belgisk dobbel, skulle ha en FG på 1.012, men stoppet på 1.020. Karbonerte fint på en uke. Brygget med S-33. Nå, Møllaren, en belgisk hveteøl brygget med S-33, skulle ha FG på 1.007, men stoppet på 1.017.

Og ja, har prøvd å øke temperatur, røre opp bunnfall etc

Mistenker at meskingen ble på for høy temp. Varmet riktignok meskevannet 65 + 1 grader per kilo malt, noe jeg tror/vet nå er for høyt. Kjedelig med en søt belgisk hveteøl. Trøster meg med at det er brygg #2

Jeg ville sjekket at hydrometer og termometer er korrekt. Men det at du "skulle hatt 1.007" vet du ikke noe om iom at du ikke har brygget det før, du mener du skulle hatt det fordi det stod i et eller annet ark, det er mest en pekepinn, men ikke "hva du skulle ha hatt". Det er mye som spiller inn. Jeg måtte f.eks senke mesketemperaturene mine for å få samme FG som tidligere oppskrifter som var mine, bare fordi jeg byttet oppsett. Det at Hydrometeret viste litt i underkant av to poeng feil hjalp jo ikke på klø-seg-i-hue-faktoren det heller.
 
Har du kontroll på gjærhelse, oksygenering og sånt noe? Ut fra egne erfaringer fra starten av bryggekarriera ville jeg starta å lete der.

Edit: særlig hvis ølet smaker søtt.
 
Problemet er at det virker som at denne feilmarginen gjør FG høyere. Sist brygg, belgisk dobbel, skulle ha en FG på 1.012, men stoppet på 1.020. Karbonerte fint på en uke. Brygget med S-33. Nå, Møllaren, en belgisk hveteøl brygget med S-33, skulle ha FG på 1.007, men stoppet på 1.017. Det gir en ABV på 3.7, noe som er tragisk. Vurdere å helle sukkerlake av 2-300g hvitt sukker i, eventuelt dextrose

Og ja, har prøvd å øke temperatur, røre opp bunnfall etc

Mistenker at meskingen ble på for høy temp. Varmet riktignok meskevannet 65 + 1 grader per kilo malt, noe jeg tror/vet nå er for høyt. Kjedelig med en søt belgisk hveteøl. Trøster meg med at det er brygg #2

De avvikene der skyldes ikke ene og alene mesketemperaturen din tror jeg. En grad tilsvarer vel kanskje 2 FG poeng i dette temperaturområdet. Men som andre har skrevet bør du kanskje finne en middelvei med f.eks 64 i midten og 66 ut mot siden hvis det var sånn du opplevde det. Tror du bør se på gjæringen din. Er det nok oksygen, gjær, temp, gjærnæring osv...
 
De avvikene der skyldes ikke ene og alene mesketemperaturen din tror jeg. En grad tilsvarer vel kanskje 2 FG poeng i dette temperaturområdet. Men som andre har skrevet bør du kanskje finne en middelvei med f.eks 64 i midten og 66 ut mot siden hvis det var sånn du opplevde det. Tror du bør se på gjæringen din. Er det nok oksygen, gjær, temp, gjærnæring osv...

Har selvfølgelig endel utstyr som jeg kjøper på sikt. Kjøper ferdige sett til å begynne med. Følger med en pakke til Møllaren (OG 1.045), og to pakker Sinterklaas (OG 1.072). Gjærnæring har jeg glemt å kjøpe. Oksygentilførsel var med kraftig vugging/risting på kjøkkenbenk (setter karet 45 grader og rister), gjæringstemp skjer med STC i kjøleskap. Har dog akkurat funnet og justert 1.5 graders feilmargin på STC, da denne var for høyt innstilt. Rehydrerer på 30 grader i 30 minutter

På en annen side, fikk jeg 10 poeng over forventet OG på begge sett, med nøyaktig samme vannmengde. Justerte dette med mer vann
 
Sist redigert:
Jeg ville sjekket at hydrometer og termometer er korrekt. Men det at du "skulle hatt 1.007" vet du ikke noe om iom at du ikke har brygget det før, du mener du skulle hatt det fordi det stod i et eller annet ark, det er mest en pekepinn, men ikke "hva du skulle ha hatt". Det er mye som spiller inn. Jeg måtte f.eks senke mesketemperaturene mine for å få samme FG som tidligere oppskrifter som var mine, bare fordi jeg byttet oppsett. Det at Hydrometeret viste litt i underkant av to poeng feil hjalp jo ikke på klø-seg-i-hue-faktoren det heller.

Hydrometeret har jeg sjekket flere ganger. Måler temp med manuelt glasstermometer og digitalt. Mulig jeg henger meg litt vel mye opp i oppskriften
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp