Tråden for dumme spørsmål.

Brygget en Sierra Nevada Pale Ale klone den 8. oktober i fjor, altså snart 4 måneder siden (oppskrift vedlagt).

Var i starten ikke særlig fornøyd med den. Virket veldig uryddig og smakte uferdig/grønn ut, og veldig tåkete.

Den fikk stå på fat til 17. januar, og var likedan på smak og utseende da. Bestemte meg for å flaske resten for å frigjøre fatet. Flaksene ble stående i kjeller med temp på 10C.

I går jekket jeg en flaske, og den var krystallklar. Smakene hadde satt seg, og vil si den var spot on. Nydelig.

Vis vedlegget

Har jo hørt at øl blir bedre når det får tid til å modne, men syntes det tok veldig lang tid.

Ikke akkurat et spørsmål, men tenkte å høre om det var flere med samme erfaring, evt. noen triks for å få fortgang på modningen.

Ville f.eks. gelatin ha hjulpet? Kan det være noe med maltet? Første gang jeg bruker Norsk Malt.
 

Vedlegg

  • 0 bytes · Sett: 14
Sist redigert:
Jeg har en Quad som er litt slapt karbonet og en Tripel under stormgjæring (hhv. wlp530 og wlp500)
Vil det være en god idé å tilsette noen dråper av tripel til Quaden for å få i gang karboneringa?
 
Jeg har en Quad som er litt slapt karbonet og en Tripel under stormgjæring (hhv. wlp530 og wlp500)
Vil det være en god idé å tilsette noen dråper av tripel til Quaden for å få i gang karboneringa?

Du driver med naturlig karbonering på fat, gjør du ikke? Den naturlige løsninga ville jo da være å bare tilføre "kunstig" CO2 - men det var kanskje det du ikke ville?

Å tilsette aktiv gjær må jo være en god løsning. Jeg ser ikke noen grunn til ikke å gjøre det - bortsett fra muligheten for kontakt med luft.
 
Dette er en Quad og den skal forbli på flaske


Sent from my iPhone using Tapatalk

Belgisk, selvfølgelig. Denslags tapper man ikke på fat:confused:.

Det er vel samme problem jeg har med en robust porter. Jeg satser på at tida til slutt vil løse problemet; det er jo noe gjær nedi der. Og en quad er vel heller ikke noe du drikker på denne sida av sommerferien?
 
Du driver med naturlig karbonering på fat, gjør du ikke? Den naturlige løsninga ville jo da være å bare tilføre "kunstig" CO2 - men det var kanskje det du ikke ville?

Då vil det vel bli for søtt? Har muligens samme problemet sjølv.. Tappa Trippel på fat på fredag,karbonert med vørter. Ifølge spundingventilen har det ikkje bygd seg opp meir en 0.3 bar hittil. På 23 grader.
 
Har et lite problem når det kommer til Tørrhumling!

Skulle gjøre klar humlen til bryggeøkta jeg hadde i helga og kom til og glemme at siste humlen som skulle i var til tørrhumling. Altså jeg tok ikke spesielt hensyn til at alt skulle være sterilt da det tross alt skulle kokes uansett. Når jeg så oppdaget feilen tok jeg humlen tilbake i humleposen og la dette i fryseren. Er denne humlen nå infisert og umulig og benytte til tørrhumling?
 
Har et lite problem når det kommer til Tørrhumling!

Skulle gjøre klar humlen til bryggeøkta jeg hadde i helga og kom til og glemme at siste humlen som skulle i var til tørrhumling. Altså jeg tok ikke spesielt hensyn til at alt skulle være sterilt da det tross alt skulle kokes uansett. Når jeg så oppdaget feilen tok jeg humlen tilbake i humleposen og la dette i fryseren. Er denne humlen nå infisert og umulig og benytte til tørrhumling?

Hvis du bare helte den i et reint glass eller bolle eller noe sånt, og så helte den tilbake i posen etter en time eller to eller så - og den bare sto i et vanlig reint rom - så hadde jeg ikke brydd meg. Det er vel en del alkohol i det ølet du skal tørrhumle, så eventuelle bakterier - de finnes sikkert, og de finnes uansett - skal slåss for å formere seg oppi der.
 
Hvis du bare helte den i et reint glass eller bolle eller noe sånt, og så helte den tilbake i posen etter en time eller to eller så - og den bare sto i et vanlig reint rom - så hadde jeg ikke brydd meg. Det er vel en del alkohol i det ølet du skal tørrhumle, så eventuelle bakterier - de finnes sikkert, og de finnes uansett - skal slåss for å formere seg oppi der.
Estimert ABV er på rundt 7,5 prosent. Helte det bare i en ren bolle for så og helle tilbake etter 20minutter. Er ikke humle et konserveringsmiddel i seg selv og dreper bakterier, eller har jeg misforstått noe der?

EDIT: Humlen skal tilsettes etter 1 uke i gjæringskar. Benyttet gjærstarer, slik at gjæringen kom særdeles godt i gang etter få timer.
 
Estimert ABV er på rundt 7,5 prosent. Helte det bare i en ren bolle for så og helle tilbake etter 20minutter. Er ikke humle et konserveringsmiddel i seg selv og dreper bakterier, eller har jeg misforstått noe der?

Humle har desinfiserende egenskaper; det var vel grunnen til at den slo gjennom i utgangspunktet. Øl som var tilsatt humle holdt seg en god del lenger enn øl som ikke var tilsatt noe, eller andre urter. At en bakterie som lander på en humlepellet umiddelbart tar reper'n, tror jeg likevel ikke, men det du skildrer der, ville jeg ikke bekymra meg for.
 
Humle har desinfiserende egenskaper; det var vel grunnen til at den slo gjennom i utgangspunktet. Øl som var tilsatt humle holdt seg en god del lenger enn øl som ikke var tilsatt noe, eller andre urter. At en bakterie som lander på en humlepellet umiddelbart tar reper'n, tror jeg likevel ikke, men det du skildrer der, ville jeg ikke bekymra meg for.
Okei, da tar vi sjansen på at det går fint :)
Takk for god hjelp! (Som vanlig) :)
 
Du driver med naturlig karbonering på fat, gjør du ikke? Den naturlige løsninga ville jo da være å bare tilføre "kunstig" CO2 - men det var kanskje det du ikke ville?

Å tilsette aktiv gjær må jo være en god løsning. Jeg ser ikke noen grunn til ikke å gjøre det - bortsett fra muligheten for kontakt med luft.

Nå prøvde jeg meg på dette,
men etter å ha jekka et par flasker så angra jeg meg, for det var jo søren meg kullsyre der
om ikke mye
 
Nå prøvde jeg meg på dette,
men etter å ha jekka et par flasker så angra jeg meg, for det var jo søren meg kullsyre der
om ikke mye

- og er det litt, så betyr vel det at gjæren driver og formerer seg? Så da blir det sikkert mer etter hvert.

Jeg får vel teste en av mine motvillige i kveld, også. (Faktisk var den jeg åpna såpass god som den var at den nesten like gjerne kan få være flat:).)
 
2 kjappe spørsmål: Har latt min Star-San løsning stå på loftet i minusgrader fra høsten og til nå. Vil det forringe egenskapene til StarSan? Bør jeg lage en ny løsning?

Mesketemperaturen: Jeg økte setpoint temp i GF til 70 grader, og etter jeg tilsatte korn, sank den til ca 68 grader. Temp målt i SELVE MESKEN var da 63 grader. Mesking skal skje på 65 grader. Bør jeg neste gang øke temp enda litt mer slik at temp i selve meskemassen viser 65 grader?
 
2 kjappe spørsmål: Har latt min Star-San løsning stå på loftet i minusgrader fra høsten og til nå. Vil det forringe egenskapene til StarSan? Bør jeg lage en ny løsning?

Mesketemperaturen: Jeg økte setpoint temp i GF til 70 grader, og etter jeg tilsatte korn, sank den til ca 68 grader. Temp målt i SELVE MESKEN var da 63 grader. Mesking skal skje på 65 grader. Bør jeg neste gang øke temp enda litt mer slik at temp i selve meskemassen viser 65 grader?

Jeg har erfart det samme, riktignok i kjele med meskepose. Måler jeg utafor posen, kan tempen ligge på 68, mens midt i massen 3-4 grader mindre. Antar at det er i massen som blir det riktige. Begynte selv å bruke mer vann per kilo malt, og da er temperaturen ganske lik. Brukte 3l/kg i starten, men er oppe på 4l/kg ved 6-8kg malt, og 4,5-5l/kg malt ved 4-5kg malt. Blir mindre skylling, men treffer 5-10 poeng over forventet OG uansett.
 
Jeg har erfart det samme, riktignok i kjele med meskepose. Måler jeg utafor posen, kan tempen ligge på 68, mens midt i massen 3-4 grader mindre. Antar at det er i massen som blir det riktige. Begynte selv å bruke mer vann per kilo malt, og da er temperaturen ganske lik. Brukte 3l/kg i starten, men er oppe på 4l/kg ved 6-8kg malt, og 4,5-5l/kg malt ved 4-5kg malt. Blir mindre skylling, men treffer 5-10 poeng over forventet OG uansett.
ja, går sikkert også, men jeg følger Ølbrygging.no sine retningslinjer. De sier vi skal øke temp ca 7 grader over for å kompansere. Jeg endrer ikke vannmengden.
 
Tilbake
Topp