Tråden for dumme spørsmål.

Estimert ABV er på rundt 7,5 prosent. Helte det bare i en ren bolle for så og helle tilbake etter 20minutter. Er ikke humle et konserveringsmiddel i seg selv og dreper bakterier, eller har jeg misforstått noe der?

Humle har desinfiserende egenskaper; det var vel grunnen til at den slo gjennom i utgangspunktet. Øl som var tilsatt humle holdt seg en god del lenger enn øl som ikke var tilsatt noe, eller andre urter. At en bakterie som lander på en humlepellet umiddelbart tar reper'n, tror jeg likevel ikke, men det du skildrer der, ville jeg ikke bekymra meg for.
 
Humle har desinfiserende egenskaper; det var vel grunnen til at den slo gjennom i utgangspunktet. Øl som var tilsatt humle holdt seg en god del lenger enn øl som ikke var tilsatt noe, eller andre urter. At en bakterie som lander på en humlepellet umiddelbart tar reper'n, tror jeg likevel ikke, men det du skildrer der, ville jeg ikke bekymra meg for.
Okei, da tar vi sjansen på at det går fint :)
Takk for god hjelp! (Som vanlig) :)
 
Du driver med naturlig karbonering på fat, gjør du ikke? Den naturlige løsninga ville jo da være å bare tilføre "kunstig" CO2 - men det var kanskje det du ikke ville?

Å tilsette aktiv gjær må jo være en god løsning. Jeg ser ikke noen grunn til ikke å gjøre det - bortsett fra muligheten for kontakt med luft.

Nå prøvde jeg meg på dette,
men etter å ha jekka et par flasker så angra jeg meg, for det var jo søren meg kullsyre der
om ikke mye
 
Nå prøvde jeg meg på dette,
men etter å ha jekka et par flasker så angra jeg meg, for det var jo søren meg kullsyre der
om ikke mye

- og er det litt, så betyr vel det at gjæren driver og formerer seg? Så da blir det sikkert mer etter hvert.

Jeg får vel teste en av mine motvillige i kveld, også. (Faktisk var den jeg åpna såpass god som den var at den nesten like gjerne kan få være flat:).)
 
2 kjappe spørsmål: Har latt min Star-San løsning stå på loftet i minusgrader fra høsten og til nå. Vil det forringe egenskapene til StarSan? Bør jeg lage en ny løsning?

Mesketemperaturen: Jeg økte setpoint temp i GF til 70 grader, og etter jeg tilsatte korn, sank den til ca 68 grader. Temp målt i SELVE MESKEN var da 63 grader. Mesking skal skje på 65 grader. Bør jeg neste gang øke temp enda litt mer slik at temp i selve meskemassen viser 65 grader?
 
2 kjappe spørsmål: Har latt min Star-San løsning stå på loftet i minusgrader fra høsten og til nå. Vil det forringe egenskapene til StarSan? Bør jeg lage en ny løsning?

Mesketemperaturen: Jeg økte setpoint temp i GF til 70 grader, og etter jeg tilsatte korn, sank den til ca 68 grader. Temp målt i SELVE MESKEN var da 63 grader. Mesking skal skje på 65 grader. Bør jeg neste gang øke temp enda litt mer slik at temp i selve meskemassen viser 65 grader?

Jeg har erfart det samme, riktignok i kjele med meskepose. Måler jeg utafor posen, kan tempen ligge på 68, mens midt i massen 3-4 grader mindre. Antar at det er i massen som blir det riktige. Begynte selv å bruke mer vann per kilo malt, og da er temperaturen ganske lik. Brukte 3l/kg i starten, men er oppe på 4l/kg ved 6-8kg malt, og 4,5-5l/kg malt ved 4-5kg malt. Blir mindre skylling, men treffer 5-10 poeng over forventet OG uansett.
 
Jeg har erfart det samme, riktignok i kjele med meskepose. Måler jeg utafor posen, kan tempen ligge på 68, mens midt i massen 3-4 grader mindre. Antar at det er i massen som blir det riktige. Begynte selv å bruke mer vann per kilo malt, og da er temperaturen ganske lik. Brukte 3l/kg i starten, men er oppe på 4l/kg ved 6-8kg malt, og 4,5-5l/kg malt ved 4-5kg malt. Blir mindre skylling, men treffer 5-10 poeng over forventet OG uansett.
ja, går sikkert også, men jeg følger Ølbrygging.no sine retningslinjer. De sier vi skal øke temp ca 7 grader over for å kompansere. Jeg endrer ikke vannmengden.
 
2 kjappe spørsmål: Har latt min Star-San løsning stå på loftet i minusgrader fra høsten og til nå. Vil det forringe egenskapene til StarSan? Bør jeg lage en ny løsning?

Mesketemperaturen: Jeg økte setpoint temp i GF til 70 grader, og etter jeg tilsatte korn, sank den til ca 68 grader. Temp målt i SELVE MESKEN var da 63 grader. Mesking skal skje på 65 grader. Bør jeg neste gang øke temp enda litt mer slik at temp i selve meskemassen viser 65 grader?
Har nå med god margin bikket 100 batcher på GF. Jeg har aldri manipulert temperaturen – og faktisk heller aldri målt temperaturen i maltrøret. Prøvde å google problemstillingen – og bortsett fra noen tidligere poster på dette forumet er det veldig lite informasjon å finne. På GF sine Q&A-sider er det ingenting.

Selv har jeg tenkt at det er temperaturen i væsken som er viktigst – og at det er der hoveddelen av konverteringen skjer. Utgjæringen på egne øl er helt på linje med denne teorien. Mesker jeg lavt blir det god utgjæring – og alltid opp mot grensen for hva gjæren teoretisk skal kunne klare. Mesker jeg høyt blir utgjæringen i den lave del av gjærens kapasitet.

Kan det være at du ”overtenker” dette? 70 grader ved innmesk er veldig høyt – og 72 nærmer seg farlige nivåer for enzymene.

Skal innrømme at jeg ikke er skråsikker på dette, men jeg ville tenkt at om problemstillingen var reell ville en større del av bryggemiljøet ver opptatt av det. Dette gjelder jo ikke bare GF, men alle som brygger med maltrør i en kompaktbrygger.

Sier Ølbrygging at man skal meske inn 7 grader høyere ved bruk av kompaktbrygger? Var hos Nøgne Ø forrige dagen. Der mesker de inn 2 grader over.
 
Sist redigert:
ja, går sikkert også, men jeg følger Ølbrygging.no sine retningslinjer. De sier vi skal øke temp ca 7 grader over for å kompansere. Jeg endrer ikke vannmengden.
¨
Hvis det er 63 grader du skal ha, så er det jo greit.
Trodde du skulle meske på 68, og satt den på 70 før tilsetningen av malt, og derav målte 63 i massen.
 
Jeg har etterhvert med god margin bikket 100 batcher på GF. Jeg har aldri manipulert temperaturen – og faktisk heller aldri målt temperaturen i maltrøret. Prøvde å google problemstillingen – og bortsett fra noen tidligere poster på dette forumet er det veldig lite informasjon å finne. På GF sine Q&A-sider er det ingenting.

Selv har jeg tenkt at det er temperaturen i væsken som er viktigst – og at det er der hoveddelen av konverteringen skjer. Utgjæringen på egne øl er helt på linje med denne teorien. Mesker jeg lavt blir det god utgjæring – og alltid opp mot grensen for hva gjæren teoretisk skal kunne klare. Mesker jeg høyt blir utgjæringen i den lave del av gjærens kapasitet.

Kan det være at du ”overtenker” dette? 70 grader ved innmesk er veldig høyt – og 72 nærmer seg farlige nivåer for enzymene.

Skal innrømme at jeg ikke er skråsikker på dette, men jeg ville tenkt at om problemstillingen var reell ville en større del av bryggemiljøet ver opptatt av det. Dette gjelder jo ikke bare GF, men alle som brygger med maltrør i en kompaktbrygger.

Sier Ølbrygging at man skal meske inn 7 grader høyere ved bruk av kompaktbrygger? Var hos Nøgne Ø forrige dagen. Der mesker de inn 2 grader over.
Ja, vil si det. Se vedlegg. Men siden "bevegelsen" følger væsketemperatur, så skal jeg også gjøre det. Noen kommentar på Star-San? Hvis det er noe risk for at den ikke virker, så lager jeg selvsagt ny bøtte.
 

Vedlegg

  • 0 bytes · Sett: 16
¨
Hvis det er 63 grader du skal ha, så er det jo greit.
Trodde du skulle meske på 68, og satt den på 70 før tilsetningen av malt, og derav målte 63 i massen.
Skal ha 65 grader. Observerte også en annen ting. Dersom jeg vil skylle på 78 grader (mange skyller på 75 grader, ulike oppfatninger her også), så må jeg varme opp vannet minst 4 grader over dette, fordi når vannet har gått gjennom tappekran og nådd mitt plast-dl mål, så synker temperaturen så mye på sekunder.
 
Ja, vil si det. Se vedlegg. Men siden "bevegelsen" følger væsketemperatur, så skal jeg også gjøre det. Noen kommentar på Star-San? Hvis det er noe risk for at den ikke virker, så lager jeg selvsagt ny bøtte.
Starsan tåler godt å stå. Har du pH-meter? Er blandingen under 3, vil den fungere etter hensikten. Hvis ikke, er det bare å etterfylle litt fra flasken.
 
Skal ha 65 grader. Observerte også en annen ting. Dersom jeg vil skylle på 78 grader (mange skyller på 75 grader, ulike oppfatninger her også), så må jeg varme opp vannet minst 4 grader over dette, fordi når vannet har gått gjennom tappekran og nådd mitt plast-dl mål, så synker temperaturen så mye på sekunder.
Ja, jeg sikter mot 80 grader ved skylling. Men det skal sies at skylletemperaturen har liten betydning for ferdig produkt. Noen skyller med kaldt vann. Lengre tid før det koker opp og litt lavere utbytte, men ellers er det uproblematisk.
 
Starsan tåler godt å stå. Har du pH-meter? Er blandingen under 3, vil den fungere etter hensikten. Hvis ikke, er det bare å etterfylle litt fra flasken.
ja, hadde glemt jeg kan sjekke dette med pH-måling. Har pH-papir som jeg bruker, det er vel nøyaktig nok så lenge det er godt innenfor surt område (3 og under).
 
2 kjappe spørsmål: Har latt min Star-San løsning stå på loftet i minusgrader fra høsten og til nå. Vil det forringe egenskapene til StarSan? Bør jeg lage en ny løsning?

Mesketemperaturen: Jeg økte setpoint temp i GF til 70 grader, og etter jeg tilsatte korn, sank den til ca 68 grader. Temp målt i SELVE MESKEN var da 63 grader. Mesking skal skje på 65 grader. Bør jeg neste gang øke temp enda litt mer slik at temp i selve meskemassen viser 65 grader?

Starsanen er sikkert like god.

Det med temperaturen skal jeg ikke si så mye om; jeg har ingen erfaring med makiner. Men vil ikke vannet utafor og innafor blandes fort? (Folk sier jo gjerne at en fordel med en maskin er at den holder mesketemperaturen jevn.) Og dermed vil jo temperaturen i mesken stige. Så om du styrer innmesktemperaturen etter det du opplevde her, vil du fort få en høyere mesketemperatur enn du ønsker.
 
Starsanen er sikkert like god.

Det med temperaturen skal jeg ikke si så mye om; jeg har ingen erfaring med makiner. Men vil ikke vannet utafor og innafor blandes fort? (Folk sier jo gjerne at en fordel med en maskin er at den holder mesketemperaturen jevn.) Og dermed vil jo temperaturen i mesken stige. Så om du styrer innmesktemperaturen etter det du opplevde her, vil du fort få en høyere mesketemperatur enn du ønsker.
Men problemet her er at temperatur målt i væsken på bunnen av kjelen er annerledes enn temp i mesken (som ligger i meske-silen). Hvilken bør jeg bruke? Væsken på bunnen eller mesken med tykk konsistens?
 
Tilbake
Topp