Tråden for dumme spørsmål.

Jeg har stusset på at gjærprodusentene ikke sier noe om dette på sine veiledninger for startere. White labs sier rett ut at den skal i kjøleskapet etter 18 timer på røreren …

De gangene jeg har satt starter på en gjær fra dem, har den knapt kommet i gang etter 18 timer:confused:. Sånne instruksjoner er jo reinspikka tull; du må se an hver starter for seg.
 
De gangene jeg har satt starter på en gjær fra dem, har den knapt kommet i gang etter 18 timer:confused:. Sånne instruksjoner er jo reinspikka tull; du må se an hver starter for seg.
Jeg bruker stort sett bare gjær fra white labs, og de er stort sett ferdige etter 15-18 timer på røreren, så her har vi veldig ulik erfaring skjønner jeg. Selvsagt enig at man må se det an, men som sagt ikke et urimelig råd ut fra mine erfaringer.
 
De gangene jeg har satt starter på en gjær fra dem, har den knapt kommet i gang etter 18 timer:confused:. Sånne instruksjoner er jo reinspikka tull; du må se an hver starter for seg.
Nå ble jeg usikker på den jeg satt i kjøleskapet :eek:
Den sto 13 timer på røreren, og 12 timer uten.
Hvordan ser jeg om den er ferdig?
 
Da har Kølschen som ikke er en Kølsch hatt samme SG i tre døgn kl 2300 i kveld (iSpindel målinger) er det da en universell sannhet at det er klart til høsting i morgen?

Ligger fortsatt en del skum på toppen, men det forsvinner gradvis.
Nei, universell sannhet er det ikke, vil jeg si. Det er mange faktorer som spiller inn. Jeg har opplevd gjær som tar seg en pause, der SG er tilsynelatende stabil. Selv om stabil SG er en sterkt indikator, så er det ting som kan indikere at gjæringen bør få fortsette noen dager til. F.eks. bobling i gjærlåsen, manglende bunnfelling av gjæren, SG er langt fra estimert FG, skum eller gjær på toppen, kort gjæringstid etc. Dette er faktorer man må vurdere. Med erfaring vil det bli enklere, men "universelle sannheter" er det ikke særlig mange av i bryggehobbyen.

RDWHAHB, og alt det. ;-)
 
Sist redigert:
RDWHAHB, og alt det. ;-)

Hæh?

Gjærlåsen har også vært død noen dager, det er av den nyere typen med en løs rakett inni, og raketten ligger fint på bunn i låsen så der er det ikke aktivitet.

Litt usikker på bunnfelling, det ser ut som den har bunnfelt i og med at det ligger et tydeling lag i bunnkoppen, men samtidig er ølet tåkete, type mye luft. Klarer ikke å se partikler.
 
Nå ble jeg usikker på den jeg satt i kjøleskapet :eek:
Den sto 13 timer på røreren, og 12 timer uten.
Hvordan ser jeg om den er ferdig?
Når den ikke lenger produserer skum. Med litt trening vi du også kunne se en fargeforandringer.
Det viktigste er at du ikke skrur lokket fast / tett før den har bunnfelt... bare for å være helt sikker...
 
Hæh?

Gjærlåsen har også vært død noen dager, det er av den nyere typen med en løs rakett inni, og raketten ligger fint på bunn i låsen så der er det ikke aktivitet.

Litt usikker på bunnfelling, det ser ut som den har bunnfelt i og med at det ligger et tydeling lag i bunnkoppen, men samtidig er ølet tåkete, type mye luft. Klarer ikke å se partikler.

Relax, Don't Worry, Have A HomeBrew (Nytt amerikansk jungelordtak.):)

Stabil SG på forventet FG-nivå, og null aktivitet i gjærlåsen = gjæringa er ferdig.

Hvorvidt ølet er tåkete eller ikke, har i seg sjøl ingen betydning. Noen gjærtyper detter ut med en gang jobben er gjort (wlp002), mens andre holder seg svevende i det uendelige (wlp036).
 
Nå ble jeg usikker på den jeg satt i kjøleskapet :eek:
Den sto 13 timer på røreren, og 12 timer uten.
Hvordan ser jeg om den er ferdig?

Det litt deprimremerende svaret jeg er kommet fram til, er at det kan du ikke - i alle fall ikke før det er for seint. Hvis du venter til det ikke lenger produseres skum, har den antakelig gått en stund etter at den var ferdig.

Det er bedre å ta den litt tidlig enn for seint, etter min mening. Det du risikerer om den blir gående for lenge, er at den vil tære på de energireservene som den trenger når den skal jobbe med å bygge opp cellemembranen i starten av gjæringsprosessen.
 
Det som gjør produksjonen av gjærstartere bitte litt vanskelig er at det er veldig stor forskjell på snurretiden mellom ulike kulturer Og i tillegg har helsetilstanden mye å si. En i utgangspunktet treg gjær som har tilbrakt lang tid i kjøleskapet vil trenge mange ganger så lang tid som en frisk, rask kultur. Noen ganger er 12 timer for lenge, andre ganger for lite. Jeg er enig med Finn i at det er bedre å snurre litt for kort tid, og så se det an. Husk at det er lov å måle gravity i startere også.
 
Det som gjør produksjonen av gjærstartere bitte litt vanskelig er at det er veldig stor forskjell på snurretiden mellom ulike kulturer Og i tillegg har helsetilstanden mye å si. En i utgangspunktet treg gjær som har tilbrakt lang tid i kjøleskapet vil trenge mange ganger så lang tid som en frisk, rask kultur. Noen ganger er 12 timer for lenge, andre ganger for lite. Jeg er enig med Finn i at det er bedre å snurre litt for kort tid, og så se det an. Husk at det er lov å måle gravity i startere også.

Jeg satte en 3 liters starter på en pose 1 mnd gammel Imperial Juice (=wyeast1318?), som inneholder 200 milliarder celler, i går, og da tok jeg prøver, for jeg regna med at dette kunne gå veldig fort. Den første tok jeg etter at den kraftigste delen av skumminga var over, og da var den bare på 1.030. Da jeg tok den andre, var den krabbet ned på 1.017/18, og jeg lot den snurre et par timer til før jeg tok den av og satte den i kjøleskapet. Da var det fremdeles godt med skum, men den kan umulig ha vært langt unna å være gått ferdig. (En runde med fordobling av celletallet skal visstnok ta 90 minutter, men det er jeg litt skeptisk til.)

Totalt sto den vel ca. 12 timer.

(Dette skal bli en lett modifisert Vestkyst. Første forsøk med Imperials Juice, og jeg gleder meg allerede till å smake:).)
 
Tror faktisk det blir tvangskarbonering på neste brygg. Da får jeg iallefall testet korkingen. (fyller med mottrykksfyller)

Det skal sies at jeg ikke er helt komfortabel med korkemaskinen, jeg syns jeg må ta mye i, og jeg får aldri det "klikket" som produsenten sier jeg skal få:

Jeg følger opp denne igjen da jeg har korket 40 flasker i dag.
Det jeg oppdaget etter noen flasker var at flere av korkene står skjeivt på flaska, så jeg må faktisk presse tre ganger med 120° vridning på hver flaske for at korkene skal komme flatt på halsen.
Det skal vel ikke være sånn? Reklamasjon?

Er det andre erfaringer med Colt Strong?
 
Noen som kan sette ord på hvordan smakene i en lager utvikler seg?
Har nylig brygget Love in a Canoe (første undergjæret), som er en meksikansk lager (Love in a Canoe Allgrain ølsett, 25 liter - BryggSelv). Litt over 18 dager på 11 grader, og 4-5 dager på 15-16 grader. Stått i romtemp i en uke (har en uke til i romtemp, så 4 uker i 2 grader igjen).

Satte en kaldt i går, bare for å kjenne på hvordan utgangspunktet er (lærdom), og må si det smaker som det belgiske hveteølet jeg laget for et par måneder siden, altså "Møllaren" fra 7fjell, som er en maltdrevet hveteøl med lime i kok.

Ble litt nysgjerrig på utviklingen mtp. smak
 
Eeeller klage på den og få en Doc for mellomlegget, siden den kommer fra Brewshop.
Jeg har den billigste bordmodellen fra brewshop, og den har fungert bra for meg på hundrevis av flasker, kanskje noe galt med den du har fått?

Sent fra min MAR-LX1A via Tapatalk
 
Noen som kan sette ord på hvordan smakene i en lager utvikler seg?
Har nylig brygget Love in a Canoe (første undergjæret), som er en meksikansk lager (Love in a Canoe Allgrain ølsett, 25 liter - BryggSelv). Litt over 18 dager på 11 grader, og 4-5 dager på 15-16 grader. Stått i romtemp i en uke (har en uke til i romtemp, så 4 uker i 2 grader igjen).

Satte en kaldt i går, bare for å kjenne på hvordan utgangspunktet er (lærdom), og må si det smaker som det belgiske hveteølet jeg laget for et par måneder siden, altså "Møllaren" fra 7fjell, som er en maltdrevet hveteøl med lime i kok.

Ble litt nysgjerrig på utviklingen mtp. smak

Høres ikke optimalt ut med gjærdrevne smaker i dette ølet. Hvilken gjær, hvor mye og hva slags temperaturkontroll har du?
 
Tilbake
Topp