Tråden for dumme spørsmål.

Kloakk

Norbrygg-medlem
Tenkte å prøve meg på min første belgiske sterkøl, som vanlig legger jeg oppskriften inn i brewR appen. Det merkelige er at den resonerer seg til en FG på 1.018 mens "Brewing Classic Styles" sier 1.012. Jeg tenkte kanskje appen min var søppel, den er tross alt gammel og forlatt av utvikleren, men når jeg legger den inn hos brewer's friend får jeg en anslått FG på 1.019. Hvorfor? Den skal havne på 7% som fungerer greit når OG er 1.065 og FG 1.012, men om min OG 1.071 går til 1.012 havner jeg på 7,74%

Screenshot_20200621_211116_com.weekendcoders.brewr.jpg
 

Nordlands

Norbrygg-medlem
Det ser ut som BrewR kanskje ikke tar hensyn til høyere utgjæring / senking av FG av det tilsatte sukkeret. Brewfather beregner FG 1.012 med din oppskrift skalert til OG 1.071 for mitt oppsett.
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Det du må ta hensyn til er ugjæringsgraden til gjærtyp
+ sukker og meste temp seff
drit langt i kalkulator og oppskrift
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Det ser ut som BrewR kanskje ikke tar hensyn til høyere utgjæring / senking av FG av det tilsatte sukkeret. Brewfather beregner FG 1.012 med din oppskrift skalert til OG 1.071 for mitt oppsett.
Hmm, som sagt brewer's friend sin recipe builder beregner en FG på 1.019, så det er ikke bare den slitne appen min, men hva foreslår du? Justere ned oppskrifta til 1.065??
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Det du må ta hensyn til er ugjæringsgraden til gjærtyp
+ sukker og meste temp seff
drit langt i kalkulator og oppskrift
Som sagt appen min gjør neppe det, men tenkte kanskje brewer's friend gjorde, men spør deg i samme slengen, blir det best å bare justere oppskriften ned til 1.065?
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
t-58 har moderat utgjæring ser jeg, så det kan jo stemme
hvis du vil ha lavere fg, senk mesketemp eller bytt gjær
du har jo allerede en del sukker

det er en hellig triangel her sukker --> gjærtype --> mesketemp
(også har du noen gjærtyper som driter i det og spiser det meste ;) )

jeg tror BF tar hensyn til sukker og gjærtype
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
t-58 har moderat utgjæring ser jeg, så det kan jo stemme
hvis du vil ha lavere fg, senk mesketemp eller bytt gjær
du har jo allerede en del sukker

det er en hellig triangel her sukker --> gjærtype --> mesketemp
(også har du noen gjærtyper som driter i det og spiser det meste ;) )

jeg tror BF tar hensyn til sukker og gjærtype
De stakkars 110 gramene med aromatic malt som skal trekke vil nok heller gjøre lite uansett temperatur :D Jeg er veldig glad i T-58, men du har kanskje et annet gjær forslag?
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
jeg er veldig glad i wlp550 og BE-134 hvis du vil ha den type øl

begge har høy ugjæringsgrad og ganske krydra og fenolske,
BE-134 er riktig nok en Saison strain og ser ikke ut til å være særlig kresen
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
jeg er veldig glad i wlp550 og BE-134 hvis du vil ha den type øl

begge har høy ugjæringsgrad og ganske krydra og fenolske,
BE-134 er riktig nok en Saison strain og ser ikke ut til å være særlig kresen
Jeg har angst hva diastaticus angår, men ser wlp550 har en mye bedre utgjæring enn T-58, så kanskje jeg prøver meg på den, men om jeg gjør det burde jeg kanskje justere oppskriften til 1.065?
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Jeg har angst hva diastaticus angår, men ser wlp550 har en mye bedre utgjæring enn T-58, så kanskje jeg prøver meg på den, men om jeg gjør det burde jeg kanskje justere oppskriften til 1.065?

Tja, spørsmålet er hva du vil ha da
er og, fg eller alkohol prosentene viktigs?
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
men har ikke du stor nok kjele til å trekke litt mer en 110 gram nå da ;)
Joda jeg har absolutt det, men jeg handler jo DME i 20kg sekker så greit å bruke det om oppskriften tillater det, derfor jeg digger "Brewing Classic Styles" boka.

Tja, spørsmålet er hva du vil ha da
er og, fg eller alkohol prosentene viktigs?

Jeg vil at den skal bli lik som den i boka, så kan jeg leke meg videre om det er noe jeg liker. Greia er, at jeg er veldig glad i hobbyen, men jeg kan ikke bli for tykk eller en alkoholiker, passer dårlig med situasjonen min bare, så da var planen å finne noen ølstiler som både har godt av og ikke minst tåler å stå i boden en stund.

Har du noen gode oppskrifter som har godt av boden så kom gjerne med innspill, kan si at surøl er ute av bildet dog:D
 

Nordlands

Norbrygg-medlem
Som sagt appen min gjør neppe det, men tenkte kanskje brewer's friend gjorde, men spør deg i samme slengen, blir det best å bare justere oppskriften ned til 1.065?
Nei, jeg tror brewersfriend også må være feil. Jeg ville stolt på brewfather som sier FG skal bli 1.012 med din oppskrift med OG 1.071. Om du skalerer ned oppskrift til OG 1.065 sier den du skal få nesten samme FG 1.011, mens om du bytter gjær til f.eks. WLP550 med 85% utgjæring vil du få FG helt nede på 1.004 - både for OG 1.071 og 1.065.

Tillegg: Ref. brewfather kan du da eventuelt droppe sukker med WLP550 og få FG 1.010 fra OG 1.065.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Nei, jeg tror brewersfriend også må være feil. Jeg ville stolt på brewfather som sier FG skal bli 1.012 med din oppskrift med OG 1.071. Om du skalerer ned oppskrift til OG 1.065 sier den du skal få nesten samme FG 1.011, mens om du bytter gjær til f.eks. WLP550 med 85% utgjæring vil du få FG helt nede på 1.004 - både for OG 1.071 og 1.065.
Det var jo veldig lavt igjen, men 550 er ikke var.diastaticus vel?

Edit: Da tenker jeg at jeg skallerer ned til 1.065 og bruker T-58 denne første gangen siden det er en av de gjæretypene boka foreslår, wlp550 neste runde med mindre ølet og smaksløkene ikke vil samarbeide i det hele tatt :)

Mange takk begge to.
 
Sist redigert:

-Tormod-

Norbrygg-medlem
En uåpnet humlepose typ; finest nitrogenfylt, hva er holdbarheten på noe slik så lenge den er oppbevart i fryseren?
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
En uåpnet humlepose typ; finest nitrogenfylt, hva er holdbarheten på noe slik så lenge den er oppbevart i fryseren?
Kommer an på typen og alfasyren og hva du skal bruke den til. Alfasyren ryker selv om pakken ikke er åpna, over tid. Bare å bruke litt ekstra hvis humla er noen år. Så lukter du jo og når du åpner pakken, om det er friskt eller en dank sur lukt.
 
Spørsmål i forbindelse med kettle sour:

- Bakteriene er jo anaerobe og liker ikke oksygen... Kan man fordrive oxygen ved å benytte en oksygeneringsstein (heh) og tilsette CO2 slik at oksygenet blir fordrevet?

Om ikke er vel et alternativ å koke mesken 10-20 minutter i stedet for å bare gi et oppkok for å sterilisere den...

Tanker? :)
 

Janea

Norbrygg-medlem
På tross av sommervarmen har jeg vurdert å brygge en pils.Et alternativ er bruk av jordkjelleren under huset (temperatur mellom 9-11 grader).
I forbifarten nevnte jeg det til en annen bryggeentusiast forleden og han mente at at å kle gjæringskaret med en isolasjonskappe for så å tvinne en slange på utsiden der man sirkulerte konstant med kaldt vann var en god løsning.

Har sett noe lignende har vært diskutert på forumet,men klarer ikke å finne tråden(e).Noen som har en formening om dette?
 
På tross av sommervarmen har jeg vurdert å brygge en pils.Et alternativ er bruk av jordkjelleren under huset (temperatur mellom 9-11 grader).
I forbifarten nevnte jeg det til en annen bryggeentusiast forleden og han mente at at å kle gjæringskaret med en isolasjonskappe for så å tvinne en slange på utsiden der man sirkulerte konstant med kaldt vann var en god løsning.

Har sett noe lignende har vært diskutert på forumet,men klarer ikke å finne tråden(e).Noen som har en formening om dette?
Ingen aning om hvor godt det der vil fungere, men om du har plass så vil jeg jo anbefale et kjøleskap på finn til en femhundrelapp og en enkel kontroller (inkbird o.l.) til samme pris - så er du i mål til rundt 1000-1500 :)
 

Janea

Norbrygg-medlem
Ingen aning om hvor godt det der vil fungere, men om du har plass så vil jeg jo anbefale et kjøleskap på finn til en femhundrelapp og en enkel kontroller (inkbird o.l.) til samme pris - så er du i mål til rundt 1000-1500 :)

Er i budrunde på et greit kjøleskap nå,men så var det problemet med plass da ;).
 
Topp