1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

  1. Permen

    Permen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Kristiansand
    Dette er nok et dumt spørsmål om oppskrifter, så da passer det nok her: o_O
    - Jeg har ikke egen bryggemaskin eller stor nok kjele til å kunne koke 25 liter, slik som det står i oppskrifter i bøker og de fleste ferdige ølsett. Hjemme har jeg foreløpig brukt pinnekjøttgryta på 16 liter (til fruens store fortvilelse), til å brygge brew-in-a-box settene fra Bryggselv. Gryta fungerer utmerket til dette, men jeg vil gjerne begynne å eksperimentere litt mer med oppskrifter og ingredienser.

    Her kommer spørsmålet: Sett at en oppskrift er beregnet til å bli 25 liter, da står det en viss mengde vann, malt, humle og gjær som skal i. Om jeg da skulle funnet ut at jeg kun vil brygge 12,5 liter (halvparten). Skal da mengden av alle ingrediensene også halveres, slik man ville gjort i f.eks en brødoppskrift? :p

    Mvh Per
     
  2. ullrotta

    ullrotta
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja, men ikke tidsbruken

    Sent fra min LON-L29 via Tapatalk
     
    Permen liker dette.
  3. ullrotta

    ullrotta
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Enkel bryggmaskin er også en tanke, så holder du kona fornøyd og :)

    Sent fra min LON-L29 via Tapatalk
     
    Permen liker dette.
  4. Sveen

    Sveen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Eina
    Har brygget en håndfull brygg i en 15 liters kjele selv. Vil anbefale deg å lære deg å tilpasse og lage oppskrifter selv. Finnes en del programmer/nettsider/apper som er veldig hjelpsomme med det. Bruker brewingday.net selv, det er utviklet av en her på forumet. Det er viktig å kunne tilpasse oppskrifter du finner til dytt bryggeri!
     
  5. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Du må jo ta hensyn til boiloff. Det betyr at vannvolumene ikke eksakt skal halveres, for du koker jo bort like mye pr tidsenhet uansett hvor stor batch du brygger på utstyret.
     
  6. Permen

    Permen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Kristiansand
    Takk. Det må jeg sjekke ut
     
  7. Permen

    Permen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Kristiansand
    Takk. Noterer meg det :)
     
  8. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Om du tar med alt avfallet etter kok, spiller ikke avfallet noen rolle, men jeg gjør ikke det, og dermed må jeg regne inn det også i den typen regnskap du etterspør. Jeg får ikke halvparten så mye svinn i form av avfall (vørter med avfall i) når jeg brygger en halv batch, så i praksis må jeg brygge mer enn halvparten for å få halvparten så mye øl.
     
    Permen liker dette.
  9. Niklas Trippler

    Niklas Trippler
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hei. Lurer på om det er mulig å ta imot donasjoner for øl. Tenker på å om man gav vekk gratis øl på en fest, men hang opp nummeret sitt så folk kan Vippse om de ønsker. Om jeg tolker reglene riktig er det da ikke forbudt, da man ikke tar seg betalt for ølet. Stemmer dette, eller er det noe som forhindrer dette?
     
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg kan ikke tenke meg at dette ikke vil betraktes som et forsøk på å omgå loven.

    Jeg vil uansett oppfordre folk til ikke å forsøke å få inntekter fra hjemmebrygget øl på noen måte. Det undergraver muligheten vår til å fortsette å brygge øl, som vi fikk i 1999.
     
    1Morten, Eirik KG, Sarge og 7 andre liker dette.
  11. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det er jo mennesker som eventuelt skal bøtelegge eller dømme deg, så du kan jo spørre deg sjøl om du tror noen vil kjøpe at det ikke var sammenheng mellom ølet og pengene. Jeg hadde ganske sikkert dømt deg, hvis jeg hadde blitt spurt.
     
    john petter, Finn Berger og Jørgen O liker dette.
  12. Kloakk

    Kloakk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Om det etiske ikke spiller en rolle, kan du kanskje se om du finner et smutthull i dette:

    *Hva er et sluttet selskap?
    Med et «sluttet selskap» menes at det er samlet en bestemt krets med mennesker i forbindelse med et bestemt formål i et bestemt lokale, for eksempel et bryllup, konfirmasjon, jubileum osv.

    Deltakerne i selskapet må med andre ord ha en eller annen tilknytning til de som inviterer til selskapet. Det er ikke tilstrekkelig at man skriver seg på en liste eller kjøper billetter i forkant av arrangementet.
     
  13. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Du har ikkje lov å selge heimeøl sjølv om det er eit lukka lag.

    Enig med Finn og Erik, ditte er bere å slå frå seg. Forøvrig er det mest sannsynlig ganske ræva betalt også.
     
    Jørgen O, erikraude og Finn Berger liker dette.
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Man kan drive vederlagsfri skjenking i et sluttet selskap.
     
    erikraude liker dette.
  15. Christopher

    Christopher
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei.

    Jeg er helt ny innen ølbrygging og satt min første batch på lørdag for 10 dager siden. Jeg var veldig påpasselig med å desinfisere alt godt og følte dette kom til å gå veldig bra.

    Det er et elstraktsett og den har stått å gjæra i 10 dager nå.

    Jeg hadde et lite uhell og er redd for at hele batchene er ødelagt! Jeg skulle ha oppi humlepelletsen i dag og åpnet lokket til gjæringskaret nok til at jeg kunne helle disse oppi.

    Dessverre smalt døria igjen back meg og posen til pelletsa klarte å komme i kontakt med ølet. Selvfølgelig hadde jeg ikke desinfisert posen da jeg var utålmodig og dette skulle ta 20 sekunder.

    Er hele batchene mest sannsynlig ødelagt nå?
     
  16. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Bosted:
    Oslo
    Det er umulig å svare sikkert på, men sannsynligvis går det bra. Det taler til din fordel at det er flere prosent alkohol i ølet som virker desinfiserende i seg selv.
     
  17. Roadrune

    Roadrune
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stord
    Det kan fort gå bra også :)

    Sålenge du var ren på fingrene og ikke har brukt posen som dopapir eller lommetørkle da :D

    Du KAN selvsagt også ha fått en infeksjon, men det vil du oppdage når det er ferdig, lukter og smaker det ok er det bare å kjøre på.
     
  18. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det går mest sannsynlig bra. Du kan ha vært uheldig, men nå er det alkohol i ølet ditt, og det hjelper en hel del.
     
  19. Kloakk

    Kloakk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Klart, så kan de vippse "bursdagsgaver" om ei uke. Og bare så det er sagt er jeg personlig i mot hva jeg selv skisserer, men også opptatt av å svare på spørsmålet uavhengig av mine personlige meninger :)
     
  20. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nja - jeg mener bestemt at vi ikke skal hjelpe folk med sånne problemer her på forumet. Å omgå alkoholloven er å gå i mot våre egne interesser.

    Jeg mener det er etisk tvilsomt, også - men det er faktisk en annen sak.
     
    Jo-Helge, 1Morten, ullrotta og 2 andre liker dette.

Del denne siden