Tråden for dumme spørsmål.

Har spørsmål om effekt av risting og oksidering av brygget. Er i gang med bryggedag og er andre gang vi brygger. Har vørter på kok og der funket det greit med tapping over i gjæringsdunken med mye plasking. Skal også sette 50 liter Cider på FirstPrice juice i en 60 liter vinballong av glass... og den ser jeg for meg strekk og ryggskader hvis jeg skal riste inn okysgen i den[emoji23]

Det jeg lurer på er hvor mye effekt ristemetoden egentlig har??

Luft består av ca. 21% okygen, i gjæringskar o.l etter man har satt på lokket er det ca. 5-10 liter luft.... klarer man teoretisk og praktisk for den sagt skyld å riste inn noe særlig grad av oksygen?

Ser for meg at metningsgraden av vesken på 20 grader etter å ha blitt helt oppi gjæringskaret er ganske bra..

Synspunkter/erfaringer der ute?


Sent from my iPad using Tapatalk

Har blitt sagt ganske mye om dette opp gjennom årene. Jeg har ikke referanser for hånden men husker å ha lest meg opp på dette selv og konkluderte da med at ved risting kommer man aldri over "X PPM oksygen" og om man vil høyere må man tilføre med pumpe eller oxygen/diffusjonsstein. Kjøpte da selv et enkelt kit med regulator/stein og jula-oksygenflaske og benyttet det siden...

Men så er det andre igjen som som sier at den moderne tørrgjæren inneholder "full pakke" av hva den trenger slik at den i utgangspunktet ikke er avhengig av et høyt oksygeninnhold, slik at det å tilføre oksygen i det hele tatt er unødvendig...

Av relevant empiri har jeg kun følgende å komme med:
- Satt to bøtter juleøl med Mangrove Jack's M47 til gjæring for 10 dager siden. Den ene bøtta fikk oksygen og den andre ikke (kun litt risting)... Målte SG i dag og den med oksygen var nede på 1022 mens den andre ikke hadde kommet lavere enn 1025 (OG 1068, est FG 1018)... Men om resultatet blir identisk til slutt og at den uten oksygen bar bruker litt mer tid - det aner jeg ikke :)

Men jokk i vei litt på bøtta; det er jo greit for syns skyld uansett :)
 
På gjærstarter som står på magnetrører, vil gjæren danne krausen som ser ut som i gjærbøtta, eller er det nesten hvite fine skummet som kommer ganske tidlig krausen?
 
Spørsmål som slo meg mens jeg fiklet med utstyret (om det er lov å si) tidligere i dag:

- Vi er jo opptatt av å bruke næringsmiddelgodkjente slanger i bryggeprosessen, men vi (og sikkert mange andre) fyller bryggemaskina med hageslangen .... :) For vår del er det kun snakk om et par meter med slange som vi tar vannet strømme gjennom en stund før vi fyller maskina - men det er kanskje "ille nok"? Sitter det potensielle usmaker og mikroplast i denne som blir med i mesken, eller er det en høyst teoretisk problemstilling?
 
Spørsmål som slo meg mens jeg fiklet med utstyret (om det er lov å si) tidligere i dag:

- Vi er jo opptatt av å bruke næringsmiddelgodkjente slanger i bryggeprosessen, men vi (og sikkert mange andre) fyller bryggemaskina med hageslangen .... :) For vår del er det kun snakk om et par meter med slange som vi tar vannet strømme gjennom en stund før vi fyller maskina - men det er kanskje "ille nok"? Sitter det potensielle usmaker og mikroplast i denne som blir med i mesken, eller er det en høyst teoretisk problemstilling?

Alkoholen du får i ølet etter gjæring er eit mykje større problem for helsen din en eit par meter med hageslange ........

Og får du usmak frå slangen er der noke alvorlig kvalitets problemet med den slangen du bruker


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Alkoholen du får i ølet etter gjæring er eit mykje større problem for helsen din en eit par meter med hageslange ........


Sent from my iPhone using Tapatalk

Det har du helt sikkert rett i men jeg lurer allikevel. Det blir jo noen liter etter hvert og om slangen står i solen og varmes opp/kjøles ned syklisk over tid er det mulig at den er proppfull av mikroplast... men jeg vet ikke og tenkte kanskje at noen andre her visste :)
 
Det har du helt sikkert rett i men jeg lurer allikevel. Det blir jo noen liter etter hvert og om slangen står i solen og varmes opp/kjøles ned syklisk over tid er det mulig at den er proppfull av mikroplast... men jeg vet ikke og tenkte kanskje at noen andre her visste :)
Ikke gunstig å bruke til varmt vann. Men jeg bruker næringsmiddelgodkjent slange til fylling av bryggevann, fra hageslangeuttaket på veggen og inn til krane i bryggeriet, og derfra til kjelene.
 
Kjører på med dumme spørsmål jeg...

På pakken til US-05 står det at en pakke (11,5g) holder til "20-30 liter vørter". Men dersom man tar utgangspunkt i "pitching rate" de oppgir i data-arkene sine konkluderer man enkelt med at man behøver ca 4 pakker.

Brewfather sin "pitch rate calculator" (0.75) sier også det samme; brygget mitt (OG 1.056) krever 517 milliarder celler (40 gram) av US-05.

Hvorfor skriver de 1 pakke = 20-30 liter når deres egne kalkulasjoner (samt 3-part) sier at man må doble det som står på pakka?

Og ja; jeg bestilte to pakker US-05 og ikke fire... :) Bør jeg skaffe to pakker ekstra og gå for 4? (50 liter til gjæringskaret).
 
Kjører på med dumme spørsmål jeg...

På pakken til US-05 står det at en pakke (11,5g) holder til "20-30 liter vørter". Men dersom man tar utgangspunkt i "pitching rate" de oppgir i data-arkene sine konkluderer man enkelt med at man behøver ca 4 pakker.

Brewfather sin "pitch rate calculator" (0.75) sier også det samme; brygget mitt (OG 1.056) krever 517 milliarder celler (40 gram) av US-05.

Hvorfor skriver de 1 pakke = 20-30 liter når deres egne kalkulasjoner (samt 3-part) sier at man må doble det som står på pakka?

Og ja; jeg bestilte to pakker US-05 og ikke fire... :) Bør jeg skaffe to pakker ekstra og gå for 4? (50 liter til gjæringskaret).
Jeg bruker 2 pakker på 20 liter, ikke fordi jeg tror det er nødvendig, men fordi jeg vet at alt hjemmebrygg har en viss % av villgjær og bakterier, jeg tenker derfor at jo raskere min valgte gjær får fotfeste jo mindre sjans er det for annet rusk å etablere seg :)
 
Når er en hjemmebrygget pils på sitt beste, før kvaliteten avtar? Har brygget en pils som har stått over 6 uker på flaske, og begynner å ligne på en god pils. Når skal man invitere på fest?
 
Når er en hjemmebrygget pils på sitt beste, før kvaliteten avtar? Har brygget en pils som har stått over 6 uker på flaske, og begynner å ligne på en god pils. Når skal man invitere på fest?
Bør jo holde et halvt års tid, så det er ingen bråhast. Det er gjerne humlearomaen som gir seg først, og derfor har gjerne en del tørrhumlede IPAer ganske kort best før-dato. En pils kan jo også kalles lager og så lenge den lagres kjølig så holder den lenge, og de første ukene blir den gjerne bare bedre og bedre. I den grad man kan lagre vekk usmaker så tenker jeg at en pils eller annen lys øl bare har godt av minst to måneders lagring.
 
Når er en hjemmebrygget pils på sitt beste, før kvaliteten avtar? Har brygget en pils som har stått over 6 uker på flaske, og begynner å ligne på en god pils. Når skal man invitere på fest?

En godt laget øl er vanligvis best når du kommer til siste flasken :)
En pils bør lagres mørkt på 2 ℃ i 2 mnd (etter karbonering), men det er det vanskelig å få til ...
 
En godt laget øl er vanligvis best når du kommer til siste flasken :)
En pils bør lagres mørkt på 2 ℃ i 2 mnd (etter karbonering), men det er det vanskelig å få til ...
Da gjelder det samme som alltid. Man må "bare" sørge for å brygge regelmessig nok.. [emoji85] Spørsmål er da hva som er vanskeligst å få til, brygging eller lagring...
 
Tenkte lage oppskriften på bildet med appelsinskall fra økologiske appelsiner.

Har surt/søtt skall fra bryggebutikk noe for seg?
 

Vedlegg

  • Screenshot_20200707-214423_Facebook.jpg
    Screenshot_20200707-214423_Facebook.jpg
    333,8 KB · Sett: 31
4kg flaske, regulatoren har målt ca 50 bar siden den ble kjøpt, etter å ha koblet på 2 fat i dag ser den sånn ut(se bildet) er det riktig å anta at jeg må fylle CO2 flasken nå?

received_1391557781055229.jpeg
 
4kg flaske, regulatoren har målt ca 50 bar siden den ble kjøpt, etter å ha koblet på 2 fat i dag ser den sånn ut(se bildet) er det riktig å anta at jeg må fylle CO2 flasken nå?

Vis vedlegget 45854

Nei. Du kan veie flasken for å vite hvor mye som er igjen. Er nåla på 0 er det helt tomt/null trykk.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Nei. Du kan veie flasken for å vite hvor mye som er igjen. Er nåla på 0 er det helt tomt/null trykk.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Det er ganske tungvindt, hos meg, å skru av regulatoren å få veid flaska. Så det er ingen indikator på at det begynner å bli tomt altså?
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp