Det høres absolutt ikke normalt ut, jeg har tilt og de avviker jevnt med 0,6 grader fra Inkbirden min, men utover det er det aldri mer enn 18,4 på tilten om inkbirden er stilt inn på 19, så det der ville jeg sjekket asapDagens dumme spørsmål:
- Brygget en IPA med OG 1.053 (ca 45 liter) i dag og tilsatte 3 pakker US-05 ved 25C rett i karet uten rehydrering (rørte det inn med en pinne da det havnet oppå et skumlag).... Dette var ca kl 14:30.
Jeg lot kjøleskapet trekke temperaturen ned til 20C (gjæringstemepratur), og når jeg sjekket Tilt-data i Brewfather rundt kl 18 så så alt greit ut... Temperaturen hadde kommet seg ned til 20C...
Etter hvert som kvelden har blitt eldre har temperaturen bare fortsatt å stige... Å stige... 25.6 C og still going strong...
Nå kjenner jeg at jeg begynner å bli litt bekymret... Har jeg feilprogrammert STC-1000+ slik at den kjører temp helt i taket - eller er dette stormgjæringsfasen jeg ikke har observert før (første brygg med tilt hydrometer)....
Er forøvrig på nattevakt frem til kl 10 i morgen tidlig så får ikke sjekket hva som faktisk foregår før da!
Det høres absolutt ikke normalt ut, jeg har tilt og de avviker jevnt med 0,6 grader fra Inkbirden min, men utover det er det aldri mer enn 18,4 på tilten om inkbirden er stilt inn på 19, så det der ville jeg sjekket asap
Ja der er vi enige, jeg burde nok presisert det, jeg tror tilten din er riktig og at styringa feiler. Hva har du satt STC'en på? Altså hvor langt får det stige/synke før den slår inn?Takk. Jeg mistenker for øvrig ikke at tilten måler feil temperatur men at STC-1000+ ikke er programmert riktig slik at den kjører på med varme i stedet for kjøling.... Men så vet jeg jo at gjæringen kan være ganske intens og bringe opp temperaturen mye, men har ikke nok erfaring til å vite om +5C er normalt etter 8-10 timer eller ikke
Ja der er vi enige, jeg burde nok presisert det, jeg tror tilten din er riktig og at styringa feiler. Hva har du satt STC'en på? Altså hvor langt får det stige/synke før den slår inn?
Dagens dumme spørsmål:
- Brygget en IPA med OG 1.053 (ca 45 liter) i dag og tilsatte 3 pakker US-05 ved 25C rett i karet uten rehydrering (rørte det inn med en pinne da det havnet oppå et skumlag).... Dette var ca kl 14:30.
Jeg lot kjøleskapet trekke temperaturen ned til 20C (gjæringstemepratur), og når jeg sjekket Tilt-data i Brewfather rundt kl 18 så så alt greit ut... Temperaturen hadde kommet seg ned til 20C...
Etter hvert som kvelden har blitt eldre har temperaturen bare fortsatt å stige... Å stige... 25.6 C og still going strong...
Nå kjenner jeg at jeg begynner å bli litt bekymret... Har jeg feilprogrammert STC-1000+ slik at den kjører temp helt i taket - eller er dette stormgjæringsfasen jeg ikke har observert før (første brygg med tilt hydrometer)....
Er forøvrig på nattevakt frem til kl 10 i morgen tidlig så får ikke sjekket hva som faktisk foregår før da!
05 skal kunne fikse det der, så ikke fortvil. Men med enhver annen aktuell gjær ville du nok måttet regne med en del fusel og andre utriveligheter.
Nå bruker jeg en ferdig snekra ITC-308 så dette er kanskje et dumt spørsmål, men viser STC'en hva nåværende grad er?Den skal være satt til å holde 20C med en hysterisis-setting på 0,5C. Jeg verifiserte at set-point var 20C før jeg forlot bryggeboden og tilt-data viser jo at den jobbet seg ned til (og holdt) denne temperaturen initielt, så det ser jo ut som den var programmert riktig også....
STC-proben er forøvrig ført inn i et temperaturmålings-rør i gjæringstanken (SS brew bucket) og bør således ha samme forutsetninger som tilten for korrekte målinger....
Det er neppe stormgjæringa sin skyld at den har kommet så høyt, så jeg ville prøvd å finne ut av grunnen.Takk for svar.
Hvordan løser man så dette? Pitcher på lavere temp (17-18) slik at den initielle stormgjæringen ikke blir for heftig? (fra 18 -> 22-23 i stedet for 20 -> 25?)....
Nå bruker jeg en ferdig snekra ITC-308 så dette er kanskje et dumt spørsmål, men viser STC'en hva nåværende grad er?
Å heisann, ja det blir noe tungvindt..Jepp!.... Men ikke når den er 15-20 km unna
Det er jo lovende, "farsmelk"Ser for øvrig at temperaturen nå er på vei nedover igjen (23.9 etter topp på 25.6)...
Må ellers si at jeg er skikkelig imponert over Tilt og integrasjon mot brewfather! Skikkelig gøy å få oppdatert gravity og temperatur hvert kvarter via etheren - selv om det sannsynligvis ikke spiller noen trille for sluttresultatet (utover at det kan hjelpe til med å identifisere issues slik som dette)
Det er jo lovende, "farsmelk"
Jeg lo jeg, barnslig kan være vel så kult som seriøst
Edit: Kan legge til at jeg og medbryggeren min har en avtale om at vi navngir hverandres egenkomponerte øl... Og håpløst barnslige som vi er trekker navnene oftere i den retningen enn mot det pompøse - eller fornuftige! ^^
Takk for svar.
Hvordan løser man så dette? Pitcher på lavere temp (17-18) slik at den initielle stormgjæringen ikke blir for heftig? (fra 18 -> 22-23 i stedet for 20 -> 25?)....
Edit: Etter andre gjennomlesing av kommentaren din tror jeg at jeg initielt tolket den feil.... er det riktig at u mener at 05 kompenserer for at gjæringstemperaturen er såpass høy, men ikke at den har skylden i at temperaturen har steget med 5C på 10 timer?
Er det tett i åpning på det røret? Hvis ikke kanskje proben blir mer påvirket av temperaturen til luften rundt og da ikke måler rett når det blir stor forskjell mellom temperaturen til luft og vørter.STC-proben er forøvrig ført inn i et temperaturmålings-rør i gjæringstanken (SS brew bucket) og bør således ha samme forutsetninger som tilten for korrekte målinger....