1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

  1. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Under 1.050 og gjæret ved 20C så går det helt fint med en pakke. Til høyere OG, lavere temperatur, trengs det mer gjær. Selv om det og ofte går greit med drøye underpitch.
     
    Quintilian liker dette.
  2. ThomasC

    ThomasC
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Når er en hjemmebrygget pils på sitt beste, før kvaliteten avtar? Har brygget en pils som har stått over 6 uker på flaske, og begynner å ligne på en god pils. Når skal man invitere på fest?
     
  3. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bør jo holde et halvt års tid, så det er ingen bråhast. Det er gjerne humlearomaen som gir seg først, og derfor har gjerne en del tørrhumlede IPAer ganske kort best før-dato. En pils kan jo også kalles lager og så lenge den lagres kjølig så holder den lenge, og de første ukene blir den gjerne bare bedre og bedre. I den grad man kan lagre vekk usmaker så tenker jeg at en pils eller annen lys øl bare har godt av minst to måneders lagring.
     
  4. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesstyre Oslo
    Sentralstyre

    En godt laget øl er vanligvis best når du kommer til siste flasken :)
    En pils bør lagres mørkt på 2 ℃ i 2 mnd (etter karbonering), men det er det vanskelig å få til ...
     
    erikraude liker dette.
  5. Viraverk

    Viraverk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Da gjelder det samme som alltid. Man må "bare" sørge for å brygge regelmessig nok.. Spørsmål er da hva som er vanskeligst å få til, brygging eller lagring...
     
  6. Hsl123

    Hsl123
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tenkte lage oppskriften på bildet med appelsinskall fra økologiske appelsiner.

    Har surt/søtt skall fra bryggebutikk noe for seg?
     

    Vedlagte filer:

  7. Kloakk

    Kloakk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    4kg flaske, regulatoren har målt ca 50 bar siden den ble kjøpt, etter å ha koblet på 2 fat i dag ser den sånn ut(se bildet) er det riktig å anta at jeg må fylle CO2 flasken nå?

    received_1391557781055229.jpeg
     
  8. SnorreSC

    SnorreSC
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Larvik
    Nei. Du kan veie flasken for å vite hvor mye som er igjen. Er nåla på 0 er det helt tomt/null trykk.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  9. Kloakk

    Kloakk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er ganske tungvindt, hos meg, å skru av regulatoren å få veid flaska. Så det er ingen indikator på at det begynner å bli tomt altså?
     
    #13049 Kloakk, 8 Jul 2020
    Sist redigert: 8 Jul 2020
  10. PetterL

    PetterL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Har du kjølt ned flaska?
     
  11. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Du har ikkje såtte flaska kaldt samtidig tilfeldigvis?
     
  12. Kloakk

    Kloakk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Nei, flaska står utenfor kjøleskapet i romtemperatur. Fikk koblet av, her var det mange tall gitt:

    8,64kg
    6,75kg (kan være 3,75kg)

    Er det full og tom?

    Edit: det kan ikke stemme for flaska veier 8,949kgo_O

    received_722989368520907.jpeg
     
    #13052 Kloakk, 8 Jul 2020
    Sist redigert: 8 Jul 2020
  13. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Tare er vekt av tom flaske. Så spørst om du må få tak i litt Co2 :)
     
  14. Kloakk

    Kloakk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja da har jeg ca 300 gram, hvor mye går det på å karbonere 2 19L fat, sånn ca.?
     
  15. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Vol CO2 x 1,96 x 19L
     
    Kloakk liker dette.
  16. Kloakk

    Kloakk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bah, får vel kaste meg i bilen da:D Det går vel forsåvidt, men resten av uka er pakke, nåvel, mange takk for hjelp folkens.
     
  17. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesstyre Oslo
    Sentralstyre

    En tommelfingerregel er at manometeret viser 50 så lenge det er komprimert (les: flytende) CO2 i flaska. Etter det synker det raskt da ‘hele’ volumet da er gass.
    Dvs. når det synker under 50, bør du ha en reserveflaske, eller starte prosess med fylling :)
     
  18. Kloakk

    Kloakk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Var det som ante meg, nåvel, oppi det hele så hadde jeg flaks. Jeg fatet 2 øl og begge fatene ble fylt med starsan og dyttet ut med gass, fikk kobla de på og satt trykk før jeg la merke til at nåla hadde rørt seg. Etter at jeg bestemte meg for å koble av flaska og dra å fylle åpnet jeg ventilen og det var ikke mer en en gode 10-15 sekunder og den var tom. Kjedelig om det hadde skjedd mitt i fatinga :D
     
    erikraude og msevland liker dette.
  19. Roadrune

    Roadrune
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stord
    Er gjæren min infisert?

    Jeg satte en starter for noen dager siden, som har stått to dager i kjøleskap, da jeg dekanterte ølet så jeg at gjærkaken hadde flere "klumper" som kunne minne om mugg, men de hadde ca samme farge som gjæren og gjærkaken var vanskelig å løse opp i resten av ølet, det ble mye klumper type gammel melk.

    Gjæren er WLP028 og dette er starter nr to, og restene av første starter var satt på kjøling 13/3-20, den så helt fin ut da jeg satte den i helga, men luktet litt mye gjær...

    Er det vært å hive dette i et brygg i morgen, eller bør jeg skaffe ny gjær?

    418E80CB-8403-4834-ABB5-5FFF10337C2E.jpeg 5249115E-609B-4CA4-97D4-18D1E017F6E6.jpeg
     
  20. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Bosted:
    Oslo
    Ser ut som gjær.
     

Del denne siden