Tråden for dumme spørsmål.

Jeg er blitt over gjennomsnittet opptatt av å holde meg unna O2 på kald side, jeg bruker vanlige bøtter og kjører lukket overføring. Jeg har tilt og pleier å tørrhumle i slutten av gjæringa sånn at noe O2 kan bli blåst ut. Jeg har også begynt med startere på alt av gjær, det sparer meg noen penger, men mest av alt er det gøy.

Spørsmålet ligger i at jeg satt en White IPA til gjæring i går med T-58 og den er allerede på 90% antatt utgjæring. Jeg har funnet ut at alt over 6 dager tørrhumling gir et preg jeg ikke foretrekker. Så da blir spørsmålet, hva er "lesser of two evils".

1. Tørrhumle i morra og fate etter 8 dager.
2. Vente med tørrhumling og leve med O2'en fra tørrhumlingen.

Så det er sagt, en oppgradering er uaktuelt, jeg har nettopp kuttet et hull mellom mancaven min og vaskerommet for å få kortest mulig vei til stor kurs og vann og kona er akkurat på vippen, så derfor må jeg velge den beste løsningen med det jeg har. Jeg liker tross alt å bo her og ikke i garasjen:D

Hva tenker dere er veien å gå her?

med tanke på oksygen så er det vel sikrest å tørrhumle så tidlig som mulig, mens den ennå er litt CO2 aktivitet :confused:
 
Jeg er blitt over gjennomsnittet opptatt av å holde meg unna O2 på kald side, jeg bruker vanlige bøtter og kjører lukket overføring. Jeg har tilt og pleier å tørrhumle i slutten av gjæringa sånn at noe O2 kan bli blåst ut. Jeg har også begynt med startere på alt av gjær, det sparer meg noen penger, men mest av alt er det gøy.

Spørsmålet ligger i at jeg satt en White IPA til gjæring i går med T-58 og den er allerede på 90% antatt utgjæring. Jeg har funnet ut at alt over 6 dager tørrhumling gir et preg jeg ikke foretrekker. Så da blir spørsmålet, hva er "lesser of two evils".

1. Tørrhumle i morra og fate etter 8 dager.
2. Vente med tørrhumling og leve med O2'en fra tørrhumlingen.

Så det er sagt, en oppgradering er uaktuelt, jeg har nettopp kuttet et hull mellom mancaven min og vaskerommet for å få kortest mulig vei til stor kurs og vann og kona er akkurat på vippen, så derfor må jeg velge den beste løsningen med det jeg har. Jeg liker tross alt å bo her og ikke i garasjen:D

Hva tenker dere er veien å gå her?

3. Evt vente, og noen få timer før tørrhumling skru opp temperaturen 3-4 grader slik at ølet slipper på løst co2 og delvis "selvskrubber" bøtta fra du tørrhumler.
 
med tanke på oksygen så er det vel sikrest å tørrhumle så tidlig som mulig :confused:
Tja, jeg vil jo helst ikke blåse for mye aroma ut av blow off'en heller, jeg trekker ting ut av der sola ikke skinner, men ser for meg at å tørrhumle mens det enda er aktivitet vil gjøre en forskjell, men jeg har ingen fakta så deffor spør jeg her, hvordan gjør du det?
 
3. Evt vente, og noen få timer før tørrhumling skru opp temperaturen 3-4 grader slik at ølet slipper på løst co2 og delvis "selvskrubber" bøtta fra du tørrhumler.
Utenfor boksen tenking er smooth, så jeg spør i samme slengen, anbefaler du alt. 3 fordi du tenker at ølet har godt av å stå en stund på gjærkaka?
 
Sist redigert:
3. Evt vente, og noen få timer før tørrhumling skru opp temperaturen 3-4 grader slik at ølet slipper på løst co2 og delvis "selvskrubber" bøtta fra du tørrhumler.
Utenfor boksen tenking er smooth, så jeg spør i samme slengen, anbefaler du alt. 3 fordi du tenker at ølet har godt av å stå en stund på gjærkaka?[/QUOTE]

Jeg anbefaler det ikke direte, jeg burde skrevet det. Se på det som et ekstra alternativ. Jeg har alltid gjæret i bøtter og det er for det meste sånn jeg har gjort det iom at jeg ikke har hatt mulighet til enkel purging bortsett fra å stikke co2 ned under lokket.

Men når det har kommet til tørrhumlede øl så har jeg ikke tenkt gjærkake, bare når jeg bør ta det ifht når humletilsetningen ble gjort. Smak/Aroma. Kontakttiden kan også senkes med aktivitet i karet og høyere temperatur, selv om det ikke er snakk om utrolig aktivitet akkurat ved å frigi CO2. Men slik jeg ser det så kan man også samtidig hemme potensiell Diacetyl fra hop creep.
 
Sist redigert:
må innrømme jeg ikke har fulgt helt med i svingene i denne tråden, men jeg liker å tørrhumle når aktiviteten dabber av
Du skriver 90% gjæring, da ville jeg tørrhumle, også vente 6 dager hvis det er din preferanse
Du fater uansett gjør du ikke?
 
Jeg anbefaler det ikke direte, jeg burde skrevet det. Se på det som et ekstra alternativ. Jeg har alltid gjæret i bøtter og det er for det meste sånn jeg har gjort det iom at jeg ikke har hatt mulighet til enkel purging bortsett fra å stikke co2 ned under lokket.

Men når det har kommet til tørrhumlede øl så har jeg ikke tenkt gjærkake, bare når jeg bør ta det ifht når humletilsetningen ble gjort. Smak/Aroma. Kontakttiden kan også senkes med aktivitet i karet og høyere temperatur, selv om det ikke er snakk om utrolig aktivitet akkurat ved å frigi CO2.
Jeg skjønner, men hva tenker du om fordelene ved å la ølet sitte på gjærkaka? Såvidt jeg har forstått og forsåvidt merket på smak holder 3 dager tørrhumling, merker ikke forskjell mellom 3 og 6 dager, men har aldri fatet et øl tidligere enn 12 dager, så jeg lurer på om det kan ha negativt utfall å fate allerede etter 8 dager? Jeg skrur stort sett alltid tempen opp 2 grader etter tørrhumling eller når det blir stille i blow off'en. Dette er første gang jeg setter starter på høstet T-58 og på 18 grader knuser den seg igjennom sukkeret, jeg brygger alltid 2 brygg, og selv S-04 ligger etter. Nå var det nok en liten overpitch da jeg endret hva jeg skulle brygge etter starteren ble satt pga mangel på humle som jeg ikke sjekket før det var for seint.
 
må innrømme jeg ikke har fulgt helt med i svingene i denne tråden, men jeg liker å tørrhumle når aktivitet dabber av
Du skriver 90% gjæring, da ville jeg tørrhumle, også vente 6 dager hvis det er din preferanse
Du fater uansett gjør du ikke?
Skjønner, om jeg kunne velge fritt liker jeg 3 dager tørrhumle, men merker liten til ingen forskjell på 3 og 6 dager så tenker at noen dager ekstra på kaka og et par grader høyere ikke gjør annet en godt for ølet, men det er kun basert på antakelser.

Det jeg er bekymret for er usmaker ved å ta ølet for tidlig av kaka. Og jo dette ølet skal på fat :)
 
Jeg anbefaler det ikke direte, jeg burde skrevet det. Se på det som et ekstra alternativ. Jeg har alltid gjæret i bøtter og det er for det meste sånn jeg har gjort det iom at jeg ikke har hatt mulighet til enkel purging bortsett fra å stikke co2 ned under lokket.

Men når det har kommet til tørrhumlede øl så har jeg ikke tenkt gjærkake, bare når jeg bør ta det ifht når humletilsetningen ble gjort. Smak/Aroma. Kontakttiden kan også senkes med aktivitet i karet og høyere temperatur, selv om det ikke er snakk om utrolig aktivitet akkurat ved å frigi CO2.
Jeg skjønner, men hva tenker du om fordelene ved å la ølet sitte på gjærkaka? Såvidt jeg har forstått og forsåvidt merket på smak holder 3 dager tørrhumling, merker ikke forskjell mellom 3 og 6 dager, men har aldri fatet et øl tidligere enn 12 dager, så jeg lurer på om det kan ha negativt utfall å fate allerede etter 8 dager? Jeg skrur stort sett alltid tempen opp 2 grader etter tørrhumling eller når det blir stille i blow off'en. Dette er første gang jeg setter starter på høstet T-58 og på 18 grader knuser den seg igjennom sukkeret, jeg brygger alltid 2 brygg, og selv S-04 ligger etter. Nå var det nok en liten overpitch da jeg endret hva jeg skulle brygge etter starteren ble satt pga mangel på humle som jeg ikke sjekket før det var for seint.

Neh, hvis gjæren er ferdig og det smker fint så er åtte dager helt greit det. Jeg har selv fatet øl med US-05 etter fire dager og det har fungert helt fint det. OG 1.052 sånn ca, hjemmebrygger-overpitch (1pk til 14L) med aggressiv temperaturstyring opp til 28 grader fra 16 grader ved pitch.

Fordelene (hvis ser bort fra kontakttid med humle) er at ølet modnes raskere siden du har mer gjær pr ml øl enn ved å la det modnes på flaske/fat, og ølet står ikke i kjøleskapet. Men dette er stilavhengig. Med IPA så er det mer tørrhumle, tapp ferskt og holdet kaldt hele veien, mens andre stiler kan smake bedre raskere hvis de står litt varmere, det modnes raskere, men holdbarheten kan gå noe ned.Men samtidig, Jo lengre et øl står i ei bøtte jo mer oksygen slipper det inn over tid og da gjæringslås-propper lekker, lokk lekker, og selve gjærlåsen slipper inn oksygen, men dette tar tid.
 
Sist redigert:
Neh, hvis gjæren er ferdig og det smker fint så er åtte dager helt greit det. Jeg har selv fatet øl med US-05 etter fire dager og det har fungert helt fint det. OG 1.052 sånn ca, hjemmebrygger-overpitch (1pk til 14L) med aggressiv temperaturstyring opp til 28 grader fra 16 grader ved pitch.

Fordelene (hvis ser bort fra kontakttid med humle) er at ølet modnes raskere siden du har mer gjær pr ml øl enn ved å la det modnes på flaske/fat, og ølet står ikke i kjøleskapet. Men dette er stilavhengig. Med IPA så er det mer tørrhumle, tapp ferskt og holdet kaldt hele veien, mens andre stiler kan smake bedre raskere hvis de står litt varmere, det modnes raskere, men holdbarheten kan gå noe ned.Men samtidig, Jo lengre et øl står i ei bøtte jo mer oksygen slipper det inn over tid og da gjæringslås-propper lekker, lokk lekker, og selve gjærlåsen slipper inn oksygen, men dette tar tid.
Fantastisk, da tørrhumler jeg i morra og lar det stå maks 6 dager på 2 grader høyere og fater. Mange takk for svar, det gjelder dere alle :)
 
Jeg er blitt over gjennomsnittet opptatt av å holde meg unna O2 på kald side, jeg bruker vanlige bøtter og kjører lukket overføring. Jeg har tilt og pleier å tørrhumle i slutten av gjæringa sånn at noe O2 kan bli blåst ut. Jeg har også begynt med startere på alt av gjær, det sparer meg noen penger, men mest av alt er det gøy.

Spørsmålet ligger i at jeg satt en White IPA til gjæring i går med T-58 og den er allerede på 90% antatt utgjæring. Jeg har funnet ut at alt over 6 dager tørrhumling gir et preg jeg ikke foretrekker. Så da blir spørsmålet, hva er "lesser of two evils".

1. Tørrhumle i morra og fate etter 8 dager.
2. Vente med tørrhumling og leve med O2'en fra tørrhumlingen.

Så det er sagt, en oppgradering er uaktuelt, jeg har nettopp kuttet et hull mellom mancaven min og vaskerommet for å få kortest mulig vei til stor kurs og vann og kona er akkurat på vippen, så derfor må jeg velge den beste løsningen med det jeg har. Jeg liker tross alt å bo her og ikke i garasjen:D

Hva tenker dere er veien å gå her?
Tørrhumlet etter 4 dager og flasket etter 7 dager med en White IPA engang. Ble veldig godt øl og fikk gode tilbakemeldinger fra dommere bortsett fra at ølet var sendt inn i feil klasse.
 
Tørrhumlet etter 4 dager og flasket etter 7 dager med en White IPA engang. Ble veldig godt øl og fikk gode tilbakemeldinger fra dommere bortsett fra at ølet var sendt inn i feil klasse.
Sweet, jo flere jo bedre, som @Finn Berger alltid sier, ikke stol på en kilde, selv om @Miguel er blitt en god kilde, så beroliger det meg at flere underskriver på at det går greit å fate tidlig så lenge SG har vært stabil minimum 48 timer. Da blir det tørrhumling i morra tidlig, mange takk :)
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Misforstå meg rett!
Jeg liker at enkle problemstillinger "kompliseres" og utfordres!

Mye av det som postes her postes jo for diskusjonens skyld!

Vi bedriver jo en svært teoritung hobby, hvor alt baserer seg på variabler vi veldig varierende grad har kontroll over.

Setter alltid pris på dine innlegg, da de sjeldent har to streker under svaret, men er godt backet av teori og mengder med erfaring!

Skål!
 
Misforstå meg rett!
Jeg liker at enkle problemstillinger "kompliseres" og utfordres!

Mye av det som postes her postes jo for diskusjonens skyld!

Vi bedriver jo en svært teoritung hobby, hvor alt baserer seg på variabler vi veldig varierende grad har kontroll over.

Setter alltid pris på dine innlegg, da de sjeldent har to streker under svaret, men er godt backet av teori og mengder med erfaring!

Skål!

Det var en veldig underlig post jeg hadde, med bare sitatet fra deg. Jeg skulle skrive en humoristisk kommentar, men blei forstyrra av noe - og så endte jeg åpenbart med å tøtsje "send svar" uten å ha skrevet noe svar. Sorry; det var bare en meningsløs post, og slett ingen meningsytring av noe slag:(.
 
Jeg er blitt over gjennomsnittet opptatt av å holde meg unna O2 på kald side, jeg bruker vanlige bøtter og kjører lukket overføring. Jeg har tilt og pleier å tørrhumle i slutten av gjæringa sånn at noe O2 kan bli blåst ut. Jeg har også begynt med startere på alt av gjær, det sparer meg noen penger, men mest av alt er det gøy.

Spørsmålet ligger i at jeg satt en White IPA til gjæring i går med T-58 og den er allerede på 90% antatt utgjæring. Jeg har funnet ut at alt over 6 dager tørrhumling gir et preg jeg ikke foretrekker. Så da blir spørsmålet, hva er "lesser of two evils".

1. Tørrhumle i morra og fate etter 8 dager.
2. Vente med tørrhumling og leve med O2'en fra tørrhumlingen.

Så det er sagt, en oppgradering er uaktuelt, jeg har nettopp kuttet et hull mellom mancaven min og vaskerommet for å få kortest mulig vei til stor kurs og vann og kona er akkurat på vippen, så derfor må jeg velge den beste løsningen med det jeg har. Jeg liker tross alt å bo her og ikke i garasjen:D

Hva tenker dere er veien å gå her?

Et klassisk dilemma.

Jeg tror oksygenfaren er overdrevet. Hvis du vipper lokket forsiktig opp så det bare blir ei lita glippe, og raskt slenger humla inn, begrenser du i alle fall noe hvor mye luft du får inn. Jeg opplever ikke fryktelige konsekvenser av dette.

Du kan blåse inn CO2 samtidig, via krana, så du skaper trykk i karet. Det burde vel også hjelpe. Timer du det tett, blir det ikke store mengden aroma som forsvinner med CO2'et, hvis du er bekymra for det. Og samtidig roter du vel noe gjær opp i suspensjon, også. Men det er jo uansett masse gjær i suspensjon i ølet. Det er ikke sånn at gjæren detter kollektivt ut og går i dvale når hovedgjæringa er over. Jeg skjønner ikke helt at ikke den skal være veldig motivert for å hive seg over det som måtte komme av oksygen, og bruke det til å respirere.

Ellers anbefaler mange nå å tørrhumle i to omganger; en gang under hovedgjæringa, for å få effekten av biotransformasjon, og så en gang etter hovedgjæringa. (Og gjerne etter coldcrashing. Det er hva Scott Janish mener er best, og jeg har hørt Denny Conn lovprise effekten av det i en experimental brewing-podcast.)

Jeg ville ikke bekymre meg for at gjæren ikke får tid til å rydde opp. Den bør få et par dager etter at hovedgjæringa er over, men den trenger egentlig ikke mye tid. Og det er vel sjelden at gjæren jobber seg rett ned til FG og kutter tvert? Som regel er det en gradvis affære, og den eter nok unna det den skal ete unna av avfalsstoffer mens den tygger seg ned det siste egenvektspoenget.
 
Et klassisk dilemma.

Jeg tror oksygenfaren er overdrevet. Hvis du vipper lokket forsiktig opp så det bare blir ei lita glippe, og raskt slenger humla inn, begrenser du i alle fall noe hvor mye luft du får inn. Jeg opplever ikke fryktelige konsekvenser av dette.

Du kan blåse inn CO2 samtidig, via krana, så du skaper trykk i karet. Det burde vel også hjelpe. Timer du det tett, blir det ikke store mengden aroma som forsvinner med CO2'et, hvis du er bekymra for det. Og samtidig roter du vel noe gjær opp i suspensjon, også. Men det er jo uansett masse gjær i suspensjon i ølet. Det er ikke sånn at gjæren detter kollektivt ut og går i dvale når hovedgjæringa er over. Jeg skjønner ikke helt at ikke den skal være veldig motivert for å hive seg over det som måtte komme av oksygen, og bruke det til å respirere.

Ellers anbefaler mange nå å tørrhumle i to omganger; en gang under hovedgjæringa, for å få effekten av biotransformasjon, og så en gang etter hovedgjæringa. (Og gjerne etter coldcrashing. Det er hva Scott Janish mener er best, og jeg har hørt Denny Conn lovprise effekten av det i en experimental brewing-podcast.)

Jeg ville ikke bekymre meg for at gjæren ikke får tid til å rydde opp. Den bør få et par dager etter at hovedgjæringa er over, men den trenger egentlig ikke mye tid. Og det er vel sjelden at gjæren jobber seg rett ned til FG og kutter tvert? Som regel er det en gradvis affære, og den eter nok unna det den skal ete unna av avfalsstoffer mens den tygger seg ned det siste egenvektspoenget.
Har The New IPA boka, men ikke fått tid til å lese enda, og jeg får stadig oppsummering her inne på det viktigste så blir sikkert ikke lest med det første:D, men noterer ned det du skriver og tester ut en stormhumling under neste White IPA brygg for å se og smake forskjellen. CC har jeg sluttet med siden jeg bruker bøtter så det får vente. SG er 1.017 og antatt FG er 1.016, så koker en tilsetningspose men jeg skriver :) Mange takk for godt og informativt svar som vanlig.
 
Brygget Holmen`s Prøyssen Pils for over 1 uke der jeg,foruten å bli søkkplaget i løpet av bryggingen endte opp med en vanvitig høy OG(tør ikke å si hvor mye).
Planen var å ta den øyeblikkelig ned i jordkjelleren der temperaturen er jevnt 10-11 grader,men den ble dessverre stående de 2 første døgn i 14 grader.Vil dette med høy temperatur de 2 første dagene ha noe å si for prosessen ?
 
Brygget Holmen`s Prøyssen Pils for over 1 uke der jeg,foruten å bli søkkplaget i løpet av bryggingen endte opp med en vanvitig høy OG(tør ikke å si hvor mye).
Planen var å ta den øyeblikkelig ned i jordkjelleren der temperaturen er jevnt 10-11 grader,men den ble dessverre stående de 2 første døgn i 14 grader.Vil dette med høy temperatur de 2 første dagene ha noe å si for prosessen ?

Det er det vanskelig å vite, og jeg vil tro at det avhenger en del av hvilken gjær du bruker.
 
Sist redigert:
Brygget Holmen`s Prøyssen Pils for over 1 uke der jeg,foruten å bli søkkplaget i løpet av bryggingen endte opp med en vanvitig høy OG(tør ikke å si hvor mye).
Planen var å ta den øyeblikkelig ned i jordkjelleren der temperaturen er jevnt 10-11 grader,men den ble dessverre stående de 2 første døgn i 14 grader.Vil dette med høy temperatur de 2 første dagene ha noe å si for prosessen ?
Var det 34/70 så tror jeg det går ganske så greit :)
 
Det var en veldig underlig post jeg hadde, med bare sitatet fra deg. Jeg skulle skrive en humoristisk kommentar, men blei forstyrra av noe - og så endte jeg åpenbart med å tøtsje "send svar" uten å ha skrevet noe svar. Sorry; det var bare en meningsløs post, og slett ingen meningsytring av noe slag:(.
Vel.
Skumpdrepende middel står nå på lista....
Dette kom jeg hjem til etter 24t snurring og 24t stå i ro.

Blåst av foliehatten og sluppet til ubudne gjester..

Da blir det topphøsting fra gjæringskaret når jeg nå tørrhumler
4a2fe39ff64d1725a4a94af18dbdc5ed.jpg
bfea062ed3d8bc2ba4623b84d851c32b.jpg
 
Tilbake
Topp