1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

  1. Quintilian

    Quintilian
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ja den passet akkurat inn i åpningen slik at slangen den trekker inn bak seg i praksis tetter hullet. Dog god tanke :)
     
  2. Quintilian

    Quintilian
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jepp. Jeg har faktisk kjøpt en Inkbird 308 Wifi som skal benyttes i stedet; men den er opptatt med å gjære en Pale Ale i øleskapet (som akkurat nå midlertidig er omgjort til gjæringsskap nr 2) :)
     
  3. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Stc'en skal jo fikse det helt fint, det må være noe gæli som ikke er rett.
     
  4. Quintilian

    Quintilian
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg kom tilfeldigvis akkurat nå over følgende avsnitt skrevet av Kjetil Jikiun (Nøgne Ø) fra boken "Ølbrygging fra hånd til munn" (se vedlagte bilde)... Mulig at jeg ga gjæren litt for gode vekstvilkår ved å pitche 3 pakker på 25 C og med en god del oksygen.
     

    Vedlagte filer:

    • gjær.jpg
      gjær.jpg
      Filstørrelse:
      497,1 KB
      Visninger:
      33
    loebrygg liker dette.
  5. PetterL

    PetterL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    3 pakker gjær på 45 liter er IKKE mye, heller for lite...
     
    erikraude, Steinar Huneide og Kloakk liker dette.
  6. BlindMission

    BlindMission
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Opplevde noe lignende på Brigeren min 9. april i år, fikk 26 grader ganske fort. Det viste seg at jeg ikke hadde plugget i kjøleskapkontakten til InkBirden.....Tok et døgn før jeg oppdaget feilen.
     
    erikraude og Mc. liker dette.
  7. Roadrune

    Roadrune
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stord
    Et dumt spørsmål til:

    Jeg pleier å pakke om alle humlene til et brygg dagen før, og har ikke vært supernøye med hygiene siden de alikevel skal i kok, men nå slo det meg etter jeg hadde vakumpakket alt i går at den ene pakken skal tørrhumles...

    Vil en 5-minutter på 80°C i steikeovnen mens de er vakumpakket gjøre noe med aromaen?

    Var selvsagt ren på hender, og veide opp i en ren skål, men det har ikke vært Starsan el i bildet.
     
  8. john petter

    john petter
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo - Holmlia
    Steking av humle vil absolutt gjøre noe med aromaen, ja. Har ikke hørt om noen som praktiserer det.

    Humle har antiseptiske egenskaper. Helt greit å tørrhumle uten å bruke starsan, vanlig renslighet holder. Slik du beskriver.
     
    #13088 john petter, 9 Jul 2020
    Sist redigert: 9 Jul 2020
    erikraude og Roadrune liker dette.
  9. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Eller å sette kjøleskap kontakten i heater output på itc..
     
    erikraude liker dette.
  10. Roadrune

    Roadrune
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stord

    Takk, da går det nok strålende :)
     
    john petter liker dette.
  11. BlindMission

    BlindMission
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Det har jeg også gjort en gang, ja...
     
  12. Quintilian

    Quintilian
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Har konkludert med at det var stormgjæring som trakk temperaturen opp fra 20c til 25c i går. STC står innstilt på 20C og siden i morges har både STC, Tilt og BrewBucket-termometeret vist 19-20 grader.


    IMG_1879.jpg
    IMG_5349.jpg
     
    Nordlands liker dette.
  13. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Men hvis kjøleskapet ditt ikke klarer å ta unna for stormgjæringa er det noe alvorlig gæærnt. Det burde jo kunne ta temperaturen i omgivelsene ned til omtrent null, og da bør ikke ølet klare å holde 25 grader over omgivelsene.
     
    Jørgen O liker dette.
  14. Quintilian

    Quintilian
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Temperaturen steg fra 20C til 25C på 4 timer. Deretter sank den til 20C i løpet av de påfølgende 3 timene.

    Med et volum på 40-50 liter er det ganske mye treghet ("inertia"), og med kjølekapasitet på 500(?) watt vil nedkjølingen etter en kraftig temperatur-boost ta noe tid... Mulig rett og slett kjøleskapet ikke er kraftig nok (det er et gammelt og slitent ett), men det finner jeg nok ut når jeg skal kjøre CC (vil da se hvor lang tid det bruker på å få vørteren fra 20 -> 2-3C)...
     
    erikraude liker dette.
  15. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesstyre Oslo
    Sentralstyre

    Jeg får den typen svingninger dersom jeg kjører STC-1000 på ambient (luft) i kjøleskapet, og logger temp i thermowell.
    Dersom jeg kjører STC i thermowell / isolert på gjæringskar, får jeg ingen svingninger
     
    Kloakk liker dette.
  16. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Bosted:
    Oslo
    For øvrig skjønner jeg ikke at folk kobler til varmekilde dersom ønsket gjæringstemperatur er lavere enn romtemperatur. Det eneste du oppnår med det er yoyo-oppførsel der kjøle- og varmekilde kjemper mot hverandre. Bruk kun den ene, og la ambient temperature være "motpart'.
     
  17. Pål Heide Kielland

    Pål Heide Kielland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trøndelag
    Det er også min metode. Og med trykk er ikke 10-12C nødvendig temp for lagergjær
     
  18. Chris Angvik

    Chris Angvik
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Skal sette inn vannprofil på Brewfather, og har funnet verdiene fra kommunens hjemmeside. Noen som kan hjelpe meg å tolke/oversette slik at jeg får riktige verdier inn i Brewfather? Her er verdiene jeg kan endre i Brewfather;

    Calcium Ca+2 - ppm=
    Magnesium Mg+2 - ppm=
    Sodium Na+ - ppm=

    Chloride CI - ppm=
    Sulfate SO4-2 - ppm=
    Bicarbonate HCO3 - ppm=

    Her er utdraget fra kommunen;

    vannprofil.JPG
     
  19. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Med mindre du har egen brønn, så kan du ganske sikkert bruke "default" profilen i Brewfather. Hvis du vil ha dette presist, så kan du sende en e-post til kommunen og be om talla.
     
    Chris Angvik liker dette.
  20. Nordlands

    Nordlands
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Giske
    Eneste som er oppgitt der er mg/l Kalsium på linjen hvor det står Kalk - dette samsvarer også med hardhet 2.4 grader dH. mg/l = ppm så det blir 17 på første linje. Siden denne verdien er omtrent lik, og det er bløtt vann, kan du som Steinar Huneide sier sikkert bare bruke default profilen i Brewfather.

    Tillegg: Ev. spørre kommunen om verdier for Magnesium, Natrium, Klor, Sulfat og Alkalitet.
     
    Chris Angvik liker dette.

Del denne siden