Janea
Norbrygg-medlem
Var det 34/70 så tror jeg det går ganske så greit
Det var 34/70.
Var det 34/70 så tror jeg det går ganske så greit
Vel.
Skumpdrepende middel står nå på lista....
Dette kom jeg hjem til etter 24t snurring og 24t stå i ro.
Blåst av foliehatten og sluppet til ubudne gjester..
Da blir det topphøsting fra gjæringskaret når jeg nå tørrhumler
Jeg bruker ikke starsan i kolben. Fyller kolben med kokende vann før bruk, og heller oppi kokende vørter, kjøler ned i vasken.Been there, seen that ... .
Jeg opplevde dessverre at skumdreper ikke hjalp noe særlig, så det har jeg kutta ut. Det jeg tror - med sterkt trykk på "tror" i motsetning til "veit" - er at det har hjulpet å skylle kolben for starsan med kokt vann før jeg heller vørteren oppi. Jeg har i alle fall hatt mye mindre trøbbel med overskumming etter at jeg begynte med det. Det var @Jo-Helge som satte meg på ideen etter at jeg posta dette bildet som en morsomhet:
Vis vedlegget 45956
Han antyda at det der kanskje kunne være starsan-skum. Så jeg begynte å skylle ut, fallosgjæren forsvant - og det blei mindre problem med overskumming.
Som sagt, jeg skal ikke fortelle noen som har problemer med at starteren ikke vil holde seg i kolben, at de bare skal sørge for at det ikke er rester av starsan der, så vil alt løse seg. Men ... .
Jeg bruker ikke starsan i kolben. Fyller kolben med kokende vann før bruk, og heller oppi kokende vørter, kjøler ned i vasken.
Rengjør med pbw, eller maskinoppvaskpulver hvis jeg er litt ekstra lat og ikke gidder å gå i kjelleren etter pbw.
WLP400 er jo en rakker av en gjær på 22-23 grader da, så det burde ant meg at 2l var i overkant mye vørter.
Jeg bruker ikke starsan i kolben. Fyller kolben med kokende vann før bruk, og heller oppi kokende vørter, kjøler ned i vasken.
Rengjør med pbw, eller maskinoppvaskpulver hvis jeg er litt ekstra lat og ikke gidder å gå i kjelleren etter pbw.
WLP400 er jo en rakker av en gjær på 22-23 grader da, så det burde ant meg at 2l var i overkant mye vørter.
Type gjær er nok årsaken
Sent from my iPhone using Tapatalk
Hva gjør folk med disse kanonene som wlp400 på magnetrøreren?
Selv har jeg wlp007 og wlp400 som mine kjæledyr.
Da føler jeg at jeg har dekket det meste av det jeg brygger til vanlig. I hvert fall inntil dedikert rom er på plass mot høsten.
Økt antall bruggedager = økt gjærbehov
Wlp007 har jo motsatt problem. Vanskelig å få ut av kolben når den er ferdig.
Been there, seen that ... .
Jeg opplevde dessverre at skumdreper ikke hjalp noe særlig, så det har jeg kutta ut. Det jeg tror - med sterkt trykk på "tror" i motsetning til "veit" - er at det har hjulpet å skylle kolben for starsan med kokt vann før jeg heller vørteren oppi. Jeg har i alle fall hatt mye mindre trøbbel med overskumming etter at jeg begynte med det. Det var @Jo-Helge som satte meg på ideen etter at jeg posta dette bildet som en morsomhet:
Vis vedlegget 45956
Han antyda at det der kanskje kunne være starsan-skum. Så jeg begynte å skylle ut, fallosgjæren forsvant - og det blei mindre problem med overskumming.
Som sagt, jeg skal ikke fortelle noen som har problemer med at starteren ikke vil holde seg i kolben, at de bare skal sørge for at det ikke er rester av starsan der, så vil alt løse seg. Men ... .
Wlp007 har jo motsatt problem. Vanskelig å få ut av kolben når den er ferdig.
Dette var egentlig ikke problemet, mer en digresjon.Måten jeg gjør det på, er å dekantere av mesteparten av væsken etter at den har bunnfelt, og så sette det resterende væskevolumet med gjærkake på magnetrøreren i noen minutter. Det pleier å løsne gjærkaken tilstrekkelig til at alt kan helles rett ut uten at noe sitter igjen i kolben.
Jeg koker også vørter med magnetpinne i når jeg lager startere.Hvorfor ikke bare koke startervørteren i kolben? Da slipper du å bruke desinfeksjonsmidler i det hele tatt. Selv koker jeg både vørter og rørepinne i kolben med en foliehette på toppen. 15 minutter kok sikrer miljøet for kulturen din. Deretter rett i vannbad.
Så er det bare å inokulere med det samme den har nådd måltemperatur.
Hvorfor ikke bare koke startervørteren i kolben? Da slipper du å bruke desinfeksjonsmidler i det hele tatt. Selv koker jeg både vørter og rørepinne i kolben med en foliehette på toppen. 15 minutter kok sikrer miljøet for kulturen din. Deretter rett i vannbad.
Så er det bare å inokulere med det samme den har nådd måltemperatur.
Har du ikke en primus? Det gir mye bedre kontroll på kok enn det en kokeplate gjør.Jeg kokte på komfyren før vi bytta den ut, men nå har vi dessverre bare induksjonsplater i huset. Og så er det litt skummelt - hører en del historier om kolber som sprekker.
Men det forenkler jobben ganske mye å koke i kolben - så jeg får se; kommer jeg over ei gammal kokeplate så drar jeg den vel hjem.
Har du ikke en primus? Det gir mye bedre kontroll på kok enn det en kokeplate gjør.
He he. Det blir nok litt stusslig, ja.Trangia stormkjøkken fra 1960-tallet, rødspritbasert. Kunne kanskje funke, men jeg tror det tar rimelig lang tid å koke opp.
Finnes gassbluss som passer trangia hvis man vil bruke noe annet enn rødspritTrangia stormkjøkken fra 1960-tallet, rødspritbasert. Kunne kanskje funke, men jeg tror det tar rimelig lang tid å koke opp.
Hvis krympevolumet på vørteren er større enn volumet på slangen innvendig så kan det jo skje.Se bilde.
Er det fare for at star-san suges opp og inn ved cold-crash ved såpass lang blow-off tube - eller er jeg trygg siden slangen er såpass lang?
Vis vedlegget 45973