Tråden for dumme spørsmål.

Ja, jeg må nok opp igjen i temp, men hvor høyt? Og må det gjøres mens den har all gjæren i karet, eller kan jeg fate/flaske og så sette i romtemp en uke?
 
Ja, jeg må nok opp igjen i temp, men hvor høyt? Og må det gjøres mens den har all gjæren i karet, eller kan jeg fate/flaske og så sette i romtemp en uke?

Jeg er litt usikker, men jeg mener at gjæren gjør oppryddingsarbeidet mer effektivt når den får jobbe i karet. Den omdanner diacetylen til et stoff vi ikke kjenner smaken av, så det er ikke snakk om at noe skal fordampe. Sånn sett skulle det funke greit i flaske, så lenge det bare er høy nok temperatur.

Fater du, er det viktige at det er aktiv gjær der. Om du karbonerer kunstig, blir antakelig gjæraktiviteten så liten at det er fare for at det ikke funker. Men her er jeg på tynn is.

Over 18 grader er greit.
 
Da har jeg skrudd opp tempen på karet til 20°C, så får det stå der en liten uke...

Kanskje litt tøft å gå direkte fra 2-20°C over et døgn?
 
Du kan absolutt, og med fordel, fordrive o2 med co2. Hvis du har kokekar/maskin med kran, kan du sende inn gass denne veien. Stein, som du skisserer vil også fungerer, men da må du jo oppi vørteren. Det betyr i tillegg, at du enten må ha steinen oppi, eller ha åpning nok til å få den ut, som betyr eksponering av vørteren.
Jeg har pleid å legge noen lag med plastfolie på overflaten av vørteren, for å redusere eksponeringsflaten. Det har fungert fint, og jeg har aldri fått dårlig resultat. Har hatt vørter stående i 72 timer på denne måten.

Sent fra min LON-L29 via Tapatalk
Takk for svar.

Har BT80 med inline-oxygen og tenkte å benytte dette men med CO2 i stedet. Vørteren vil da bli fylt opp med CO2 på vei inn i kjelen som også vil stige opp og legge seg som et lokk oppå vørteren før jeg tetter til med gladpakk på toppen... Det er i hvert fall planen :)
 
Da har jeg skrudd opp tempen på karet til 20°C, så får det stå der en liten uke...

Kanskje litt tøft å gå direkte fra 2-20°C over et døgn?

Jeg er usikker. Den gjæren der er i dvale, og du kan pitche direkte fra dvale til romtemperatur uten problemer. Men dette blir jo noe annet. Palmer sier 6 grader per døgn - uten at jeg har noen mening om hvor godt eller dårlig det rådet er.
 
Jeg er usikker. Den gjæren der er i dvale, og du kan pitche direkte fra dvale til romtemperatur uten problemer. Men dette blir jo noe annet. Palmer sier 6 grader per døgn - uten at jeg har noen mening om hvor godt eller dårlig det rådet er.

Nå har det vært en del styr og skjær i sjøen på dette brygget, så kan like godt teste dette også :D
 
Jordkjelleren er ideell. Sett dunken der, og la den stå til du er nede mot 1.020. Da er det en fordel om du kan la den stige gradivis til 16 grader i løpet av et døgn, så du kan kvitte deg med diacetyl.

Da hører jeg på de erfarne og lar den stå i jordkjelleren :).
 
Da har jeg skrudd opp tempen på karet til 20°C, så får det stå der en liten uke...

Kanskje litt tøft å gå direkte fra 2-20°C over et døgn?

Da står den på 20°C og det "koker" et par ganger i minuttet i ølet...

Nå har jeg ikke sluppet trykket av i det hele, så den står nå på ca 1.8bar, bør jeg slippe det ned?
 
Da står den på 20°C og det "koker" et par ganger i minuttet i ølet...

Nå har jeg ikke sluppet trykket av i det hele, så den står nå på ca 1.8bar, bør jeg slippe det ned?

Som sagt, så aner jeg ikke hva som gjelder når du har trykk på. Egentlig tror jeg ikke det skulle ha betydning for reduksjonen av diacetyl. Men andre har kanskje noen erfaringer å bidra med?
 
Har forsøkt meg på en pale ale med kveik som nå skal få lov til å gjære under trykk. Lurer litt på hvor høyt jeg skal la dette gå? Trives kveik egentlig under trykk?

Jeg har satt den til 1,5 bar og det suser nå kontinuerlig fra ventilen (brygget i går kveld). Burde jeg slippe ned trykket, kjøre med det jeg har nå, eller justere det opp til f.eks 2 bar?

#265
 
Dette er nok et dumt spørsmål om oppskrifter, så da passer det nok her: o_O
- Jeg har ikke egen bryggemaskin eller stor nok kjele til å kunne koke 25 liter, slik som det står i oppskrifter i bøker og de fleste ferdige ølsett. Hjemme har jeg foreløpig brukt pinnekjøttgryta på 16 liter (til fruens store fortvilelse), til å brygge brew-in-a-box settene fra Bryggselv. Gryta fungerer utmerket til dette, men jeg vil gjerne begynne å eksperimentere litt mer med oppskrifter og ingredienser.

Her kommer spørsmålet: Sett at en oppskrift er beregnet til å bli 25 liter, da står det en viss mengde vann, malt, humle og gjær som skal i. Om jeg da skulle funnet ut at jeg kun vil brygge 12,5 liter (halvparten). Skal da mengden av alle ingrediensene også halveres, slik man ville gjort i f.eks en brødoppskrift? :p

Mvh Per
 
Har brygget en håndfull brygg i en 15 liters kjele selv. Vil anbefale deg å lære deg å tilpasse og lage oppskrifter selv. Finnes en del programmer/nettsider/apper som er veldig hjelpsomme med det. Bruker brewingday.net selv, det er utviklet av en her på forumet. Det er viktig å kunne tilpasse oppskrifter du finner til dytt bryggeri!
 
Dette er nok et dumt spørsmål om oppskrifter, så da passer det nok her: o_O
- Jeg har ikke egen bryggemaskin eller stor nok kjele til å kunne koke 25 liter, slik som det står i oppskrifter i bøker og de fleste ferdige ølsett. Hjemme har jeg foreløpig brukt pinnekjøttgryta på 16 liter (til fruens store fortvilelse), til å brygge brew-in-a-box settene fra Bryggselv. Gryta fungerer utmerket til dette, men jeg vil gjerne begynne å eksperimentere litt mer med oppskrifter og ingredienser.

Her kommer spørsmålet: Sett at en oppskrift er beregnet til å bli 25 liter, da står det en viss mengde vann, malt, humle og gjær som skal i. Om jeg da skulle funnet ut at jeg kun vil brygge 12,5 liter (halvparten). Skal da mengden av alle ingrediensene også halveres, slik man ville gjort i f.eks en brødoppskrift? :p

Mvh Per
Du må jo ta hensyn til boiloff. Det betyr at vannvolumene ikke eksakt skal halveres, for du koker jo bort like mye pr tidsenhet uansett hvor stor batch du brygger på utstyret.
 
Har brygget en håndfull brygg i en 15 liters kjele selv. Vil anbefale deg å lære deg å tilpasse og lage oppskrifter selv. Finnes en del programmer/nettsider/apper som er veldig hjelpsomme med det. Bruker brewingday.net selv, det er utviklet av en her på forumet. Det er viktig å kunne tilpasse oppskrifter du finner til dytt bryggeri!
Takk. Det må jeg sjekke ut
 
Dette er nok et dumt spørsmål om oppskrifter, så da passer det nok her: o_O
- Jeg har ikke egen bryggemaskin eller stor nok kjele til å kunne koke 25 liter, slik som det står i oppskrifter i bøker og de fleste ferdige ølsett. Hjemme har jeg foreløpig brukt pinnekjøttgryta på 16 liter (til fruens store fortvilelse), til å brygge brew-in-a-box settene fra Bryggselv. Gryta fungerer utmerket til dette, men jeg vil gjerne begynne å eksperimentere litt mer med oppskrifter og ingredienser.

Her kommer spørsmålet: Sett at en oppskrift er beregnet til å bli 25 liter, da står det en viss mengde vann, malt, humle og gjær som skal i. Om jeg da skulle funnet ut at jeg kun vil brygge 12,5 liter (halvparten). Skal da mengden av alle ingrediensene også halveres, slik man ville gjort i f.eks en brødoppskrift? :p

Mvh Per

Om du tar med alt avfallet etter kok, spiller ikke avfallet noen rolle, men jeg gjør ikke det, og dermed må jeg regne inn det også i den typen regnskap du etterspør. Jeg får ikke halvparten så mye svinn i form av avfall (vørter med avfall i) når jeg brygger en halv batch, så i praksis må jeg brygge mer enn halvparten for å få halvparten så mye øl.
 
Hei. Lurer på om det er mulig å ta imot donasjoner for øl. Tenker på å om man gav vekk gratis øl på en fest, men hang opp nummeret sitt så folk kan Vippse om de ønsker. Om jeg tolker reglene riktig er det da ikke forbudt, da man ikke tar seg betalt for ølet. Stemmer dette, eller er det noe som forhindrer dette?
 
Jeg kan ikke tenke meg at dette ikke vil betraktes som et forsøk på å omgå loven.

Jeg vil uansett oppfordre folk til ikke å forsøke å få inntekter fra hjemmebrygget øl på noen måte. Det undergraver muligheten vår til å fortsette å brygge øl, som vi fikk i 1999.
 
Tilbake
Topp