Tråden for dumme spørsmål.

usikker på wyeast (har aldri brukt de), men whitelabs har jo ganske forståelige navn:
wlp300 hefeweizen ale yeast
wlp002 english ale yeast
wlp800 pilsner lager yeast
Jeg veit ikke om jeg syns det hjelper meg stort mer enn navna til imperial. Hvor mange engelske ale yeasts finnes, for eksempel? Jeg må uansett lese utallige anmeldelser, sjekke opprinnelse og helst smake et par øl før jeg føler jeg har nok info til å ta en avgjørelse. Om googlinga starter med "wlp028" eller "A31" spiller ikke noen rolle.
 
Nomenklatur er vel alltid et stridsspørsmål, og i brytningen mellom informative, poetiske eller selvhevdende navn finner man mye rart, og mye som ikke er særlig lett å systematisere.. Gjærprodusentene er nokså flinke, synes jeg. I hvert fald i forhold til den ubegribelig usystematiske nomenklaturen man ofte ser i naturvidenskapene. Hansens sykdom, eller Niemann-Picks sykdom sier ingen verdens ting om kliniske manifestasjoner eller underliggende patologi eller morfologiske endringer - men det sier veldig mye om egoet til den eller de som oppdaget eller identifiserte tilstanden. Vest-Nil-virus forteller ikke mye om hva slags sykdom man ser, eller hvilken virusfamilie det tilhører. Likeledes er det ikke særlig informativt med undergrupper av virus som heter A H1:N1 (selv om de fleste kanskje kjender igjen denne koden nå?) eller mutasjoner som kalles B1.1.7 eller undergrupper av bakterier med det informative navnet O157:H7, som kan gi sykdomsbildet EHEC. Pfizer har det informative navnet BNT162b2 på sin vaksine mot SARS-COV-2. Saccharomyces ceresivisae er et svært informativt navn sammenholdt med alt dette. Jeg synes gjærprodusentene i det store og hele har veldig informative navn. Jeg har merket meg en viss systematikk i tallkodene til Wyeast, og navnene sier som oftest noe om hva gjæren kan brukes til. Jeg kan forøvrig slutte meg til at navnene fra Imperial ikke er særlig informative - men kanskje dette selger bedre?
 
Jeg har aldri skjønt hvorfor vil ikke gjærprodusentene oppgi hvor kommer gjæren de selger fra. Hva som kan være grunn til det?
Vi, som forbrukere, har vi jo rett til å vite hva vi kjøper.

Jeg fikk ihvertfall vite opprinnelsen til Diamond Lager gjær fra Lallemand da jeg spurte. Som resultat, er jeg nå en fornøyd kunde og liker å bruke produktene de selger.

Jeg har f. eks. aldri klart å få vite noe mer om Mangrove Jack sin gjær - det skaper jo ikke akkurat stor tillit.
Det har vel noe med juss å gjøre noen ganger. Kaker som du kjøper smaker søtt osv..
 
Kan dette klassifiseres som et I-landsproblem? :p
Det må være lov å være grumpy og irritere seg over ting uten betydning :p.

Men jeg mente det helt seriøst. Hva som er poenget med navn som ikke har noen betydning? Å tjene ekstra hipster-poenger? Jeg har aldri kjøpt noe fra Imperial - delvis pga dette.
 
Det må være lov å være grumpy og irritere seg over ting uten betydning :p.

Men jeg mente det helt seriøst. Hva som er poenget med navn som ikke har noen betydning? Å tjene ekstra hipster-poenger? Jeg har aldri kjøpt noe fra Imperial - delvis pga dette.
Det er vel hipster-poengene som er greia.. Marketing.
 
Det må være lov å være grumpy og irritere seg over ting uten betydning :p.

Men jeg mente det helt seriøst. Hva som er poenget med navn som ikke har noen betydning? Å tjene ekstra hipster-poenger? Jeg har aldri kjøpt noe fra Imperial - delvis pga dette.
Akkurat dét vil jeg anbefale at du klarer å overse, gjæren deres er suveren. Folka der er dessuten hjelpsomme og hyggelige.
 
Det må være lov å være grumpy og irritere seg over ting uten betydning :p.

Men jeg mente det helt seriøst. Hva som er poenget med navn som ikke har noen betydning? Å tjene ekstra hipster-poenger? Jeg har aldri kjøpt noe fra Imperial - delvis pga dette.

Å så absolutt! Jeg irriterer meg stadig over banale og enkle ting som lett går inn under kategorien "i-landsproblemer", men akkurat her kjente jeg at tempereaturen ikke steg nevneverdig :p Jeg har riktignok selv stusset over navnene imperial bruker, men om Vestbrygg skulle finne på å ta inn noe en gang, så er jeg spent på å teste det ut :)
 
For all del - jeg boikotter ikke Imperial - jeg har egentlig lyst til å prøve gjæren deres.
Hver gang jeg handler hos Strømmen, tenker jeg, at neste gang må jeg bruke tid på å sjekke hva slags gjær Imperial egentlig produserer. Og hver gang blir det neste gang.
 
Hjelper ikke med suveren gjær når man ikke aner hva de selger.
Har ikke kjøpt noe pga dette.
Det hjelper ikke hvor mye du skryter av den Finn :)
 
Googler når det er nødvendig, ellers ikke.
Har annet å finne på.
F eks lage øl :cool:
Greit nok, men hvis et navn som Wlp067 Coastal Haze forteller det det du trenger å vite er du en klokere mann enn meg.

Edit: Og hvis du ser på beskrivelsen på nettsidene til strømmen hjemmebrygg står det hvilke varianter hos whitelabs og wyeast imperialgjæra tilsvarer, som her fra Flagship:
White Labs Equivalent: California Ale – WLP001
Wyeast Equivalent: American – WY1056
For meg er det fortsatt ikke mulig å gjette meg til hva jeg får ut fra at det er en alegjær fra California, så jeg måtte uansett lest beskrivelsen og gjerne noen erfaringer på forum og andre steder (ok, ikke for wlp001, for det har jeg gjort før, men jeg måtte lese det en gang), men om det hjelper å vite hva det tilsvarer står det altså der.
 
Sist redigert:
Dere som har en del erfaring med w-34/70: Hvor høyt vil dere anbefale å la denne gå og fortsatt få et godt resultat?
 
Dere som har en del erfaring med w-34/70: Hvor høyt vil dere anbefale å la denne gå og fortsatt få et godt resultat?


Personlig har jeg brukt den opp til 16-17 grader uten noen usmaker som jeg merker og i linken jeg kopierte inn mener tydeligvis fermentis at den er nøytral på høyere temperaturer.
 
For meg er det fortsatt ikke mulig å gjette meg til hva jeg får ut
Særs enkle ting som pitchratio, ester/fenol- profil ved x temperatur, smaksbilde.. bør jaggu være åpenbart at bryggere ønsker seg i 2021.

Jeg har nå 200 liter pils med Lallemand Diamond som er "high flocculent" som ikke klarner. Alle andre øl klarner. Til og med Kveika IPA på 40C er klarere etter 6 uker enn det nå Diamond er. Hva skjer med den gjæra og mitt brewhouse = no idea. For meg er det fortsatt ikke mulig å gjette meg til hva jeg får ut. :(
 
Dere som har en del erfaring med w-34/70: Hvor høyt vil dere anbefale å la denne gå og fortsatt få et godt resultat?
Ville ikke dratt den over 20 grader. Har opplevd den varmere på hete sommerdager, og da er den ikke like god lenger. Jeg bruker den gjerne mellom 16 og 18 grader.
 
Kjøpte faktisk whirlfloc tabletter i dag. Knuser to stk i kverna og tilsetter ved 5 min kok i morgen på Julebokk klonen. Det er totalt uaktuelt at det ølet blir noe annet enn klart...
 
Tilbake
Topp