1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tråden for dumme spørsmål.

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av 1Morten, 23 Sep 2014.

  1. magnuslt

    magnuslt
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei. Jeg har funnet et gammelt gjæringskar som rommer 25 l hos min far, men jeg har ikke utstyr nok til å lage mer enn 14l øl. Er det ok å ha 14l til gjæring på et 25 l kar?
    Hilsen ferskenpels.
     
  2. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det går helt greit
    men jeg er skeptisk til gamle gjæringskar
     
  3. magnuslt

    magnuslt
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Skeptisk fordi...? Burde kanskje spesifere og si at det er en glassballong
     
  4. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Vet ikke hvor gamel den er,
    men går kanskje greit hvis du rengjør den godt
     
  5. Tom Nordstrand

    Tom Nordstrand
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Glassbalong er ingen problem. Bare rengjør den godt.
     
  6. HansErik88

    HansErik88
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Vi er selve defenisjonen av nybegynnere.
    Etter å ha lest litt her må jeg vedgå at jeg er blitt litt forvirret.
    Vi satte en pale ale forrige søndag, ca 45L. Alt utstyr, råvarer, mm er kjøpt på Bryggeland i oslo.

    Butikkmannen der anbefalte oss å flaske etter ca 1 uke på gjæringskar, så vi tenkte å gå i gang i kveld. Er dette for tidlig?

    Øllet hadde en OG på rundt 50 og gjæret på ca 20 grader om det er av betydning. Har ikke fått målt FG enda.

    Edit; Er det nødvendig å desinfisere splitter nye flasker..?
     
    #146 HansErik88, 17 Jan 2015
    Sist redigert: 17 Jan 2015
  7. JoW

    JoW
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Larvik Vestfold
    Uten å måle lik gravity flere ganger over noen dager, ville jeg ikke flasket så tidlig.
    Jeg venter alltid to uker, gjerne litt lengre før jeg flasker.
    Gjæren rydder litt ekstra opp etter seg, hvis du lar den stå litt.
     
  8. kjetilG

    kjetilG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kvelde
    Det anbefales å vente til det har stått 14 dager til gjæring.

    Jeg venter så å si alltid 14 dager, men har laget en "turn around beer" som jeg keget etter 5 dager. Kun for å teste. Ble bra etter endel lagring. Men vil ikke anbefale dette.
     
  9. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Og jeg ville uansett kjørt noe starsan i flaskene. Ikke vits i å gamble :)
     
  10. HansErik88

    HansErik88
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tusen takk for tilbakemelding! :)

    Når jeg først er i gang - vi har satt ett brygg tidligere, dette har stått på flasker i en uke. Vi brukte sukkerlake til karbonisering.
    Jeg åpnet en flaske for å sjekke om det var noe fart, det var det! Men det skummet, type, det tok aldri slutt! Mentos i colaflaske med mindre trykk.
    Dette er ett hvete-øl, noen som har anelse hva som forårsaker dette?
     
  11. nymoen

    nymoen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Etter hva jeg selv erfarte med noen øl så burde de kjøles godt og en stund før de åpnes. Hadde som sagt en batch hvor jeg slet mye med dette, løste det ved å ha de i kjøleskapet minst 1 døgn.

    Det kan også være en infeksjon som forusaker dette, men der har jeg verken erfaring eller kunskap til å ytre noe..
     
  12. kjetilG

    kjetilG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kvelde
    Litt vanskelig å si uten noe informasjon. Men her er noen alternativer til årsak.

    Hvis ølet var varmt kan det ha noe å si. Hvis det var kaldt kan du ha tatt i litt med sukkerlaken.
    Eller om dere ikke har fått til å blande ut laken tilstrekkelig før dere fylte flaskene.
    I verstefall kan du ha fått en infeksjon.
     
  13. simensss

    simensss
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei! Holder på å brygge en kølsch, og skal senere i dag lage en voss oregonian klone..

    Kølschen skal etter oppskrift med saflager s-23 gjær, gjæres på 16 grader.
    Voss oregonian med safale us-05 skal gjære på 18-21 grader.. jeg har bare et gjæringsskap/fryser med tempkontroller..

    Noen anbefaling til en felles temp?
     
  14. Signal

    Signal
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Drammen
    US-05 er for det meste grei, selv om du ligger litt lavt. Hvis du har en ekstra STC e.l. Liggende så kan du kjøpe varmebånd og sette på den som skal være varmest. Da kan skapet stå til 16 grader (målt på kölschen) og varmebåndet stå på den andre og holde den på ca 18.
    Hvis du ikke har annen mulighet hadde jeg gått for 17-18 som kompromiss.
     
  15. simensss

    simensss
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ok, takk :)
     
  16. Sibiriantoppen

    Sibiriantoppen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hva er minste fornuftige volumet i et standard gjæringskar til gjæring? Er det ok å gjære 5liter ?10liter? Hvor går grensen ?
     
  17. Panerai

    Panerai
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kan jeg bruke en gammel frys (med enkle modifikasjoner) som kjøling til fat hvis hvis jeg skal bygge meg et Tappetårn? Skal CO2flaska stå kaldt?
     
  18. Bjarte H

    Bjarte H
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Stavanger
    Ja det kan du. Om CO2 flasken står varmt eller kaldt har ingen betydning.
     
  19. Panerai

    Panerai
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvordan kan jeg få fryseren til å holde 4-6 grader? Eller er det en annen temp man bør ha?
     
  20. Bjarte H

    Bjarte H
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Stavanger
    Da må du ha en ekstern temperaturkontroller. UT200 for eksempel. Eller STC1000 om du vil koble selv.
     

Del denne siden