Poteto potato, var det
Nei jeg er vell noe på villspor her, har du et forslag på hva jeg kan gjøre?Men hva vil du oppnå ved å tilsette sukker? Få mere gjær?
Poteto potato, var det
Nei jeg er vell noe på villspor her, har du et forslag på hva jeg kan gjøre?Men hva vil du oppnå ved å tilsette sukker? Få mere gjær?
Kjøl det ned så langt mot 0 du klarer og la det stå kaldt i en uke eller to. Da får du bunnfelt gjæren og kan forhåpentligvis kvitte deg med det på et par tre halvlitere. Regner med det er corneliusfat med tapping fra bånn du har?Nei jeg er vell noe på villspor her, har du et forslag på hva jeg kan gjøre?
Var ikke 1-2 uker veldig lenge?Se svaret fra @Rikard .
Lang vei fra toppen av fatet og helt til bunns, da. På den annen side flokkulerer karboneringsgjær godt, så det kan godt hende det går fortere.Var ikke 1-2 uker veldig lenge?
Tror egentlig ikke det, men samtidig tror jeg at ferske og gode råvarer har en større betydning enn mange tror for sluttresultatet. Du kan jo veie masken, om du fremdeles har den.Satte akkurat en hveteøl til gjæring. No-sparge med 75% effektivitet. Forventet OG 1.056 og fikk 1.044. Skjønner ikke annet en at jeg må ha telt feil når jeg målte opp malt. Ligger på 75% når jeg brygger No-sparge rundt 1.050. Brygget en saison på samme måte for 3 dager siden og traff spot-on. Eneste forskjellen denne gang var at det ble stående i kjelen i 2 timer pga grilling, kontra den vante timen før overføring til gjæringskar. Hadde grei knus på maltet (0,9). Men kanskje litt gammel hvetemalt. Forfaller hvetemalt fortere enn vanlig malt?
Ca halvparten var "gammel" hvete. Og nå tror sikkert nabolaget at jeg har klikka, når jeg står ute i søppeldunken og veier komposten min med bagasjevekt.. en godt avrent mask veide 8.5kg og den opprinnelige gristen var/skulle vært 6kg...Tror egentlig ikke det, men samtidig tror jeg at ferske og gode råvarer har en større betydning enn mange tror for sluttresultatet. Du kan jo veie masken, om du fremdeles har den.
Da tror jeg kanskje du målte opp litt lite malt. Hver kilo malt tar vel til seg 800 g vann, om jeg husker riktig. Så du burde vel hatt nærmere 10 kg mask?Ca halvparten var "gammel" hvete. Og nå tror sikkert nabolaget at jeg har klikka, når jeg står ute i søppeldunken og veier komposten min med bagasjevekt.. en godt avrent mask veide 8.5kg og den opprinnelige gristen var/skulle vært 6kg...
Jeg vet, men etter litermåla i ss-kjelen får jeg ikke det til å stemme. Jeg klemmer riktignok litt på meskeposen men ikke noe voldsomme greier. Forrige brygg med saison ble det brukt 5.9kg malt, traff OG på 1.054 med 25l etter nedkjøling.Da tror jeg kanskje du målte opp litt lite malt. Hver kilo malt tar vel til seg 800 g vann, om jeg husker riktig. Så du burde vel hatt nærmere 10 kg mask?
Bare å innse det....De derre BIAB-greiene er ingen eksagt repeterbar vitenskapJeg vet, men etter litermåla i ss-kjelen får jeg ikke det til å stemme. Jeg klemmer riktignok litt på meskeposen men ikke noe voldsomme greier. Forrige brygg med saison ble det brukt 5.9kg malt, traff OG på 1.054 med 25l etter nedkjøling.
Edit; jeg leste malt, men du skrev mask.. så ja, da er det nok innafor i og med at jeg kanskje klemmer ut litt ekstra.
Med gode notater så er det tålelig innafor. Droppet flere kjeler, pid, pumper og silikonslanger for et par år siden for å leve det enkle livBare å innse det....De derre BIAB-greiene er ingen eksagt repeterbar vitenskap![]()
"Det Enkle Bryggeri" approveMed gode notater så er det tålelig innafor. Droppet flere kjeler, pid, pumper og silikonslanger for et par år siden for å leve det enkle liv![]()
Har selvsagt intet imot Biab, men konseptet introduserer flere variabler enn jeg orker å forholde meg til.. Smakt mye godt øl fra dedikerte Biab-bryggereMed gode notater så er det tålelig innafor. Droppet flere kjeler, pid, pumper og silikonslanger for et par år siden for å leve det enkle liv![]()
Men det temperaturkontrollerte gjæringsskapet kvitter jeg meg aldri med. Jeg har bare fått et mer avslappet forhold til meske-biten. Likte egentlig å pusle med pid, slanger og pumper. Men det var vaskinga som var det utslagsgivendeHar selvsagt intet imot Biab, men konseptet introduserer flere variabler enn jeg orker å forholde meg til.. Smakt mye godt øl fra dedikerte Biab-bryggere![]()
Det er vel ikke igjen så mye av maltet etter meskinga? 70% er stivelse, og den er borte.Da tror jeg kanskje du målte opp litt lite malt. Hver kilo malt tar vel til seg 800 g vann, om jeg husker riktig. Så du burde vel hatt nærmere 10 kg mask?
70%? Er det ikke normalt sett 80+% da?Det er vel ikke igjen så mye av maltet etter meskinga? 70% er stivelse, og den er borte.
Men det er vel nettoen vi snakker om, dvs. om man mesker 1 kg mask og lar den renne av seg normalt sitter man tilbake med 0,8 liter mindre vørter enn der var vann i utgangspunktet. Om det i virkeligheten er at man har løst opp 0,7 kg stivelse slik at tettheten på væsken har økt, og masken man fjerner egentlig består av 0,3 kg "skall" og 1,24 liter væske med tetthet 1.050 som da veier 1,3 kg = 1,6 kg mask, er underordnet når man skal regne volum. Det stemmer også bra med "nærmere 10 kg" som @Holmentoppen estimerte.Det er vel ikke igjen så mye av maltet etter meskinga? 70% er stivelse, og den er borte.