Tråden for dumme spørsmål.

Finn Berger

Moderator
I beg to differ... I teorien har du selvsagt helt rett, men praksis viser at det funker... Sjekka akkurat loggen min og ser at de 10 siste batchene med Kølsch gjæret slik samt et tilsvarende antall pilsnerbatcher endte på 1.008-10.

Har forøvrig oksygeneringsutstyr og bruker det på "tyngre" øl....
Jeg går ut fra at det du sier, ikke er at du kjørte 10 batcher i serie, men at du alltid gjenbruker én gang, og at det går helt utmerket:)? For det har jeg ikke problemer med å forene med teorien, jfr. den forrige posten min her.
 

Ravneklo

Norbrygg-medlem
Det er nok en fair sjanse for at det går bra med det første påfølgende brygget, for der bruker du gjær som har fått optimale betingelser. Du trenger jo ikke oksygenere når du bruker denne tørrgjæren. Den gjæren du får ut av det andre brygget, har imidlertid ikke fått optimale betingelser, og det er om du bruker den igjen, jeg blir betenkt.

Det som skjer, er at gjæren får dårligere kapasitet til å formere seg, sånn at det er for lite aktiv gjær igjen mot slutten av gjæringa. Det kan du riktignok kompensere for ved å bruke mer gjær, hvilket i første omgang ikke er noe problem, siden du har nok å ta av når du gjenbruker. Men det er ikke noen helt ideell løsning; jeg trur risikoen for en heftig oppstart på gjæringa som vil kunne gi usmaker, øker.

Altså: Gjenbruke én gang går kanskje greit, men jeg hadde ikke tatt sjansen på det tredje brygget.
Hehe...10 brygg i serie på samme gjæren har jeg nok ikke prøvd meg på..

Som du beskriver gjenbruker jeg slurry direkte etter første brygg.. når den gjæren derimot skal brygges neste gang får den seg en runde på snurren med startervørter..

Jeg har en gang prøvd 5 brygg i serie på pitching av slurry fra foregående brygg med full utgjæring og ingen usmaker men jeg kan selvsagt ha hatt flaks... magnetrøreren står jo her okkesom, tid har jeg nok av og jeg har skalert opp batchene mine så jeg får en 2-3L ekstra som fryses ned..
 

Eramik

Norbrygg-medlem
Takk begge to for lærerik erfaringsutveksling.

Jeg kjører 2, så får jeg se om jeg gidder en tredje. Det er vel en viss fare for at jeg blir lei av å brygge "samme" øl. Tar det i relevant kölsch-tråd når det nærmer seg og oppskriften skal settes helt.
 

Finn Berger

Moderator
Hehe...10 brygg i serie på samme gjæren har jeg nok ikke prøvd meg på..

Som du beskriver gjenbruker jeg slurry direkte etter første brygg.. når den gjæren derimot skal brygges neste gang får den seg en runde på snurren med startervørter..

Jeg har en gang prøvd 5 brygg i serie på pitching av slurry fra foregående brygg med full utgjæring og ingen usmaker men jeg kan selvsagt ha hatt flaks... magnetrøreren står jo her okkesom, tid har jeg nok av og jeg har skalert opp batchene mine så jeg får en 2-3L ekstra som fryses ned..
Nå har jeg akkurat vært en tur i Oslo og fått smake på hjemmebrygget til en Norgesmester, og som sagt i en annen post; det er ingen tilfedighet at Jørgen er norgesmester. Ølet hans er i en egen klasse. Jeg synes at jeg brygger ganske drikkelig øl sjøl - eller i alle fall at det jeg er mest fornøyd med, er ganske drikkelig - men det er altså mulig å brygge noe bedre.

Så hva er det han gjør; hvor i prosessen ligger "hemmeligheta"?

Det er ikke i oppskrifta. De fleste oppskrifter på godt øl er såre enkle greier. Det er ikke i meskinga. (Jørgen brygger på en Speidel, som mange andre, og han mesker gjerne over natta, og det er neppe det som er nøkkelen:).) Det han er uhyre nøye med, er håndteringa av gjæren. Nok gjær og optimalt frisk gjær, og god kontroll på gjæringstemperaturen.

Det er jo lærebokstoff, det der. Noe vi alle egentlig veit. Men om det er noe jeg tar med meg fra smakinga i går når det gjelder brygging, så er det en forsterka overbevisning om at "best practices" virkelig spiller en rolle når det gjelder gjæren og gjæringa.
 

Øltakk

Norbrygg-medlem
Hei jeg satt en mangrove ipa 5 juni og var 10.44. Tørrhumla 12 juni sg var 10.14. Skal jeg sjekke fg 17 juni eller 19juni?
 

MortenSickel

Norbrygg-medlem
Jeg ville sjekket 17. - og kanskje til og med før. Det skal både være nede rundt antatt FG og stabilt i minst tre dager, så om du sjekker første gang 19., blir det tidligst flasking 21. ...
 

Jørgen O

Fylkesleder
Hei jeg satt en mangrove ipa 5 juni og var 10.44. Tørrhumla 12 juni sg var 10.14. Skal jeg sjekke fg 17 juni eller 19juni?
Regner med at det er juli du mener, og jeg ville nok målt SG både 16. og 19.

Du kan måle hvor ofte du vil, men SG er ikke final (FG) før den er stabil over et par-tre dager uansett.
 

Mc.

Norbrygg-medlem
Det ble plutselig ferietur på meg. Ser ut at den amber alen jeg har til gjæring på 19.5 grader kan få nesten 4 uker i gjæringskaret før jeg kan få flasket den.
Kan dette gå bra?
 

Eramik

Norbrygg-medlem
Til flaskekonkurranser ser jeg at kun 0.5L er lov nå. Pleier å tappe på 0.33L, men ser at det kan være greit å ha noen flasker med 0.5L, om konkurranse skulle bli aktuelt. Til NM er det vel i første omgang 2 flasker som sendes inn. Hvor mange ekstra må jeg ha tilgjengelig? Ikke at jeg tror det er nødvendig, men om jeg skulle være heldig er det for dumt å ikke kunne være med videre fordi jeg har for lite flasker :rolleyes:.

Hva er gjengs for andre konkurranser i Norbrygg 2x0.5L, noe ekstra her også?

Savner for øvrig info om NM 2021 på hjemmesiden og forumet. Det ble vel lagt ut noe en annen plass (antakelig facebook?).
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Satte en gjærstarter i dag på wlp500, men nå etter 5 timer er det fortsatt ingen tegn på aktivitet. Ikke en eneste boble
Det er vel ikke helt normalt ?
Best før 5. okt
CF51AD71-2702-4A8D-A71B-74D7A1B1EBD4.jpeg
 

Nordlands

Norbrygg-medlem
Til flaskekonkurranser ser jeg at kun 0.5L er lov nå. Pleier å tappe på 0.33L, men ser at det kan være greit å ha noen flasker med 0.5L, om konkurranse skulle bli aktuelt. Til NM er det vel i første omgang 2 flasker som sendes inn. Hvor mange ekstra må jeg ha tilgjengelig? Ikke at jeg tror det er nødvendig, men om jeg skulle være heldig er det for dumt å ikke kunne være med videre fordi jeg har for lite flasker :rolleyes:.

Hva er gjengs for andre konkurranser i Norbrygg 2x0.5L, noe ekstra her også?

Savner for øvrig info om NM 2021 på hjemmesiden og forumet. Det ble vel lagt ut noe en annen plass (antakelig facebook?).
Reglene har vel vært ganske like de siste årene, så les reglene for 2020. Det anbefales å ha 3 flasker i reserve, dvs. totalt 5 flasker.
 
Hei folkens

Svigers har spurt meg om å brygge øl sammen med han, vi har snakket om det i flere år, men det ble liksom aldri noe av. Nå er det dessverre sånn at han har fått kreft, og utsiktene er dårlig.

Så jeg hadde tenkt at vi kunne lage noe sammen. Tror han hadde blitt veldig glad.

Problemet er jo at jeg er jo grønn som det kommer.

Hvor bør jeg starte?

Jeg har en tom fryser, som ikke brukes, ellers er det minimalt med utstyr.
Tenker jeg trenger en sånn sammen med en heatpad?

Takker for all hjelp og god sommer.
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Hvor bør jeg starte?

Du trenger noe å brygge i, gjære i, og fylle ølet i. Så må du ha ingrediensene og renholdet på stell. Det enkleste er et ekstraktsett fra en bryggebutikk, hvor du da sender en mail og spør om å få med gjær fra Fermentis eller Lallemand heller enn det som måtte være i kit'et. Så ville jeg faktisk også kjøpt et 20-liters corneliusfat, sodastream regulator og slangesett. Veldig mye enklere enn å holde på med flaskevask, desinfisering av 40 flasker og korking og styr, men det blir opp til hver enkelt naturligvis. Ei spruteflaske du kan ha utblanda star-san eller lignende, så har du det vel stort sett.

Her er alt du trenger:

Og kjøp ei bra gjær slik at ølet blir så godt det kan bli:

Alternativet er jo hvis der er noen i nærheten (hvor holder du til?) som kunne ha vist dere, eller som dere fikk låne all-grain utstyr, etc. Men det er litt mer å holde kontroll på i en all-grain bryggedag. For info så er videoer fint, her er en norsk kanal med en del innhold.

Link til video om ekstraktbrygging:
 

Finn Berger

Moderator
Hei folkens

Svigers har spurt meg om å brygge øl sammen med han, vi har snakket om det i flere år, men det ble liksom aldri noe av. Nå er det dessverre sånn at han har fått kreft, og utsiktene er dårlig.

Så jeg hadde tenkt at vi kunne lage noe sammen. Tror han hadde blitt veldig glad.

Problemet er jo at jeg er jo grønn som det kommer.

Hvor bør jeg starte?

Jeg har en tom fryser, som ikke brukes, ellers er det minimalt med utstyr.
Tenker jeg trenger en sånn sammen med en heatpad?

Takker for all hjelp og god sommer.
Du trenger en kjele som er stor nok, og et gjæringskar + en del småtteri. Det hele blir enklere om dere ikke brygger mer enn 10-12 liter. Da trenger du egentlig ikke mer enn kjelen, som helst bør væe på 20 liter, og en meskepose, så kan du brygge med den teknikken som kalles BIAB (Brew In A Bag), som i prinsippet er det samme som å trakte te.

Med et sånt volum kan du koke på komfyren.

La oss si du skal ha 12 liter av et ikke for sterkt øl til gjæring. Du trenger 3 kilo malt (satt sammen etter ei oppskrift, så klart:)) og 17 liter vann. Du har maltet i posen, og etter at du har varma opp vannet til riktig temperatur, senker du posen med maltet nedi og rører det godt ut. Så lar du det stå en times tid mens du rører litt innimellom, og eventuelt tllfører litt varme for å holde temperaturen oppe. (Det beste er kanskje å ikke bruke alt vannet med en gang, sånn at du kan tilsette litt kokende vann et par ganger.) Når timen er gått, tar du posen med maltet ut. Da har du 14 liter vørter i kjelen, og det koker du 30 minutter sammen med humle. Det fordamper antakelig et par liter (så du må ha et avtrekk. Kjøkkenvifta greier seg, om den har kanal ut, og ikke omluft (hvis noen bruker den løsninga lenger?). Så setter du kjelen til kjøling i et kar med isbiter, og når du har fått temperaturen ned til gjæringstemperaturen, heller du vørteren over i gjæringskaret og tilsetter gjær. Bruk tørrgjær som du bare strør rett i dunken. Og så gjør gjæren resten av jobben.

Jeg har forenkla det litt her, men i bunn og grunn er det så enkelt.

Ei enkel innføring i bryggekunstens grunnprinsipper har du her: https://forum.norbrygg.no/search/324365/?searchform=1&q=mini-håndbok&o=relevance
 
Topp