Kloakk
Norbrygg-medlem
Mer malt er mer smak, den kjøper jegMer malt, mer smak Nei, jeg vet ikke, dette er tynn teori
men nå var vel poenget å ikke meske med fult volum
Mer malt er mer smak, den kjøper jegMer malt, mer smak Nei, jeg vet ikke, dette er tynn teori
men nå var vel poenget å ikke meske med fult volum
Med no sparge må du bruke mer malt fordi du etterlater mer sukker - og smak, også, vil jeg tru - i masken. Jeg skal ikke være altfor skråsikker, men hvis det faktisk var sånn at du fikk mer smak med no sparge, ville det vel være mer utbredt å meske uten skylling når en brygger til konkurranser?Mer malt, mer smak Nei, jeg vet ikke, dette er tynn teori
men nå var vel poenget å ikke meske med fult volum
Vet ikke jeg ass, går jo fint ann å kaldtrekke mørkere malt for smak og farge uten at sukkeret blir med. Uansett bare en måte å finne det ut på, gleder meg til å høre resultatene du finnerMed no sparge må du bruke mer malt fordi du etterlater mer sukker - og smak, også, vil jeg tru - i masken. Jeg skal ikke være altfor skråsikker, men hvis det faktisk var sånn at du fikk mer smak med no sparge, ville det vel være mer utbredt å meske uten skylling når en brygger til konkurranser?
De resultatene jeg har funnet er at det ikke blir noe spesielt med øl som blir brygga med no sparge. Jeg kjørte en serie i fjor - short and shoddy - og kunne ikke kjenne at de ølene skilte seg ut på noen måte.Vet ikke jeg ass, går jo fint ann å kaldtrekke mørkere malt for smak og farge uten at sukkeret blir med. Uansett bare en måte å finne det ut på, gleder meg til å høre resultatene du finner
forventer ingen magisk effekt av å ikke skylle, ut over en enklere og kjappere bryggeøkt. Av og til kan det være greit. Spørsmålet koker vel ned til resultatet av tykk vs tynn mesk. Hensyntar ikke dette mer i oppskrifta enn at jeg reduserer effektiviteten littDe resultatene jeg har funnet er at det ikke blir noe spesielt med øl som blir brygga med no sparge. Jeg kjørte en serie i fjor - short and shoddy - og kunne ikke kjenne at de ølene skilte seg ut på noen måte.
Reint logisk så ville det vel være merkelig om du skulle få med en større prosentdel smaksstoffer enn sukker? Konsentrasjonen av alle stoffer vil jo være den samme i det som blir igjen i masken som i det du får tappa ut.
Hmm skjønner, tror uansett jeg kun hadde økt basemalten med 20% i en stout oppskrift om jeg skulle gjort no sparge, men det er kun synsingDe resultatene jeg har funnet er at det ikke blir noe spesielt med øl som blir brygga med no sparge. Jeg kjørte en serie i fjor - short and shoddy - og kunne ikke kjenne at de ølene skilte seg ut på noen måte.
Reint logisk så ville det vel være merkelig om du skulle få med en større prosentdel smaksstoffer enn sukker? Konsentrasjonen av alle stoffer vil jo være den samme i det som blir igjen i masken som i det du får tappa ut.
Du vil antakelig trenge litt mer tid for å få full konversjon, og du vil få litt høyere gjærbarhet, med en tynn mesk, men ellers skal ikke tjukkelsen på mesken spille noen rolle. Jeg hiver oppi alt vannet med en gang, og har ikke opplevd at det har noen negativ effekt. Jeg får forøvrig et utbytte opp mot 75% hvis jeg skal ha så lav OG som det du sikter mot.Planlegger en ordinary bitter, OG 1.036, 2,6 kg malt, 22l meskevann nosparge. Ca 67-68% effektivitet.Har mesket slik tidligere, men jeg undrer meg: Vil effektiviteten øke dersom jeg mesker med feks 12 l og tilsetter de siste 10 l mot slutten av meskinga? Eller vil dette spille liten rolle? Noen som har erfaringer på området?
Hvor mye du må øke med, avhenger litt av hvor høy OG du skal ha. Med høyere OG øker forskjellen i effektivitet, men ikke dramatisk. Kilden min er tabeller s.307 f.f. i How to Brew, og de er jeg litt usikker på hvor gode er, men jeg synes det virker rimelig at omkostningene ved no sparge øker litt med økende OG.Hmm skjønner, tror uansett jeg kun hadde økt basemalten med 20% i en stout oppskrift om jeg skulle gjort no sparge, men det er kun synsing
Har mesket med 8+ liter pr kg selv.forventer ingen magisk effekt av å ikke skylle, ut over en enklere og kjappere bryggeøkt. Av og til kan det være greit. Spørsmålet koker vel ned til resultatet av tykk vs tynn mesk. Hensyntar ikke dette mer i oppskrifta enn at jeg reduserer effektiviteten litt
Jeg trur du oppnår målet ditt uten at det har noen som helst merkbar virkning på noe annet. Mesketjukkelsen er den av de justerbare faktorene som kan påvirke resultatet av meskinga, som påvirker det minst, i følge Palmer i How to Brew. Og det betyr at du rolig kan la være å bekymre deg for mulige merkbare virkninger. Det er i alle fall erfaringa mi.forventer ingen magisk effekt av å ikke skylle, ut over en enklere og kjappere bryggeøkt. Av og til kan det være greit. Spørsmålet koker vel ned til resultatet av tykk vs tynn mesk. Hensyntar ikke dette mer i oppskrifta enn at jeg reduserer effektiviteten litt
Akkurat ferdig pitchet. 2,65 kg malt mesket i 22 l vann i 67-68C i 60 min, deretter 20 min på 72C. PG endte på 1.031, OG på 1.036, med andre ord akkurat der det skulle. Hadde justert ned effektiviteten med ca 8% i oppskrifta. Oppsummert: Palmer og du har nok helt rettJeg trur du oppnår målet ditt uten at det har noen som helst merkbar virkning på noe annet. Mesketjukkelsen er den av de justerbare faktorene som kan påvirke resultatet av meskinga, som påvirker det minst, i følge Palmer i How to Brew. Og det betyr at du rolig kan la være å bekymre deg for mulige merkbare virkninger. Det er i alle fall erfaringa mi.
Neste gang…Jeg syntes egentlig det var litt synd du ikke gjennomførte idéen din
Neste gang…
Ikke nødvendigvis. Forskjellige stoffer kan ha forskjellig løselighet, kan gjerne være noen ting kan komme ut bortimot 100% om man klemmer litt på masken, andre ting kan kreve mye skyllevann. (jfr de beryktedeReint logisk så ville det vel være merkelig om du skulle få med en større prosentdel smaksstoffer enn sukker? Konsentrasjonen av alle stoffer vil jo være den samme i det som blir igjen i masken som i det du får tappa ut.
Ja, det er jo en del ristet malt og andre mørke godsaker i gristen. Så skummet blir mørkt både i gjæringskaret og i glassetHar sett mye "skitskum" under gjæring, men denne har bare blitt mørkere og mørkere og ser nå ut som gjørme:
Vis vedlegget 53506
Ølet er Holmentoppens juleøl og gjæren er W34/70. Har stått i 6 dager på 11° og Ispindelen rapporterer at den har gjæret ned til 1.026 fra 1.071.
Normalt med så mørk krausen?
Supert!Ja, det er jo en del ristet malt og andre mørke godsaker i gristen. Så skummet blir mørkt både i gjæringskaret og i glasset
Er det denne? Den burde kunne bevege seg lenger ned. Det er jo relativt tidlig i forløpet. Du kan godt øke temperaturen gradvis opp til 16 grader.Supert!
Ser den flater ut ganske greit nå så, jeg har skrudd tempen opp en halv grad, er det bare å lene seg tilbake og satse på at den fortsetter nedover, eller legger den seg i dvale om tempen blir stabilt lav nå? Ale gjær pleier å gi seg når den flater ut slik, og jeg mangler jo hele 14 poeng...