Tråden for dumme spørsmål.

Har brygget en surøl, splittet ølet i 2 batcher etter en ukes gjæring da var SG 1.010, tilsatte jordbær i den ene og plommer i den andre. Frukten har vært frosset. Gjæret med Lallemand Köln.

SG er henholdsvis 1.002 og 1.004 nå, dersom dette stemmer er det altfor lavt. Så er vel fare for en infeksjon av ett eller annet slag. Den med plommer smaker greit, jordbær var ikke så god, uten at jeg kan plukke noen direkte usmaker.
 
Ikke nødvendigvis. Forskjellige stoffer kan ha forskjellig løselighet, kan gjerne være noen ting kan komme ut bortimot 100% om man klemmer litt på masken, andre ting kan kreve mye skyllevann. (jfr de beryktede kantanninene som man kan få ut om masken klemmes for mye og hardt)
Jo, men gitt at de er løst?

Du får forøvrig ikke tanniner av å klemme meskeposen:). Så det er bare å klemme i vei. Bryggosofene har så klart testa det der. Og jeg har prøvd sjøl, også.
 
Malt fra 2020 er jo innafor (siste avling) – og kanskje også 2019. Men 2018 høres for gammelt ut. De sekkene jeg har på lager går ut i 2022 og 2023.
Hentet i dag 25 kg forhåndsbestilt Chateau Pilsner hos Strømmen (det var planen)....hadde de lagt noe helt annet Belgisk på pallen uten å si ifra på forhand. Håper de ikke gjør det sammen trikse når man bestiller mindre mengder...da oppdager du ikke at du ikke får det du har bestilt...altså....shit.....det var skuffende og tilliten fikk en liten knekk (går fort over) og morgens bryggedagen gikk i dass denne gangen.
 
Hentet i dag 25 kg forhåndsbestilt Chateau Pilsner hos Strømmen (det var planen)....hadde de lagt noe helt annet Belgisk på pallen uten å si ifra på forhand. Håper de ikke gjør det sammen trikse når man bestiller mindre mengder...da oppdager du ikke at du ikke får det du har bestilt...altså....shit.....det var skuffende og tilliten fikk en liten knekk (går fort over) og morgens bryggedagen gikk i dass denne gangen.
Nå blei jeg litt nysgjerrig. Hva var det du fikk i stedet?

Det var neppe med vilje. Du får anbefale en god optiker:p.
 
Nå blei jeg litt nysgjerrig. Hva var det du fikk i stedet?

Det var neppe med vilje. Du får anbefale en god optiker:p.
Det var ikke Dingemanns, og det de hadde på palen var sikkert av god kvalitet, men det er ikke poenget: du må kunne stole på hverandre. Jeg fikk pengene tilbake og må nå lete videre. (har planlagt 5 batcher Belgisk (Tripple, Double, Blond, Lager og Pils). Spesial Malt fikk jeg denne uken fra Ølbrygging, med sertifikat nr. og Marina fra Chateau hjalp meg med de parameterne jeg trenger.
 
Det var ikke Dingemanns, og det de hadde på palen var sikkert av god kvalitet, men det er ikke poenget: du må kunne stole på hverandre. Jeg fikk pengene tilbake og må nå lete videre. (har planlagt 5 batcher Belgisk (Tripple, Double, Blond, Lager og Pils). Spesial Malt fikk jeg denne uken fra Ølbrygging, med sertifikat nr. og Marina fra Chateau hjalp meg med de parameterne jeg trenger.
Det var Brewferm, husker det nå - Brouwland branding - Brouwland nevner ikke hvorfra de kjøper…..så det var kanskje Chateau likevel. Brouwland pris er 190 NOK per 25 kg.
 
Jeg har et kjempedumt spørsmål. Jeg har satt mitt første brygg. Ekstrakt. I natt har gjæren hatt skikkelig fest, og ser nesten ut som den har ploppet tom gjærlåsen. Jeg har fylt den igjen nå. Vet ikke hvor lenge den har stått tom. Eller om den var tom i det hele tatt. Finner vel ut om ølet smaker papp Jeg antar at denne stormgjæringen ikke pågår i to uker og at man ikke trenger å etterfylle gjærlåsen så ofte?
 
Jeg har et kjempedumt spørsmål. Jeg har satt mitt første brygg. Ekstrakt. I natt har gjæren hatt skikkelig fest, og ser nesten ut som den har ploppet tom gjærlåsen. Jeg har fylt den igjen nå. Vet ikke hvor lenge den har stått tom. Eller om den var tom i det hele tatt. Finner vel ut om ølet smaker papp Jeg antar at denne stormgjæringen ikke pågår i to uker og at man ikke trenger å etterfylle gjærlåsen så ofte?
Det der går nok helt greit, oksidering ville jeg i alle fall ikke bekymret meg for, og det har sikkert vært såpass med utsig av CO2 at noe har neppe kommet inn heller :)
 
Jeg har et kjempedumt spørsmål. Jeg har satt mitt første brygg. Ekstrakt. I natt har gjæren hatt skikkelig fest, og ser nesten ut som den har ploppet tom gjærlåsen. Jeg har fylt den igjen nå. Vet ikke hvor lenge den har stått tom. Eller om den var tom i det hele tatt. Finner vel ut om ølet smaker papp Jeg antar at denne stormgjæringen ikke pågår i to uker og at man ikke trenger å etterfylle gjærlåsen så ofte?
Neida. Du greier deg egentlig godt uten gjærlås under stormgjæringa. Bare sørg for at ikke noe kan dette nedi ølet. Mange bryggerier gjærer i åpne kar, f.eks. Kinn. Luftkontakt er ikke så farlig før mot slutten, da gjæren ikke lenger er særlig aktiv. Gjæren tar seg nemlig raskt av oksygenet, og ved romtemperatur går heller ikke oksideringsprosessene særlig raskt. Det er nok mye unødvendig styr rundt dette med å holde luft unna. Men det er viktig å unngå å få uønska mikroorganismer nedi brygget, sjølsagt. (Kinn overfører forøvrig til lukka tank etter at stormgjæringa er over.)

Stormgjæringa varer bare noen få dager, så synker aktiviteten, men den kan godt holde på ei god stund før den er helt over. Da kan det være greit med gjærlås, om ikke annet så for å kunne holde øye med utviklinga.

Lykke til:).
 
Jeg har et kjempedumt spørsmål. Jeg har satt mitt første brygg. Ekstrakt. I natt har gjæren hatt skikkelig fest, og ser nesten ut som den har ploppet tom gjærlåsen. Jeg har fylt den igjen nå. Vet ikke hvor lenge den har stått tom. Eller om den var tom i det hele tatt. Finner vel ut om ølet smaker papp Jeg antar at denne stormgjæringen ikke pågår i to uker og at man ikke trenger å etterfylle gjærlåsen så ofte?
og stormen roer seg vanligvis etter noen dager
 
Jeg har et kjempedumt spørsmål. Jeg har satt mitt første brygg. Ekstrakt. I natt har gjæren hatt skikkelig fest, og ser nesten ut som den har ploppet tom gjærlåsen. Jeg har fylt den igjen nå. Vet ikke hvor lenge den har stått tom. Eller om den var tom i det hele tatt. Finner vel ut om ølet smaker papp Jeg antar at denne stormgjæringen ikke pågår i to uker og at man ikke trenger å etterfylle gjærlåsen så ofte?
Ethvert problem har en løsning, og i ditt tilfelle er det Deuterium (D2O) – eller tungtvann, som det heter på folkemunne. Fylles rett i vannlåsen – og holder seg på plass gjennom den kraftigste stormgjæring. En flaske holder i årevis. :cool:
https://www.isowater.com/heavy-water-for-sale-purchase/
 
Sist redigert:
Ethvert problem har en løsning, og i ditt tilfelle er det Deuterium (D2O) – eller tungtvann, som det heter på folkemunne. Fylles rett i vannlåsen – og holder seg på plass gjennom den kraftigste stormgjæring. En flaske holder i årevis. :cool:
https://www.isowater.com/heavy-water-for-sale-purchase/
Smart! Og skulle den bli sugd ned i gjæringskaret under cold crash, så vil den jo legge seg på bunn, og blir dermed ikke med i flaskene :cool:
 
Prøvde google, men uten hell. Altså jeg planlegger å teste Weyermann Barke pilsner og såvidt jeg har fått med meg er utbytte flott. Menne Brewfather skal ha det til at potensial SG er 1.035 og ikke 1.038 som de fleste andre pilsner malten, det kan vel ikke stemme.

Noen med erfaring som har lyst å komme med noe vettug?
 
Prøvde google, men uten hell. Altså jeg planlegger å teste Weyermann Barke pilsner og såvidt jeg har fått med meg er utbytte flott. Menne Brewfather skal ha det til at potensial SG er 1.035 og ikke 1.038 som de fleste andre pilsner malten, det kan vel ikke stemme.

Noen med erfaring som har lyst å komme med noe vettug?
Jeg brygga en pils med OG på 1.046 med 100% Barke. Kjørte no sparge, og fikk et utbytte på 73%, og det er helt normalt på mitt system.
 
Prøvde google, men uten hell. Altså jeg planlegger å teste Weyermann Barke pilsner og såvidt jeg har fått med meg er utbytte flott. Menne Brewfather skal ha det til at potensial SG er 1.035 og ikke 1.038 som de fleste andre pilsner malten, det kan vel ikke stemme.

Noen med erfaring som har lyst å komme med noe vettug?
Har ikke merket noe forskjell sammenlignet med Bestmalz pils. Men har ikke sjekket så nøye. Tror ikke det har noen praktisk betydning.
 
Jeg brygga en pils med OG på 1.046 med 100% Barke. Kjørte no sparge, og fikk et utbytte på 73%, og det er helt normalt på mitt system.
Notert og takk, da setter jeg den til 1.038 i Brewfather :)
Har ikke merket noe forskjell sammenlignet med Bestmalz pils. Men har ikke sjekket så nøye. Tror ikke det har noen praktisk betydning.
Høres bra ut, som sagt prøver i denne omgang å endre til 1.038, og i oppskriften min avgjør det om jeg får 4,3% eller 4,7%, så allverdens er det jo ikke, men vil jo gjerne treffe tallene :)
 
Tilbake
Topp