Tråden for dumme spørsmål.

Jeg har et kjempedumt spørsmål. Jeg har satt mitt første brygg. Ekstrakt. I natt har gjæren hatt skikkelig fest, og ser nesten ut som den har ploppet tom gjærlåsen. Jeg har fylt den igjen nå. Vet ikke hvor lenge den har stått tom. Eller om den var tom i det hele tatt. Finner vel ut om ølet smaker papp Jeg antar at denne stormgjæringen ikke pågår i to uker og at man ikke trenger å etterfylle gjærlåsen så ofte?
Ethvert problem har en løsning, og i ditt tilfelle er det Deuterium (D2O) – eller tungtvann, som det heter på folkemunne. Fylles rett i vannlåsen – og holder seg på plass gjennom den kraftigste stormgjæring. En flaske holder i årevis. :cool:
https://www.isowater.com/heavy-water-for-sale-purchase/
 
Sist redigert:
Ethvert problem har en løsning, og i ditt tilfelle er det Deuterium (D2O) – eller tungtvann, som det heter på folkemunne. Fylles rett i vannlåsen – og holder seg på plass gjennom den kraftigste stormgjæring. En flaske holder i årevis. :cool:
https://www.isowater.com/heavy-water-for-sale-purchase/
Smart! Og skulle den bli sugd ned i gjæringskaret under cold crash, så vil den jo legge seg på bunn, og blir dermed ikke med i flaskene :cool:
 
Prøvde google, men uten hell. Altså jeg planlegger å teste Weyermann Barke pilsner og såvidt jeg har fått med meg er utbytte flott. Menne Brewfather skal ha det til at potensial SG er 1.035 og ikke 1.038 som de fleste andre pilsner malten, det kan vel ikke stemme.

Noen med erfaring som har lyst å komme med noe vettug?
 
Prøvde google, men uten hell. Altså jeg planlegger å teste Weyermann Barke pilsner og såvidt jeg har fått med meg er utbytte flott. Menne Brewfather skal ha det til at potensial SG er 1.035 og ikke 1.038 som de fleste andre pilsner malten, det kan vel ikke stemme.

Noen med erfaring som har lyst å komme med noe vettug?
Jeg brygga en pils med OG på 1.046 med 100% Barke. Kjørte no sparge, og fikk et utbytte på 73%, og det er helt normalt på mitt system.
 
Prøvde google, men uten hell. Altså jeg planlegger å teste Weyermann Barke pilsner og såvidt jeg har fått med meg er utbytte flott. Menne Brewfather skal ha det til at potensial SG er 1.035 og ikke 1.038 som de fleste andre pilsner malten, det kan vel ikke stemme.

Noen med erfaring som har lyst å komme med noe vettug?
Har ikke merket noe forskjell sammenlignet med Bestmalz pils. Men har ikke sjekket så nøye. Tror ikke det har noen praktisk betydning.
 
Jeg brygga en pils med OG på 1.046 med 100% Barke. Kjørte no sparge, og fikk et utbytte på 73%, og det er helt normalt på mitt system.
Notert og takk, da setter jeg den til 1.038 i Brewfather :)
Har ikke merket noe forskjell sammenlignet med Bestmalz pils. Men har ikke sjekket så nøye. Tror ikke det har noen praktisk betydning.
Høres bra ut, som sagt prøver i denne omgang å endre til 1.038, og i oppskriften min avgjør det om jeg får 4,3% eller 4,7%, så allverdens er det jo ikke, men vil jo gjerne treffe tallene :)
 
Det er riktig tråd, men så dum som dette har jeg ikke følt meg siden jeg leita etter blyanten bak øret for snart 20 år siden. Altså jeg kjøpte meg en enkel maltmølle hos Brewshop, henta på posten i dag og satt den sammen, eller jeg prøvde.

Instruksjonen sier at den siden med flens skal på innsiden, det er også sånn den er avbildet på hjemmesiden til Brewshop. Jaja kult nok, bare at trakten passer ikke, tror jeg da :oops:

Trakten kan stå oppå selve møllen, skal jeg presse den inn ja da kommer den til å bøye seg.. Hva er det jeg har misforstått?
received_574377370658592.jpeg
received_890689091564733.jpeg
 
Trur jeg spotter feilen på bildene... De veggene som skal festes nedi møllekroppen skal være på innsiden av de andre veggene..ser ut som du har montert dem på utsiden..
 
Trur jeg spotter feilen på bildene... De veggene som skal festes nedi møllekroppen skal være på innsiden av de andre veggene..ser ut som du har montert dem på utsiden..
I så tilfelle er både bilde av møllen på siden til Brewshop og instruksjonen som kom med møllen feil, kan det stemme?
Screenshot_20210918_120518_com.android.chrome.jpg
Screenshot_20210918_120513_com.android.chrome.jpg
 
De bildene er nok feil ift. ditt eksemplar som du har postet bilder av ja...

På andre bildet av din ser du tydelig at det er akkurat en materialtykkelse for bredt til at den går nedi og ved å flytte den på innsiden burde det stemme.

Har sjøl en rimelig identisk kinamølle fra Bryggselv, og der måtte jeg monsere "sideveggene" på innsiden...
 
De bildene er nok feil ift. ditt eksemplar som du har postet bilder av ja...

På andre bildet av din ser du tydelig at det er akkurat en materialtykkelse for bredt til at den går nedi og ved å flytte den på innsiden burde det stemme.

Har sjøl en rimelig identisk kinamølle fra Bryggselv, og der måtte jeg monsere "sideveggene" på innsiden...
Ja det ser jo veldig ut som de skal på innsiden, det blir jo glipper inni trakten når de står på utsiden, men turte ikke annet enn å følge instruksjon og bildet, får prøve å gjøre om på det, og sender en fjæsbeskjed til Brewshop. Mange takk :)
 
Sist redigert:
Kjører på med flere dumme spørsmål her. Jeg antar det er lurt å kjøre 1 kilo malt eller hurtigris gjennom mølla, er den ene eller andre foretrukket? Og hvordan vedlikeholder dere mølla? Og hvor ofte?
 
Kjører på med flere dumme spørsmål her. Jeg antar det er lurt å kjøre 1 kilo malt eller hurtigris gjennom mølla, er den ene eller andre foretrukket? Og hvordan vedlikeholder dere mølla? Og hvor ofte?
Hva jeg gjør og hva jeg burde gjøre er jo ikke nødvendigvis det samme. Det jeg gjør, er å pusse tennene på rullene; dvs. jeg børster godt av dem med en tannbørste. Og så kjører jeg tørr malt gjennom på slutten etter å ha malt kondisjonert malt. Det man bør gjøre, kan du lese om her:): https://bisonbrew.com/how-to-clean-grain-mill/
 
Kjører på med flere dumme spørsmål her. Jeg antar det er lurt å kjøre 1 kilo malt eller hurtigris gjennom mølla, er den ene eller andre foretrukket? Og hvordan vedlikeholder dere mølla? Og hvor ofte?
Du trenger nok ikke så mye. I instruksjonen til min Mattmill var det bare anbefalt å kaste de første 200g malt man kjører gjennom, som vil fange opp eventuell olje fra produksjon.

Ellers er i hvert fall min mølle oppgitt som vedlikeholdsfri, jeg bruker bare å støvsuge den (og området rundt) etter hver kverne-økt. Men jeg har ikke prøvd å kondisjonere malt, da henger det nok mer fast.
 
Det ser ut som jeg trenger en ny drill til maltmøllen, hadde en bosch liggende, den leverer 38nm og den klarer å kjøre, men ikke på lav hastighet. Er det noen anbefalt minimum nm, jeg har også en slagdrill med ledning, men med manuell stramming av chuck og vekta så blir det klønete greier.

Så jeg er ute etter en håndholdt batteridreven drill, men jeg vil gjerne ha noe som varer men som kan holdes enkelt med 1 hånd. Forslag?
 
Det ser ut som jeg trenger en ny drill til maltmøllen, hadde en bosch liggende, den leverer 38nm og den klarer å kjøre, men ikke på lav hastighet. Er det noen anbefalt minimum nm, jeg har også en slagdrill med ledning, men med manuell stramming av chuck og vekta så blir det klønete greier.

Så jeg er ute etter en håndholdt batteridreven drill, men jeg vil gjerne ha noe som varer men som kan holdes enkelt med 1 hånd. Forslag?
Ikke drill, men jeg har sett flere som bruker en hastighetsregulert mørtelblander, fastspent.

Jeg ble veldig fornøyd med min motoriserte utgave med Bosch vindusviskelmotor bygget etter beskrivelsen til Holmentoppen.

Har samme mølle som deg Kloakk, og ikke noe å utsette på den.
 
Det ser ut som jeg trenger en ny drill til maltmøllen, hadde en bosch liggende, den leverer 38nm og den klarer å kjøre, men ikke på lav hastighet. Er det noen anbefalt minimum nm, jeg har også en slagdrill med ledning, men med manuell stramming av chuck og vekta så blir det klønete greier.

Så jeg er ute etter en håndholdt batteridreven drill, men jeg vil gjerne ha noe som varer men som kan holdes enkelt med 1 hånd. Forslag?
Test dette først:

Lav hastighet er oppskrytt. Jeg kjører på høy hastighet, og drar maltet gjennom på no time, på 0,9 mm. Forutsetninga er at maltet er kondisjonert; hvis ikke blir det istykerrevne skall og veldig mye mjøl. Men med kondisjonert malt får jeg virkelig perfekt resultat; fine skall og godt knust stivelse. Hvis jeg gidder, kjører jeg det gjennom en ekstra gang for å få mest mulig mjøl ut av stivelsen. Med batch sparge har jeg aldri problemer med tett mesk.
 
Skal sette ny batch Heady Topper klone. Har brukt Vermont Ale gjær fra Yeast Bay tidligere. Den er utsolgt i bryggebutikker nå. Noen som har tips til erstatning fra annen leverandør av fersk gjær?
 
Trur wlp095 er den samme. Ellers er Wyeast 1318 den klart mest brukte til NEIPA, og jeg kan garantere at du vil bli fornøyd med den. Andre alternativer er Imperial A38 Juice, som jeg også har fått godt resultat med. Ellers er WLP1066 London Fog velkjent. (Kinn brygger nå sin tidligere hvite IPA (som vel nå må kalles en NEIPA), Skoddehav, med den.) Et tørrgjæralternativ er Verdant fra Lallemand, som jeg veit at @Holmentoppen er kjempefornøyd med.

Litt lesestoff:): https://beermaverick.com/the-complete-guide-to-the-conan-strain-of-yeast/
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp