Tråden for dumme spørsmål.

Reint logisk så ville det vel være merkelig om du skulle få med en større prosentdel smaksstoffer enn sukker? Konsentrasjonen av alle stoffer vil jo være den samme i det som blir igjen i masken som i det du får tappa ut.
Ikke nødvendigvis. Forskjellige stoffer kan ha forskjellig løselighet, kan gjerne være noen ting kan komme ut bortimot 100% om man klemmer litt på masken, andre ting kan kreve mye skyllevann. (jfr de beryktede kantanninene som man kan få ut om masken klemmes for mye og hardt)
 
Har sett mye "skitskum" under gjæring, men denne har bare blitt mørkere og mørkere og ser nå ut som gjørme:
Vis vedlegget 53506
Ølet er Holmentoppens juleøl og gjæren er W34/70. Har stått i 6 dager på 11° og Ispindelen rapporterer at den har gjæret ned til 1.026 fra 1.071.
Normalt med så mørk krausen?
Ja, det er jo en del ristet malt og andre mørke godsaker i gristen. Så skummet blir mørkt både i gjæringskaret og i glasset :)
 
Ja, det er jo en del ristet malt og andre mørke godsaker i gristen. Så skummet blir mørkt både i gjæringskaret og i glasset :)
Supert!

Ser den flater ut ganske greit nå så, jeg har skrudd tempen opp en halv grad, er det bare å lene seg tilbake og satse på at den fortsetter nedover, eller legger den seg i dvale om tempen blir stabilt lav nå? Ale gjær pleier å gi seg når den flater ut slik, og jeg mangler jo hele 14 poeng...
 
Supert!

Ser den flater ut ganske greit nå så, jeg har skrudd tempen opp en halv grad, er det bare å lene seg tilbake og satse på at den fortsetter nedover, eller legger den seg i dvale om tempen blir stabilt lav nå? Ale gjær pleier å gi seg når den flater ut slik, og jeg mangler jo hele 14 poeng...
Er det denne? Den burde kunne bevege seg lenger ned. Det er jo relativt tidlig i forløpet. Du kan godt øke temperaturen gradvis opp til 16 grader.

Skjermbilde 2021-09-11 kl. 16.09.24.png
 
Har brygget en surøl, splittet ølet i 2 batcher etter en ukes gjæring da var SG 1.010, tilsatte jordbær i den ene og plommer i den andre. Frukten har vært frosset. Gjæret med Lallemand Köln.

SG er henholdsvis 1.002 og 1.004 nå, dersom dette stemmer er det altfor lavt. Så er vel fare for en infeksjon av ett eller annet slag. Den med plommer smaker greit, jordbær var ikke så god, uten at jeg kan plukke noen direkte usmaker.
 
Ikke nødvendigvis. Forskjellige stoffer kan ha forskjellig løselighet, kan gjerne være noen ting kan komme ut bortimot 100% om man klemmer litt på masken, andre ting kan kreve mye skyllevann. (jfr de beryktede kantanninene som man kan få ut om masken klemmes for mye og hardt)
Jo, men gitt at de er løst?

Du får forøvrig ikke tanniner av å klemme meskeposen:). Så det er bare å klemme i vei. Bryggosofene har så klart testa det der. Og jeg har prøvd sjøl, også.
 
Malt fra 2020 er jo innafor (siste avling) – og kanskje også 2019. Men 2018 høres for gammelt ut. De sekkene jeg har på lager går ut i 2022 og 2023.
Hentet i dag 25 kg forhåndsbestilt Chateau Pilsner hos Strømmen (det var planen)....hadde de lagt noe helt annet Belgisk på pallen uten å si ifra på forhand. Håper de ikke gjør det sammen trikse når man bestiller mindre mengder...da oppdager du ikke at du ikke får det du har bestilt...altså....shit.....det var skuffende og tilliten fikk en liten knekk (går fort over) og morgens bryggedagen gikk i dass denne gangen.
 
Hentet i dag 25 kg forhåndsbestilt Chateau Pilsner hos Strømmen (det var planen)....hadde de lagt noe helt annet Belgisk på pallen uten å si ifra på forhand. Håper de ikke gjør det sammen trikse når man bestiller mindre mengder...da oppdager du ikke at du ikke får det du har bestilt...altså....shit.....det var skuffende og tilliten fikk en liten knekk (går fort over) og morgens bryggedagen gikk i dass denne gangen.
Nå blei jeg litt nysgjerrig. Hva var det du fikk i stedet?

Det var neppe med vilje. Du får anbefale en god optiker:p.
 
Nå blei jeg litt nysgjerrig. Hva var det du fikk i stedet?

Det var neppe med vilje. Du får anbefale en god optiker:p.
Det var ikke Dingemanns, og det de hadde på palen var sikkert av god kvalitet, men det er ikke poenget: du må kunne stole på hverandre. Jeg fikk pengene tilbake og må nå lete videre. (har planlagt 5 batcher Belgisk (Tripple, Double, Blond, Lager og Pils). Spesial Malt fikk jeg denne uken fra Ølbrygging, med sertifikat nr. og Marina fra Chateau hjalp meg med de parameterne jeg trenger.
 
Det var ikke Dingemanns, og det de hadde på palen var sikkert av god kvalitet, men det er ikke poenget: du må kunne stole på hverandre. Jeg fikk pengene tilbake og må nå lete videre. (har planlagt 5 batcher Belgisk (Tripple, Double, Blond, Lager og Pils). Spesial Malt fikk jeg denne uken fra Ølbrygging, med sertifikat nr. og Marina fra Chateau hjalp meg med de parameterne jeg trenger.
Det var Brewferm, husker det nå - Brouwland branding - Brouwland nevner ikke hvorfra de kjøper…..så det var kanskje Chateau likevel. Brouwland pris er 190 NOK per 25 kg.
 
Jeg har et kjempedumt spørsmål. Jeg har satt mitt første brygg. Ekstrakt. I natt har gjæren hatt skikkelig fest, og ser nesten ut som den har ploppet tom gjærlåsen. Jeg har fylt den igjen nå. Vet ikke hvor lenge den har stått tom. Eller om den var tom i det hele tatt. Finner vel ut om ølet smaker papp Jeg antar at denne stormgjæringen ikke pågår i to uker og at man ikke trenger å etterfylle gjærlåsen så ofte?
 
Jeg har et kjempedumt spørsmål. Jeg har satt mitt første brygg. Ekstrakt. I natt har gjæren hatt skikkelig fest, og ser nesten ut som den har ploppet tom gjærlåsen. Jeg har fylt den igjen nå. Vet ikke hvor lenge den har stått tom. Eller om den var tom i det hele tatt. Finner vel ut om ølet smaker papp Jeg antar at denne stormgjæringen ikke pågår i to uker og at man ikke trenger å etterfylle gjærlåsen så ofte?
Det der går nok helt greit, oksidering ville jeg i alle fall ikke bekymret meg for, og det har sikkert vært såpass med utsig av CO2 at noe har neppe kommet inn heller :)
 
Jeg har et kjempedumt spørsmål. Jeg har satt mitt første brygg. Ekstrakt. I natt har gjæren hatt skikkelig fest, og ser nesten ut som den har ploppet tom gjærlåsen. Jeg har fylt den igjen nå. Vet ikke hvor lenge den har stått tom. Eller om den var tom i det hele tatt. Finner vel ut om ølet smaker papp Jeg antar at denne stormgjæringen ikke pågår i to uker og at man ikke trenger å etterfylle gjærlåsen så ofte?
Neida. Du greier deg egentlig godt uten gjærlås under stormgjæringa. Bare sørg for at ikke noe kan dette nedi ølet. Mange bryggerier gjærer i åpne kar, f.eks. Kinn. Luftkontakt er ikke så farlig før mot slutten, da gjæren ikke lenger er særlig aktiv. Gjæren tar seg nemlig raskt av oksygenet, og ved romtemperatur går heller ikke oksideringsprosessene særlig raskt. Det er nok mye unødvendig styr rundt dette med å holde luft unna. Men det er viktig å unngå å få uønska mikroorganismer nedi brygget, sjølsagt. (Kinn overfører forøvrig til lukka tank etter at stormgjæringa er over.)

Stormgjæringa varer bare noen få dager, så synker aktiviteten, men den kan godt holde på ei god stund før den er helt over. Da kan det være greit med gjærlås, om ikke annet så for å kunne holde øye med utviklinga.

Lykke til:).
 
Jeg har et kjempedumt spørsmål. Jeg har satt mitt første brygg. Ekstrakt. I natt har gjæren hatt skikkelig fest, og ser nesten ut som den har ploppet tom gjærlåsen. Jeg har fylt den igjen nå. Vet ikke hvor lenge den har stått tom. Eller om den var tom i det hele tatt. Finner vel ut om ølet smaker papp Jeg antar at denne stormgjæringen ikke pågår i to uker og at man ikke trenger å etterfylle gjærlåsen så ofte?
og stormen roer seg vanligvis etter noen dager
 
Tilbake
Topp