Er det større fare for oksidering om jeg frakter flaskene (med bil) rett etter flasking enn etter modning? Skal tappe øl som minde foreldre har bestilt i morgen, og søndag eller mandag hadde jeg tenkt å ta den med til de. Det er ca. 2 timer med bil.
Spørsmålet beror på svært mange faktorer og parametre som det ville krevd mye studie og forskning for å besvare.
Bekymringen din er også mest relevant for humledrevne øl, aroma er det som påvirkes raskest.
Det som betyr noe er vel om det ene aller andre scenariet vil kunne påvirke ølet i en grad som er merkbart innen den tiden det skal konsumeres.
Uansett vil det beste være å oppbevare og frakte ølet kaldt hele tiden etter tapping, og med minst mulig risting, f.eks. i en kjøleboks i bilen. Dette vil forsinke prosessen med oksydering 2-3 ganger ift. varm oppbevaring, og er sannsynligvis det grepet som gir deg best effekt med minst mulig innsats som hjemmebrygger. Greier du i tillegg å tappe flasken med minimum O2 opptak og headspace (cap on foam hvis det er nok CO2 i ølet) så har du gjort mye for å forlenge holdbarheten.
I en flaske med lite headspace så vil gjæren visstnok konsumere ca. 30% av oksygenet ved flaskekarbonering.
Hvor raskt dette går er avhengig av mengde og vitalitet i gjæren du har i suspansjon på flasketidspunktet.
Så du vil uansett sitte igjen med en relativt stor del oksygen i headspace på begge tidspunktene for transport.
Oppbevarer du ølet mørkt og kaldt trumfer dette tiltaket det meste av andre ting du kan gjøre ift. å forlenge holdbarheten til ølet, ville selv transportert ølet når det passer best.
Her er et sitat fra Sierra Nevada angående transport og degradering av aroma i øl (kun for ølnærder
@Miguel )
According to Nielsen, agitation during shipping can be a significant contributing factor to degradation in aroma. As a beer sits on delivery trucks and eventually finds it way to your local liquor store, the beers aromas can be kicked up through the head space and slowly forced out of the crown liner, a process Sierra Nevada refers to as scalping. Nielsen also says oxygen will destroy hop aroma very quickly, whether naturally over time, or through the bottling process.
Weve found the hop aroma of a fresh beer shipped overnight from Boston compared to the same beer that just sat here in Chico was very much reduced, said Nielsen. This degradation doesnt noticeably impact bitterness. But since aroma plays a significant role in your perception of taste, it can greatly influence your overall enjoyment of the beer.
Referanse :
https://amm002.wordpress.com/2010/03/23/fading-hops/