Tråden for dumme spørsmål.

Fat for dummies!
Har etter laaang fatpause tappet en wit på fat. Står på 1.8 bar. Men har nå helt glemt om den bør stå kjølig eller i romtemperatur? Ved at den må kjøles for tvangskarbonering men denne skal bare karboneres vanlig.
 
Fat for dummies!
Har etter laaang fatpause tappet en wit på fat. Står på 1.8 bar. Men har nå helt glemt om den bør stå kjølig eller i romtemperatur? Ved at den må kjøles for tvangskarbonering men denne skal bare karboneres vanlig.
Så du har sukkerlake på den? Hvorfor har du såpass høyt trykk som 1,8 bar? Trenger ikke det om den skal karbonere naturlig. Og da er det vanlig prosedyre som ved flasking. Stå i en uke eller to i romtemperatur.
 
Så du har sukkerlake på den? Hvorfor har du såpass høyt trykk som 1,8 bar? Trenger ikke det om den skal karbonere naturlig. Og da er det vanlig prosedyre som ved flasking. Stå i en uke eller to i romtemperatur.
Uklart fra meg. Ikke sukkerlake, den skal karboneres med CO2 men i løpet av 1-2 uker, altså ikke tvangskarboneres.
 
Uklart fra meg. Ikke sukkerlake, den skal karboneres med CO2 men i løpet av 1-2 uker, altså ikke tvangskarboneres.
Aaa. La den stå kjølig. Trykket er avhengig av temperaturen og ølstilen. Du kan bruke denne: https://www.brewersfriend.com/keg-carbonation-calculator/https://www.brewersfriend.com/keg-carbonation-calculator/
2,5 volumes er vel ganske vanlig om jeg ikke husker helt feil.

Forresten så det tvangskarbonering det du gjør. Du setter ølet under trykk.
 
Aaa. La den stå kjølig. Trykket er avhengig av temperaturen og ølstilen. Du kan bruke denne: https://www.brewersfriend.com/keg-carbonation-calculator/https://www.brewersfriend.com/keg-carbonation-calculator/
2,5 volumes er vel ganske vanlig om jeg ikke husker helt feil.

Forresten så det tvangskarbonering det du gjør. Du setter ølet under trykk.
Takk! Har trodd at tvangskarbonering kun var metoden der man kjøler ned og rister/rugger på fatet gjentatte ganger for å karbonere det i løpet av noen timer.
 
Hva eller hvem bor i gjæren min? Jeg hadde tenkt å bruke den på nytt, men ble usikker da jeg så disse klumpene...
b9cb61ae53e5a4e3a7b090df651091cb.jpg

Er det noe uhumskheter eller bare bobler?

Litt uklart, men for meg ser ikke det der ut som gjær, i alle fall. En eller annen variant av bakterievekst?
 
Ja, dårlig bilde. Klumpene har helt litt farge som det øverste laget av gjær. Den lukter helt fint (på toppen av glasset i alle fall)...

Skjønte ikke at det var i glasset:). Hvis du har et tjukt lag gjær på bunnen av flaska, kan det jo komme opp med kullsyra. Men i så fall ser du det jo. Smaker du på klumpen, kjenner du vel fort om det er gjær.
 
Hei, jeg brygger med spraymalt og mesker bare spesialmalt, kan noen forklare meg hvorfor jeg alltid havner 10-15 poeng under estimert OG?? selv om jeg tar bort spesial-malten i kalkulatoren. bruker beercalc. Er det dårlig kalkulator,spraymalt,(fra petit) eller er det dårlig hydrometer??
 
Hei, jeg brygger med spraymalt og mesker bare spesialmalt, kan noen forklare meg hvorfor jeg alltid havner 10-15 poeng under estimert OG?? selv om jeg tar bort spesial-malten i kalkulatoren. bruker beercalc. Er det dårlig kalkulator,spraymalt,(fra petit) eller er det dårlig hydrometer??

Det høres ut som om det er ett eller annet du gjør galt i beregningene dine. Du kan jo prøve en annen kalkulator, f.eks. brewersfriend.
 
Skjønte ikke at det var i glasset:). Hvis du har et tjukt lag gjær på bunnen av flaska, kan det jo komme opp med kullsyra. Men i så fall ser du det jo. Smaker du på klumpen, kjenner du vel fort om det er gjær.
Gjæren smakte fint, selv om jeg ikke har særlig mye erfaring med "rå" gjærsmaking. Satser på at det går bra :)
 
Hei, jeg brygger med spraymalt og mesker bare spesialmalt, kan noen forklare meg hvorfor jeg alltid havner 10-15 poeng under estimert OG?? selv om jeg tar bort spesial-malten i kalkulatoren. bruker beercalc. Er det dårlig kalkulator,spraymalt,(fra petit) eller er det dårlig hydrometer??
Jeg har aldri kombinert ekstrakt og mesking, men har brygget rene allgrain-brygg og rene ekstraktbrygg, og treffer alltid innenfor +/- 2-3 poeng i forhold til beregnet OG i beercalc. Beercalc har noen svakheter, men ikke noe som forklarer det du opplever her.

Hva viser hydrometeret ditt i rent vann ved 20°C? Det burde vise 1.000.
 
5,3 kg malt ga 27,5l i bøtta på 1051. 5kg maris, 100g crystal, 100g cara2, 100g aciduert malt.
Gjæra med Nottingham pithca på 16 , først på 15 grader i fire dager, så på gradvis til 19 grader.
Stormgjæring var kraftig med høy krausen.
Dag 12 gir meg 1015. Dårligste utgjæring jeg har hatt. Også første reis med Nottingham.
Godta eller gjøre tiltak?
 
5,3 kg malt ga 27,5l i bøtta på 1051. 5kg maris, 100g crystal, 100g cara2, 100g aciduert malt.
Gjæra med Nottingham pithca på 16 , først på 15 grader i fire dager, så på gradvis til 19 grader.
Stormgjæring var kraftig med høy krausen.
Dag 12 gir meg 1015. Dårligste utgjæring jeg har hatt. Også første reis med Nottingham.
Godta eller gjøre tiltak?

70% er vel akkurat litt i underkant. Det der er vel ikke noe du har mesket på spesielt høy temperatur, heller? Nottingham skal tåle lave temperaturer godt, også. Kraftig stormgjæring er ikke nødvendigvis av det gode. Brukte du to pakker?

Jeg har ikke så mye tro på at du kan tvinge den lengre ned, men om du setter den opp et par grader, rører gjæren opp i suspensjon og gir den noen dager, så kanskje den gir deg et par poeng til? Går den ned i 13, har du fått 74%, og det er ikke galt.
 
Ja synes det er rart selv. Den kan ha vært utsatt for noen variasjoner i temperatur kanskje, me ntrolig ikke mer en +- 1 Den er gjæra på gulvet i furteboden da det har blitt såpass med brygging i det siste at gjæringskapasiteten er sprengt. Gjærer i omstikkingsbøtta til og med!
Meska på 67. En pakke gjær. Kanskje i grenseland...

Løfte opp litt fra bunnen og sette opp til 20 kanskje...
 
@Jokis Jeg tenker to muligheter:
1) Du har ikke klart å holde den stabil på 67 grader og har kanskje startet litt høyere? Det er fort gjort å komme opp mot 69-70 i deler av mesken og da får man mye som ikke er gjærbart.
2) Det er litt farlig å gjære på gulv. Temperaturen i lufta kan ofte avvike noen grader fra gulvtemperaturen som på grunn av varmekapasiteten kan dominere i bøtta. Lurt at bøtta ikke står rett på gulvet.

Hvordan ser det ut oppi bøtta? Hvis det ser ut som klar øl og et tykt gjærlag i bunnen, så kan det tyde på at gjæren har spist det den kan. Har det vært for kaldt, så kan den ha gått i dvale.
 
@Jokis Jeg tenker to muligheter:
1) Du har ikke klart å holde den stabil på 67 grader og har kanskje startet litt høyere? Det er fort gjort å komme opp mot 69-70 i deler av mesken og da får man mye som ikke er gjærbart.
2) Det er litt farlig å gjære på gulv. Temperaturen i lufta kan ofte avvike noen grader fra gulvtemperaturen som på grunn av varmekapasiteten kan dominere i bøtta. Lurt at bøtta ikke står rett på gulvet.

Hvordan ser det ut oppi bøtta? Hvis det ser ut som klar øl og et tykt gjærlag i bunnen, så kan det tyde på at gjæren har spist det den kan. Har det vært for kaldt, så kan den ha gått i dvale.

Jeg har aldri sjekket GF temp opp mot faktisk temp. Men dette er første gang det skjer meg. Mulig jeg har ligget høyere naturligvis.
Jeg var ikke helt nøyaktig i beskrivelse av gjeæringsfoløp. Den er gjæra på gulvet med Inkbird, uten kjøling. (kun en bordvifte!!:)) Rett på betongen under stormgjæring og på isoporplate etterpå. Den smalt opp i 19,6 under stormgjæring den dagen det var fint vær og ble henta rolig ned igjen.
Den har nå stått på 19 i 7 dager. 5 dager før det på 15.
Vørteren er klar og gjæren gir intrykk av å ha tatt seg fri.

Røre opp, la tempen stå?
 
Tilbake
Topp