Nope. Nyåpnet S-04Er dette en høstet gjær?
Nope. Nyåpnet S-04Er dette en høstet gjær?
Det bør jo egentlig ikke smake spes syrlig, bakterier lager syre.. men det skal ikke smake godt heller, langt ifra, men syrlig? Surt?
Hvilke kjennetegn bør jeg da se etter i fremtidige starterøl, for å identifisere infeksjon?
Edit: de som ikke dekanterer startere er rimelig crazy mtp hvor ille det der smakte..
Nope. Nyåpnet S-04
Droppet rehydrering ja burde være rimelig safe mtp kontaminering..Og du strødde den rett i starteren? Rehydreringsprosessen er jo ellers et litt riskabelt moment. (God grunn til å droppe den, spør du meg.)
Droppet rehydrering ja burde være rimelig safe mtp kontaminering..
Må isåfall være den hardføre chuckalis norrisicus eller m.c-gyvericum som har klart det umulige.Den bakterien som eventuelt har klart å snike seg oppi starteren din denne gangen, er det all mulig grunn til å være livredd for.
Må isåfall være den hardføre chuckalis norrisicus eller m.c-gyvericum som har klart det umulige.
Vannjustering.
Blir det riktig å justere mesken i BIAB på samme måte som ved konvensjonell mesk? Malten kan jo ikke ha samme innvirkning på feks pH når vann/malt-ratio er så forskjellig?
Hvilket pH-meter bruker du? Noe som er delvis nøyaktig? Føler liksom jeg er like langt igjen med et meter jeg ikke kan stole på..Uten at jeg helt skjønner hvorfor forholdet mellom malt og vann blir forskjellig - BIAB er så mangt - så er vel poenget ditt riktig. Når jeg tynner ut mesken ved stegmesking, tilfører jeg jo mer buffer, og må ha i litt ekstra syre for å holde pH'en i sonen.
Nå driver ikke jeg og beregner på forhånd - vanndata er ikke tilgjengelig - men jeg veit fra erfaring omtrent hva som trengs, og så justerer jeg etter at jeg har målt. pH-meter er lykke. Så jeg kan ikke si noe om hvordan du må justere i forhold til ulike forhold mellom vann og malt.
Hvilket pH-meter bruker du? Noe som er delvis nøyaktig? Føler liksom jeg er like langt igjen med et meter jeg ikke kan stole på..
@1Morten uten og påstå at jeg er noen mesterbrygger, når jeg lager en oppskrift pleier jeg og lese på div oppskrifter, få en ca mening om hva som vil fungere og ikke, og mikse sammen noe som virker skal bli bra. Har fungert hver gang, ikke fått udrikkelig øl ennå..hehe. Kall meg gjerne sær, men synes det er kult og lage noe som ingen andre har lagd samme av
Veldig godt oppsummert skal vurderes i fremtiden. Tror dog på nåværende tidspunkt at det er andre, viktigere, variabler å investere i :-D kjører nå bare anbefalte justeringer basert på stilart og vanlig norsk vann. Har sett på vannverkets verdier og de er som de fleste andre.Jeg bruker dette, som mange bruker. (Det ble vel i sin tid anbefalt av Gahr Smith-Gahrsen, tror jeg.) Det har høy nok grad av nøyaktighet. Pass på at det er HI98128, og ikke HI98127. Det siste ser helt likt ut, men er billigere - og ikke nøyaktig nok.
Litt info du ikke har bedt om:
Vær obs på at du må ha en oppbevaringsoppløsning for å holde proben fuktig. (Lokket fungerer som beholder, så du må oppbevare meteret stående.) Hvis noen forteller deg at du kan bruke vann, gir de deg et veldig dårlig råd, siden det ødelegger proben over litt tid. Jeg sier dette fordi de faktisk har gitt det rådet på Bryggselv, så det kan hende den forståelsen sirkulerer.
Du må kalibrere ph-meteret ganske ofte, også, og trenger to kalibreringsoppløsninger. Skal du kjøpe disse oppløsningene i en bryggeforretning, blir det en del kroner. Her er den enkle løsningen. Du blander ut i batterivann, som du også trenger til å skylle elektroden når du bruker pH-meteret. (Leiter du litt på e-bay finner du disse oppløsningene billigere, også, tror jeg.)
Om du går for å kjøpe ferdige kalibreringsoppløsninger, kan du likevel blande din egen oppbevaringsoppløsning (en liten flaske av den har en helt latterlig pris). Bruk pH4-bufferen og løs opp 10 g KCl (kaliumklorid, altså, ikke kalsiumklorid) i 100 ml buffer. Lurt å lage litt mindre, men det er et enkelt forhold å huske. Oppskrifter varier ellers ganske mye når det gjelder mengde KCl. Det er ikke kritisk. Du kan faktisk bruke pH 4-bufferen alene i et knipetak, også.
Kaliumklorid er billig, og du får det i bryggeforretningene. En pose holder antakelig resten av livet til dette formålet.
OBS! Bruk ikke pH-meteret rett i mesken. Proben har ikke godt av det. Og du skal uansett finne ut hva pH ved romteemperatur er, siden de normene som gjelder, er basert på måling ved romtemperatur. Så kjøl ned en liten prøve, det går fort. Du trenger bare et lite dl-mål i stål, som du setter i kaldt vann.
Det høres kanskje ut som om det er mye styr med å bruke et pH-meter, men når du bare får litt rutine på det, er det såre enkelt. Siden jeg har et litt vanskelig vann, trenger jeg pH-meteret - og det har hjulpet meg mye. Nå kan jeg ikke tenke meg å brygge uten. Men jeg skal ikke påstå at alle bør ha det. Blir ølet ditt godt uten at du bekymrer deg om pH'en, er du vel blant de - antakelig mange - heldige som har et vann du ikke trenger å styre med.
Veldig godt oppsummert skal vurderes i fremtiden. Tror dog på nåværende tidspunkt at det er andre, viktigere, variabler å investere i :-D kjører nå bare anbefalte justeringer basert på stilart og vanlig norsk vann. Har sett på vannverkets verdier og de er som de fleste andre.
Takk for svarFellesnevneren er citrus. Citra og Amarillo blir mer i retning tropisk, Simcoe gir furu i stedet. Fellesnevneren er citrus. Jeg synes Citra og Amarillo er en helt uslåelig kombinasjon for tida. Brukes 50/50. Og ja; ikke ødelegg med en veldig høy IBU!
Men dette er selvfølgelig veldig subjektivt.
Jeg kjører amerikansk IPA med Simcoe som bitterhumle (ikke for mye, nei), Cascade som smakshumle og med 50/50 Citra/Amarillo ved flameout og tørrhumling. Jeg har ikke fintunet den ennå (tror jeg må øke mengdene Citra og Amarillo ytterligere), men jeg tror jeg er på rett vei.
For mye Simcoe i sene tilsetninger blir gjerne ubehagelig skarpt i smaken, synes jeg (men ser man på f.eks. Ink&Dagger-oppskriften, så er det tydelig at det går an å balansere fint likevel)
Takk for svar
Hva regner du som høy ibu og hvor mye bruker du?
Tenkte å bittre til 30IBU med magnum på 60min, også 50g av hver på 30min steep@78c og 50g avhver på tørrhumle i 5-6 dager. Høres det greit ut? Greit å akkurat bruke en pakke med hver humle og slippe rester.
Hmm, må ha skjedd en feil her desverre, sorrySkal prøve og slette jegHvilken post er dette et svar på? (Sikker på at du ikke har postet i feil tråd?)
Cascade:Når tilsetter du cascade og hvor mye? Og hvor mye citra/amarillo bruker du?