Tråden for dumme spørsmål.

Hva er galt med spørsmålet? Bortsett fra Helles, er det sikker mange andre tyske ølstiler som kan passe der, som jeg ikke vet om eller kommer på.
 
Nja, det frister egentlig ikke helt. Prøver å øve litt på lagerteknikk, og kellerbier er jo ikke helt det jeg er ute etter. Tåkete og lite co2 bl.a.

Stemmer jo det - men det du får kjøpt på flaske passer ikke helt til den beskrivelsen, så jeg har tillatt meg å jukse. Ølet blir klart, og jeg karbonerer det. Eikefat har jeg jo ikke, så jeg bruker eikeflis. Får fint preg av potetkjeller og vanilje:). Godt lager øl med et lite ekstra.

Neida, jeg skjønner hva du sier. Kommer vel ikke på noe bedre enn helles. Men det er jo ikke så mye som er bedre enn helles, heller:).
 
Har dyrket opp wlp830 som jeg splitter i to linjer, som tilsammen skal bli seks øl.

#1: Nordtysk pilsner - Munich Dunkel - Doppelbock

#2: ?? - Vienna - Doppelbock

Hva kan jeg dytte inn som nr 1 i linje #2?
Viena lager, evt. vienna amber lager
 
Hadde jeg laget schwarzbier ville jeg vært forsiktig med den svarte malten.
Og kanskje litt uforsiktig med OG:)

Men kjenner jeg deg rett så blir det etter nok boka:)
 
Hadde jeg laget schwarzbier ville jeg vært forsiktig med den svarte malten.
Og kanskje litt uforsiktig med OG:)

Men kjenner jeg deg rett så blir det etter nok boka:)

Har akkurat begynt å lese. Men har lært at for tyske ølstiler så trengs mange kilder. F.eks hvis man ser på kun amerikanske kilder, så har jeg inntrykk av at det blir amerikanisert..Mye krystall og lite fokus på prosess. Jeg vil forsåvidt være forsiktig med OG, men fortsatt i henhold til typeriktighet, vinduet er forsåvidt ganske snevert, 46-52 OG, siden jeg skal repitche gjæren.
 
Hadde jeg laget schwarzbier ville jeg vært forsiktig med den svarte malten.
Og kanskje litt uforsiktig med OG:)

Men kjenner jeg deg rett så blir det etter nok boka:)

Det finnes schwarzbier og det finnes schwarzbier. Køstritzer, som vel er den de fleste har smakt, er en ganske lett sak der du bare bruker avskallet svartmalt, men opprinnelig var schwarzbieren litt tyngre, med ordentlig røstet malt. Jeg synes den første er et ganske kjedelig øl. Den "ordentlige" har jeg brygget med kølschgjær, og det var en veldig fin kombinasjon. Det er ikke en "lager-stout", men et skritt i den retningen.

Jeg ville vel ikke vært veldig uforsiktig med OG - du skal ikke mye over 5% i alkohol før det blir for mye, synes jeg.
 
Jeg ser jeg sliter litt med å differensiere en schwarzbier fra bock, eller doppelbock. OG er jo en grei forskjell, men smaksmessig virker det av det jeg har lest som litt av det samme. Kanskje mørkere farge, men det er liksom 1% mer carafa sp 3 i gristen, resten ser det ut til at jeg kan ha prosentmessig helt likt fra bock og doppelbock (de to er like hos meg nå, er 1% carafa sp3 som skiller de), så basically er jeg nå på en svak doppelbock for å lage schwarzbier). Jeg må kjøpe noen svarte og noen klassiske bocks og sammenligne litt.
 
Jeg ser jeg sliter litt med å differensiere en schwarzbier fra bock, eller doppelbock. OG er jo en grei forskjell, men smaksmessig virker det av det jeg har lest som litt av det samme. Kanskje mørkere farge, men det er liksom 1% mer carafa sp 3 i gristen, resten ser det ut til at jeg kan ha prosentmessig helt likt fra bock og doppelbock (de to er like hos meg nå, er 1% carafa sp3 som skiller de), så basically er jeg nå på en svak doppelbock for å lage schwarzbier). Jeg må kjøpe noen svarte og noen klassiske bocks og sammenligne litt.

Underlig; jeg ville ikke tenkt på en bokkøl og en schwarzbier som i slekt med hverandre på noen som helst måte. Det er jo et solid gap i OG, og et tilsvarende gap i mesketemperatur og i IBU. Det gir det veldig ulike øl, sjøl om oppskriftene forøvrig skulle være ganske like. Men det er vel også normalt en ganske stor forskjell når det gjelder krystallmalt/karamell. Jeg brukte ca 4% i oppskriften min, men om du brygger en Køstritzer-type, er det ikke nødvendig med noe krystallmalt i det hele tatt. Helst ikke, vil jeg tro.

Her er den jeg brygget. Sorry, ingen prosenter, men det er til 24 liter i karet med effektivitet på 82%. Jeg har brukt den til en slags svart IPA, også. Det ble slett ikke ille, det heller.
OG 1.050, 36 IBU, meske på 63 + 70
Malt
4,10 kg Pilsnermalt
0,35 kg Aromatic
0,25 kg Caramunich III
0,25 kg Carafa Special III
0,20 kg Sjokohvete
0,15 kg Carafa Special II
Humle
30 gr Magnum ved 60
25 gr Hallertauer Mittelfrüh ved 10
25 gr Hallertauer Mittelfrüh ved 0
Gjær
WLP 029 Kølschgjær
 
Angående mesketemperatur: Ser at Zainasheff mesker sin "tunge" utgave (s.79-81 i BCS) på 68 grader. Ham om det. Som du sier; amerikansk! (Men Strong, som jeg har hentet mye fra her, mesker altså på 63+70. Han har et proteinsteg, også - men det mener jeg er bare tull.)
 
Tilbake
Topp